DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
27 decembrie 2011
Nr. 861/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

DĂRAC FLORINEL GEO, fost inspector vamal asistent la Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (D.J.A.O.V) Caraş Severin – Compartimentul echipe mobile, în prezent inspector vamal la Biroul Vamal Naidăş şi

CHIŢIBEA CLAUDIU, gestionar la I.P.J. Caraş Severin – Serviciul Cazier Judiciar şi Evidenţă Operativă, la data comiterii faptelor, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă calificată şi fals intelectual

VERDEŢ GHEORGHE, fost director executiv al D.J.A.O.V. Caraş Severin, în prezent inspector principal superior la Biroul Vamal Moraviţa, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, daca funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă calificată şi fals material în înscrisuri oficiale

SOLOMON PETRICĂ, VIDINARU CĂTĂLIN, SZABO IOSIF ŞI POPESCU VICTOR, foşti angajaţi ai S.C. PARC INDUSTRIES S.R.L. Moldova Nouă în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial şi complicitate la fals intelectual

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Reprezentanţii S.C. PARC INDUSTRIES S.R.L. Moldova Nouă au solicitat D.J.A.O.V. Caraş Severin, la începutul anului 2008, aprobarea distrugerii unor cantităţi de ţigarete şi tutun aflate în patrimoniul societăţii, despre care au susţinut că nu mai puteau fi comercializate, nefiind conforme prevederilor legale în vigoare. În realitate, distrugerea acelor produse ar fi determinat scutirea societăţii de la plata accizelor.
În cursul lunii februarie 2008, inculpatul Verdeţ Gheorghe, în calitate de director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Caraş Severin, a acţionat contrar normelor legale în vigoare şi atribuţiilor sale de serviciu, în încercarea de a crea o aparenţă de legalitate activităţii de distrugere a ţigaretelor şi tutunului aflate în patrimoniul societăţii. Astfel, inculpatul Verdeţ Gheorghe, a înregistrat în fals, în registrele de corespondenţă ale D.J.A.O.V. Caraş Severin, actele justificative depuse de reprezentanţii societăţii cu privire la cantităţile şi sortimentele de produse accizabile ce ar fi trebuit distruse. A rezultat astfel antedatarea acelor documente pentru a se încadra în termenul prevăzut de normele legale în vigoare.
La data de 5 februarie 2008, o comisie formată din inculpaţii Dărac Florinel Geo din partea D.J.A.O.V. Caraş Severin, Chiţibea Claudiu din partea I.P.J. Caraş Severin, precum şi Solomon Petrică, Vidinaru Cătălin, Szabo Iosif şi Popescu Victor, angajaţi ai S.C. PARC INDUSTRIES S.R.L. Moldova Nouă, au confirmat, în mod nereal, că ar fi realizat activitatea de distrugere a cantităţilor de tutun şi ţigarete din patrimoniul S.C. Parc Industries S.R.L., împrejurare în care societatea comercială nu mai era obligată să plătească accizele aferente.
Ca urmare a activităţii descrise mai sus, a fost creat un prejudiciu de 2.469.089 lei bugetului de stat, constând în accize neplătite şi penalităţi de întârziere. Suma reprezintă folosul material obţinut de către reprezentanţii S.C. PARC INDUSTRIES S.R.L. Moldova Nouă.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Caraş Severin a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 2.469.089 lei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Reşiţa.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 27 mai 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 10 februarie 2015