DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
6 decembrie 2010
Nr. 649/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna noiembrie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

PITICAŞ ELENA în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- două infracţiuni de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, din care una cu consecinţe deosebit de grave,
- tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor,

ZAMFIR OVIDIU CONSTANTIN, asociat şi administrator al S.C. AZIENDA AGRICOLA AGRI ARCERIA 2005 PAOLUCCI & VELISCO S.R.L. Felmer, judeţul Braşov, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la două infracţiuni de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, din care una cu consecinţe deosebit de grave,
- două infracţiuni de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, ambele în forma tentativei,

STÂNEA DOREL LONGHIN, director executiv al Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) Braşov şi FRANZ GHEORGHE, şeful Serviciului Control Teren din cadrul aceleiaşi instituţii, în sarcina cărora s-a reţinut complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 6 aprilie 2007, inculpata Piticaş Elena a depus la Centrul Judeţean Braşov al (A.P.I.A.) o cerere pentru acordarea de fonduri finanţate din Fondul European pentru Garantarea în Agricultură (F.E.G.A.) şi Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (F.E.A.D.R.), aferente schemelor de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2007. În această cerere, care a fost formulată în numele inculpatului Zamfir Ovidiu Constantin, asociat şi administrator al S.C. AZIENDA AGRICOLA AGRI ARCERIA 2005 PAOLUCCI & VELISCO S.R.L. Felmer, judeţul Braşov, Piticaş Elena a consemnat, în mod nereal, că această societate comercială exploatează suprafaţa totală de 605 hectare de păşune pe raza satului Felmer, comuna Şoarş, judeţul Braşov. Zamfir Ovidiu Constantin a delegat-o pe Piticaş Elena să solicite aceste fonduri şi i-a predat ştampila firmei.
În urma unui control administrativ al A.P.I.A. Braşov s-a stabilit că suprafeţele unor terenuri declarate în această cerere erau mai mari decât suprafeţele blocurilor fizice corespunzătoare.
În această modalitate, societatea comercială respectivă a obţinut pe nedrept fonduri F.E.G.A. şi F.E.A.D.R. în valoare totală de 88.254,61 lei.
Terenurile pentru care Piticaş Elena solicitase subvenţia respectivă fuseseră arendate de la mai mulţi proprietari în baza unor contracte încheiate între aceştia şi S.C. AZIENDA AGRICOLA AGRI ARCERIA 2005 PAOLUCCI & VELISCO S.R.L. Cu toate acestea, Piticaş Elena a modificat aceste contracte, înlocuind datele firmei menţionate anterior cu cele ale unei alte societăţi comerciale, S.C. ITALROM OVIDIU S.R.L. Felmer, firmă înfiinţată de Zamfir Ovidiu Constantin. Astfel, terenurile arendate au fost transferate către S.C. ITALROM OVIDIU S.R.L. iar la data de 29 mai 2007 contractele de arendare pentru aceleaşi terenuri în favoarea S.C. ITALROM OVIDIU S.R.L. Felmer au fost înregistrate de Piticaş Elena la Primăria Şoarş, judeţul Braşov.
