DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 4 iulie 2011
Nr. 455/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna iunie 2011, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpatei ALBIŞTEANU ELENA, şef al Serviciului Judeţean de Metrologie Legală Tulcea, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- luare de mită,
- fals intelectual săvârşit în scopul de a ascunde o infracţiune de corupţie,
- instigare la fals material în înscrisuri oficiale săvârşit în scopul de a ascunde o infracţiune de corupţie,
- fals material în înscrisuri oficiale săvârşit în scopul de a ascunde comiterea unei infracţiuni de corupţie.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 9 decembrie 2010, inculpata Albişteanu Elena, în calitate de agent constatator şi şef al Serviciului Judeţean de Metrologie Legală Tulcea, a primit de la un denunţător, administrator al unei societăţi comerciale, suma de 300 lei pentru a nu-i aplica sancţiuni contravenţionale prevăzute în legislaţia privind metrologia legală şi în cea financiar fiscală.
Pentru a ascunde fapta de corupţie şi pentru a crea aparenţa de legalitate a faptelor sale, inculpata Albişteanu Elena i-a cerut unei subordonate să falsifice buletinul de verificare metrologică emis pe numele firmei denunţătorului şi a falsificat personal procesul verbal de control şi procesul verbal de sancţionare contravenţională.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Tulcea.

2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MORARIU TIBERIU FLORIN, arestat preventiv în lipsă, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- tentativă la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (40 de acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2010, inculpatul Morariu Tiberiu Florin a încercat să inducă în eroare B.R.D.- Groupe Societe Generale S.A. - Sucursala Sibiu solicitând acestei bănci să-i vireze în contul personal suma de 8.050.850,55 RON sub pretextul că aceşti bani reprezentau o datorie, în realitate inexistentă, a S.C. „E.ON Gaz Distribuţie” S.A. - Regiunea Sud către inculpat.
În susţinerea cererii sale, Morariu Tiberiu Florin a prezentat băncii un număr de 40 de documente (ordin de plată, contract de prestări servicii, adrese pretins emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei şi de BRD, etc.) pe care le-a falsificat personal. Prin aceste documente inculpatul a atestat în mod nereal că între el şi E.ON Gaz Distribuţie au existat mai multe contracte de execuţie de lucrări de extindere de reţea şi branşamente pe care le-ar fi executat şi în baza cărora E.ON Gaz îi datorează suma de 8.050.850,55 RON.
Deoarece BRD a constatat aceste falsuri, nu a dat curs cererii şi nu a virat în contul inculpatului suma solicitată.
Având în vedere că se sustrage urmăririi penale, la data de 13 mai 2011, Tribunalul Alba a dispus arestarea preventivă pe o durată de 30 zile a inculpatului Morariu Tiberiu Florin iar la data de 26 mai 2011, Tribunalul Alba a emis mandat european de arestare şi mandat de urmărire internaţională în vederea extrădării.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Sibiu.

3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

GEORGESCU LIVIU, fost primar al comunei Cornăţelu, judeţul Dâmboviţa, în sarcina căruia s-a reţinut instigare la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată;

BĂRBULESCU SORIN, funcţionar în cadrul Centrului Local Târgovişte al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (A.P.I.A.), în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată şi
- abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi

MATEI CRISTIAN-ALEXANDRU, administrator al S.C. Mateus S.R.L., în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată şi
- instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii mai 2007, inculpatul Georgescu Liviu, în calitate de primar al comunei Cornăţelu, judeţul Dâmboviţa, l-a determinat pe inculpatul Matei Cristian – Alexandru, reprezentant al SC Mateus SRL şi pe mai mulţi locuitori ai comunei Cornăţelu să formuleze cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă (fonduri F.E.G.A. şi F.A.D.R.), asigurându-i că banii astfel obţinuţi vor fi folosiţi de primărie pentru îngrijirea islazului comunal. Inculpatul Georgescu Liviu cunoştea că cererile conţin menţiuni false întrucât păşunile respective, în suprafaţă totală de aproximativ 345 de hectare, erau în proprietatea Consiliului Local al comunei Cornăţelu.
Acest demers a fost sprijinit de inculpatul Bărbulescu Sorin, funcţionar în cadrul Centrului Local Târgovişte al A.P.I.A., care a redactat cererile de plată pentru solicitanţi, a primit documentaţia incomplet întocmită şi a înregistrat-o, cunoscând că cererile conţin menţiuni false şi a omis să solicite documente valabile care să ateste dreptul de folosinţă a suprafeţelor de teren pentru care s-au solicitat plăţile.
În mod similar, în data de 26 aprilie 2007, inculpatul Matei Cristian – Alexandru a solicitat în nume personal fonduri europene din categoria celor menţionate mai sus fără a deţine sub niciun titlu terenul pentru care a solicitat banii, fiind ajutat de Bărbulescu Sorin care a înregistrat cererea fără să solicite documente justificative cu privire la dreptul de folosinţă a terenului.
In modalitatea arătată, inculpaţii au cauzat bugetului general al Comunităţilor Europene şi bugetului naţional un prejudiciu în sumă totală de 77.199,49 lei (aproximativ 23.000 euro). Prejudiciul a fost în cea mai mare parte recuperat în cursul urmăririi penale.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Răcari.

4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MEMIŞI COSMIN-MUGUREL, administrator al S.C. COSNIC S.R.L. Giurgiu, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2003 – octombrie 2004, inculpatul Memişi Cosmin - Mugurel, în calitate de administrator la S.C. COSNIC S.R.L., societate care are ca obiect de activitate comerţul deşeurilor şi resturilor, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, a evidenţiat în actele contabile cheltuieli fictive care nu au la bază operaţiuni reale. În acest scop, inculpatul a utilizat 278 de facturi fiscale de cumpărare de bunuri emise de firme inexistente sau care aveau inserate date neconforme cu realitatea.
În această modalitate, Memişi Cosmin - Mugurel a cauzat bugetului de stat un prejudiciu total de 6.217.739 lei (1.554.435 euro) reprezentând valoarea obligaţiilor fiscale neachitate ca urmare a diminuării bazei impozabile şi a deducerii nelegale a TVA.
Întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului, nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Giurgiu.

5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ROBU IOAN în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada februarie 2000 - noiembrie 2004, inculpatul Robu Ioan, în calitate de administrator în fapt al unui număr de cinci societăţi comerciale din judeţul Iaşi, a efectuat operaţiuni de import din Republica Moldova şi Ucraina a unor utilaje agricole, accesorii şi piese de schimb pentru acestea, pe care le-a comercializat în România, fără a evidenţia aceste fapte de comerţ în evidenţa contabilă a firmelor implicate în acest circuit. Toate aceste societăţi comerciale au fost înregistrate pe numele unor cetăţeni din Republica Moldova în scopul de a nu fi identificată activitatea de evaziune fiscală a inculpatului şi de a nu fi tras la răspundere penală.
În această modalitate, inculpatul a sustras firmele în cauză de la plata către bugetul de stat a sumei de 4.070.247,0573 RON (echivalentul a 1.035.423 EUR) reprezentând impozit pe profit şi TVA.

Întrucât inculpatul Robu Ioan a părăsit România şi s-a sustras urmăririi penale, Tribunalul Iaşi a dispus arestarea preventivă în lipsă şi a emis şi mandat de urmărire internaţională în vederea extrădării pe numele inculpatului Robu Ioan.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Iaşi.

