DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
3 august 2006

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

POPA OVIDIU CRISTIAN, fost ofiţer de poliţie în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Direcţia Poliţiei Rutiere, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- trafic de influenţă în formă continuată (două acte materiale),
- instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi
- fals material în înscrisuri oficiale;

RODIDEAL VASILE în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă şi uz de fals,

MARARU GHEORGHE CĂTĂLIN în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- cumpărare de influenţă,
- complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă şi
- uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 1-11 august 2005, inculpatul Popa Ovidiu Cristian, ofiţer de poliţie în cadrul I.G.P.R. – Direcţia Poliţiei Rutiere, a pretins şi a primit de la inculpatul Rodideal Vasile suma de 17.000.000 ROL (echivalentul a 500 euro) pentru a interveni la lucrători ai Direcţiei Poliţiei Rutiere din cadrul I.G.P.R. urmând ca aceştia să aprobe reducerea de la 90 la 30 de zile a sancţiunii contravenţionale de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată lui Rodideal Vasile. Pentru determinarea inculpatului Popa Ovidiu Cristian de a accepta oferta şi de a-şi exercita influenţa, Rodideal Vasile a beneficiat de ajutorul inculpatului Mararu Gheorghe Cătălin. De asemenea, Popa Ovidiu Cristian a determinat un angajat al unei şcoli de şoferi să întocmească mai multe înscrisuri prin care să ateste în fals că Rodideal Vasile a efectuat şcoala de şoferi, acte prin care să se dovedească îndeplinirea condiţiilor legale pentru reducerea sancţiunii contravenţionale .
De asemenea, în cursul lunii ianuarie 2006, inculpatul Popa Ovidiu Cristian a pretins de la inculpatul Mararu Gheorghe Cătălin o sumă de bani neprecizată, lăsată la aprecierea acestuia din urmă (aproximativ 200 – 300 de euro), pentru a o da funcţionarului public la care a intervenit pentru reducerea de la 90 la 30 de zile a sancţiunii contravenţionale de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicate inculpatului Mararu Gheorghe Cătălin. În acest scop, Popa Ovidiu Cristian a falsificat dovada înlocuitoare a permisului de conducere pe care a folosit-o ulterior Mararu Gheorghe Cătălin în scopul menţionat mai sus.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Iaşi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 05 mai 2010
hotărâri definitive din 05 mai 2011
hotărâri definitive din 05 mai 2010