Fiind mandatată cu puteri depline în această nouă societate comercială de către asociatul unic şi administratorul Zamfir Ovidiu Constantin, la data de 8 aprilie 2008, Piticaş Elena a completat în numele S.C. ITALROM OVIDIU S.R.L. o nouă cerere de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2008 declarând că este utilizată suprafaţa agricolă de 515,24 hectare, în condiţiile în care păşunea era efectiv exploatată de o persoană fizică din aceeaşi localitate şi nu îndeplinea condiţiile legale de acordare a subvenţiei solicitate. În această modalitate, S.C. ITALROM OVIDIU S.R.L. a obţinut în mod nelegal suma de 321.584 lei reprezentând fonduri nerambursabile pentru agricultură F.E.G.A. şi F.E.A.D.R.
La producerea acestei pagube au contribuit şi inculpaţii Stânea Dorel Longhin şi Franz Gheorghe care, abuzând de funcţiile pe care le deţineau, de director executiv, respectiv şef Serviciu Control în cadrul A.P.I.A. Braşov, au înlăturat rezultatele unui raport de control realizat de inspectorii A.P.I.A. în luna noiembrie 2008, prin care se constataseră nereguli şi au dispus, în mod nelegal, efectuarea unui nou control după ce au avut siguranţa că neregulile fuseseră remediate.
Pe fondul deteriorării relaţiilor cu Piticaş Elena, Zamfir Ovidiu Constantin i-a retras acesteia mandatul de reprezentare în activitatea S.C. ITALROM OVIDIU S.R.L. iar Piticaş Elena şi-a constituit propria firmă, S.C. PITAGROFLORIS S.R.L. Felmer, astfel că cei doi au devenit rivali în accesarea de fonduri europene pentru agricultură, declarând cu nonşalanţă la autorităţile în domeniu că utilizează aceeaşi suprafaţă agricolă arendată în anul 2007. În aceste condiţii, la datele de 8 aprilie 2009, respectiv 15 mai 2009, cei doi inculpaţi au solicitat sprijin pe suprafaţă pentru anul 2009, finanţat din fondurile menţionate mai sus, declarând în mod nereal că firmele lor utilizează aceleaşi păşuni. Urmare a controlului administrativ efectuat de angajaţii A.P.I.A., s-a constatat suprapunerea terenurilor declarate de cei doi aşa zişi fermieri, situaţie în care au fost excluşi de la plata sumei totale de peste 275.000 lei.
Având cunoştinţă de cercetările care se efectuau în dosarul de faţă, „fermierii” Piticaş Elena şi Zamfir Ovidiu Constantin au încercat să obţină din nou fondurile Comunităţilor Europene şi pentru campania din anul 2010. Astfel, la datele de 29 martie şi 10 mai 2010, cei doi inculpaţi au solicitat A.P.I.A. fonduri nerambursabile pentru agricultură pentru aceeaşi suprafaţă de păşune, rezultatele controlului pe teren efectuat în luna octombrie 2010 evidenţiind suprapunerea terenurilor cu cele declarate de S.C. ITALROM OVIDIU S.R.L. şi S.C. PITAGROFLORIS S.R.L., motiv pentru care cererile le-au fost respinse.
Prejudiciul creat în dauna bugetului general al Comunităţilor Europene este de 371.041,87 lei.
A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 410.817,87 lei, reprezentând fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene cât şi fonduri din bugetul naţional.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Piticaş Elena, Franz Gheorghe şi Stânea Dorel Longhin, nefiind identificate bunuri în proprietatea inculpatului Zamfir Ovidiu Constantin.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Braşov.