6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MANEA TRAIAN, asociat şi administrator al S.C. TOOLS RO TRADING S.R.L. Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- evaziune fiscală şi
- refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somaţie.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 1 iulie 2008 – 31 decembrie 2009, inculpatul Manea Traian, în calitate de asociat şi administrator cu puteri depline al S.C. TOOLS RO TRADING S.R.L. (societate ce are ca obiect de activitate comerţul cu produse intermediare neagricole şi al deşeurilor, combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate), a înregistrat în contabilitatea firmei sale operaţiuni comerciale cu două firme declarate în mod oficial inactive din luna februarie 2008.
În această modalitate, inculpatul Manea Traian a creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 11.452.750 lei (echivalentul a 2.877.533 euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA. Având în vedere că nu au fost identificate bunuri în patrimoniul inculpatului, nu s-au luat măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube. De asemenea, S.C. TOOLS RO TRADING S.R.L. a fost declarată inactivă din luna iulie 2010.
În plus, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, inculpatul Manea Traian a refuzat în mod nejustificat să prezinte reprezentanţilor autorităţilor fiscale documentele legale şi bunurile din patrimoniul S.C. TOOLS RO TRADING S.R.L., deşi a fost convocat de 6 ori.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bucureşti – Biroul teritorial Slobozia au dispus trimiterea în judecată a inculpatului NENOV PETAR ZDRAVKOV, cetăţean bulgar, administrator de fapt al SC „SERVOBALKAN COM” SRL, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală,în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2003 – iunie 2004, inculpatul Nenov Petar Zdravkov, în calitate de administrator de fapt al SC „SERVOBALKAN COM” SRL (societate ce are ca obiect de activitate intermedierea în comerţ), a comercializat mărfuri la o valoare de 33 de ori mai mare decât preţul de cumpărare şi nu a evidenţiat în contabilitatea societăţii aceste operaţiuni comerciale efectuate şi veniturile realizate.
Prin această omisiune, inculpat a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 8.372.940 lei (echivalentul a 2.093.235 euro) reprezentând taxele şi impozitele datorate bugetului de stat.
Nu au fost luate măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

8. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MARCHIŞ IOAN, reprezentant legal al S.C. Com Adrianca SRL Satu Mare şi avocat în cadrul Baroului Sălaj, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente şi declaraţii false care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene,
- înşelăciune şi
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 23 iunie 2005, între Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia Sapard, ca autoritate contractantă şi S.C. Com Adrianca SRL Satu Mare, a fost încheiat contractul finanţat din fonduri SAPARD pentru punerea în practică a proiectului intitulat „Modernizare fermă de bovine cu atelier de procesare primară lapte, amplasate în localitatea Doba, judeţul Satu Mare”.
În derularea acestui proiect, în perioada 2006 – 2007, inculpatul Marchiş Ioan, în calitate de administrator al S.C. Com Adrianca SRL şi care în acea perioadă deţinea şi funcţia de director al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 6 Satu Mare, a obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene în valoare de 47.287,54 lei (aproximativ 13.781 euro) încălcând prevederile contractuale referitoare la conflictul de interese şi la cheltuielile eligibile. În acest sens, Marchiş Ioan a implicat în derularea proiectului mai multe societăţi comerciale unde a fost sau este acţionar sau administrator, precum şi persoane apropiate din anturajul său cu ajutorul cărora a creat un circuit financiar prin care a întocmit o serie de documente (facturi, documente de plată, etc.) care atestau o altă stare de fapt decât cea reală. Aceste documente au fost ulterior folosite ca bază legală pentru efectuarea plăţilor de către Agenţia Sapard, ca parte contractantă.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – APDRP s-a constituit parte civilă cu suma de 47.287,54 lei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Oradea.

9. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpatei S.C. EUROIL S.R.L. Brăila, persoană juridică română, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 20 – 22 octombrie 2010, inculpata S.C. EUROIL S.R.L., societate comercială ce are ca obiect de activitate comerţul carburanţilor pentru autovehicule, prin intermediul reprezentantului său legal, inculpatul Marta Ioan, a promis cu titlu de mită suma de 45.000 lei unui funcţionar din conducerea Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Brăila (denunţător în cauză). Banii au fost promişi pentru ca denunţătorul să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să nu aplice sancţiunile contravenţionale ca urmare a neregulilor constatate cu ocazia unui control de specialitate, sancţiunile fiind: sistarea activităţii staţiei de distribuire a carburanţilor aparţinând S.C. EUROIL S.R.L., confiscarea sumei de 350.000 lei şi amendă în sumă de 100.000 lei.
În acelaşi scop, la data de 20 octombrie 2010, Marta Ioan, asociatul şi reprezentantul S.C. EUROIL S.R.L., a dat persoanei denunţătoare suma de 7.100 lei, reprezentând o primă tranşă din totalul sumei promise. De asemenea, în ziua de 22 octombrie 2010, Marta Ioan a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie imediat după ce a remis denunţătorului suma de 13.000 lei, reprezentând o a doua tranşă.

În vederea confiscării, procurorii au dispus indisponibilizarea sumelor de bani date cu titlu de mită şi au instituit sechestru asigurător asupra staţiei de distribuire carburanţi aparţinând S.C. EUROIL S.R.L.
La data de 14 decembrie 2010, Marta Ioan, reprezentantul S.C. EUROIL S.R.L., a fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Galaţi alături de complicele său, inculpatul Ispas Sorin – Constantin, avocat în cadrul Baroului Brăila (comunicat nr. 691/VIII/3 din data de 16 decembrie 2010 afişat pe site-ul www.pna.ro).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Brăila.

10. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

SIMIHĂIAN VALER, asociat şi administrator la SC Coroana Tourism Company SA Bistriţa, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (27 de acte materiale);

MUREŞAN LIVIA, asociat şi director economic la SC Coroana Tourism Company SA Bistriţa, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,
- tentativă la infracţiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor;
- două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (26 acte materiale);
- participaţie improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii noiembrie 2005, între Ministerul Integrării Europene, în calitate de Autoritate Contractantă, Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei (M.M.S.S.F.), în calitate de Autoritate de Implementare şi SC Coroana Tourism Company SA Bistriţa, firma inculpaţilor Simăhăian Valer şi Mureşan Livia, a fost încheiat un contract finanţat din fonduri PHARE şi intitulat ,,Program de Dezvoltare Profesională, Mijloc de Reducere a Şomajului şi Îmbunătăţire a Serviciilor Turistice în Judeţul Bistriţa Năsăud”.
În executarea acestui contract, la data de 2 mai 2006, inculpaţii Simihăian Valer, coordonatorul proiectului şi Mureşan Livia, responsabilul financiar de proiect, au schimbat destinaţia fondurilor nerambursabile obţinute de SC Coroana Tourism Company SA cu titlu de avans. În concret, aceştia au dispus achitarea sumei de 20.000 lei (echivalentul a 5.680,73 euro) către o societate comercială ca plată a unor lucrări care nu aveau legătură cu proiectul, respectiv lucrări de pavare a hotelului aparţinând societăţii comerciale mai sus menţionate. Pentru a ascunde această schimbare a destinaţiei sumelor alocate, inculpaţii au trucat procedura de achiziţie de lucrări şi au prezentat Autorităţii Contractante mai multe documente false (contract de execuţie de lucrări şi documentaţia achiziţiei publice a lucrărilor).
În plus, în cursul lunii aprilie 2007, pentru a încasa suma de 14.133,73 lei (echivalentul a 4.159,43 euro) cu titlu de plată finală a proiectului, inculpata Mureşan Livia a anexat Raportului financiar final mai multe documente contabile false (facturi fiscale), întocmite de o altă persoană, prin care a atestat în mod nereal că s-au executat lucrări de construcţie pentru SC Coroana Tourism Company SA. Întrucât au fost sesizate neregulile, Autoritatea Contractantă nu a mai achitat suma solicitată cu titlu de plată finală.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a făcut demersurile pentru recuperarea sumei de 20.000 lei, fără a se constitui parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Bistriţa.

În legătură cu cele zece dosare penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 05 noiembrie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 28 martie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 17 martie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 noiembrie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 30 septembrie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 18 ianuarie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 27 martie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 14 ianuarie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 05 iunie 2013