2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

col. DUMITRU PAVEL, fost inspector şef la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (I.J.J.) Harghita în perioada 2003 – 2007, actualmente ofiţer la I.J. J. Harghita, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de favorizarea infractorului, fals intelectual şi uz de fals,
lt.col. POP-RĂZBUC IOAN, fost adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (I.J.J.) Harghita, actualmente ofiţer la I.J.J. Harghita, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată şi
- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
cpt. TOMPEA DANIEL, ofiţer la I.J.J. Harghita, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de favorizarea infractorului, fals intelectual şi uz de fals,
plt. maj. IONIŢĂ LIVIU, subofiţer la I.J.J. Harghita, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată şi
-abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie-septembrie 2006, inculpatul Pop-Razbuc Ioan, în calitate de adjunct al comandantului I.J.J. Harghita, cu atribuţii pe linie de logistică, a ordonat în mod ilegal ca doi militari în termen ai aceleiaşi unităţi să presteze, pe o perioadă de două săptămâni, în timpul programului, lucrări de amenajări interioare şi construcţii la sediul unei unităţi bancare din Miercurea Ciuc. De asemenea, aceiaşi militari au efectuat lucrări de amenajări interioare şi în apartamentele inculpaţilor Pop-Razbuc Ioan şi Ioniţă Liviu.
Cu ocazia renovării apartamentului inculpatului Ioniţă Liviu, unul dintre militarii în termen a suferit un accident urmat de pierderea acuităţii vizuale la unul din ochi şi a rămas cu o infirmitate fizică permanentă de natură a-i leza dreptul la viaţă şi integritate fizică şi psihică, precum şi dreptul de a-şi alege orice meserie sau ocupaţie pe care o doreşte.
În luna septembrie 2006, după ce a luat la cunoştinţă de accidentul suferit de militarul în termen, inculpatul Dumitru Pavel le-a solicitat tuturor persoanelor care aveau cunoştinţă despre acest fapt (deci inclusiv militarilor implicaţi) să declare că accidentul a survenit în timp ce militarul lucra la amenajarea unor încăperi în sediul I.J.J. Harghita. De asemenea, Dumitru Pavel a comunicat în scris această împrejurare neconformă cu realitatea la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române în scopul de a ascunde faptele de natură penală ale subordonaţilor săi Pop-Razbuc Ioan şi Ioniţă Liviu. Această comunicare a fost însoţită de un proces verbal întocmit de inculpatul Tompea Daniel care, în calitate de persoană responsabilă cu protecţia muncii şi de membru al comisiei de cercetare a acestui eveniment, a menţionat în fals că accidentarea s-a produs în împrejurările descrise mai sus.
Militarul accidentat s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 50.000 euro.
I.J.J. Harghita a fost prejudiciat cu suma de 1.168,50 lei, iar persoanele beneficiare ale lucrărilor de construcţii (unitatea bancară şi inculpaţii Pop-Razbuc Ioan şi Ioniţă Liviu) au realizat un folos necuvenit în sumă totală de 1.564,4 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalului Militar Cluj- Napoca.




3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului VĂDUVA GELU MARIUS în sarcina căruia s-a reţinut tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi complicitate la uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii mai 2009, inculpatul Văduva Gelu Marius, împreună cu Pufleanu Marilena, Mihalache Alexandru, Constantinide Anastase Marius şi Bărnescu Constantin, folosind înscrisuri oficiale falsificate, au încercat să încheie un contract de vânzare - cumpărare a unui teren situat în Bucureşti, în suprafaţă de 3.125,17 m2 şi cu o valoare de 1.409.869 euro, fără ca proprietarii terenului să aibă cunoştinţă despre această vânzare.
Contractul urma să fie încheiat în formă autentică, vânzători fiind proprietarii terenului care erau reprezentaţi, în baza unei procuri falsificate, de către Constantinide Anastase Marius. În acest scop, Mihalache Alexandru şi Pufleanu Marilena au prezentat unui notar public din Constanţa mai multe înscrisuri oficiale falsificate, respectiv actele de proprietate şi procura falsă menţionată mai sus.
În demersul lor, aceştia au fost sprijiniţi în permanenţă de inculpatul Văduva Gelu Marius care i-a coordonat şi s-a asigurat că va primi o parte din banii obţinuţi din vânzarea terenului.
Ca urmare a plângerii formulate de către proprietarul terenului, contractul nu a mai fost încheiat.
Facem precizarea că prezentul dosar penal s-a constituit ca o disjungere dispusă în rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată numiţii Pufleanu Marilena, Mihalache Alexandru,Constantinide Anastase Marius şi Bărnescu Constantin (comunicat nr. 309/VIII/3 afişat pe site-ul www.pna.ro).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.




4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului POPA ROBERT, sef al Serviciului Criminalistic în cadrul Inspectoratului de Politie al Judeţului Vaslui, cu gradul de comisar şef de politie, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine un avantaj patrimonial, în forma participaţiei improprii şi în formă continuată,
- fals intelectual,
- instigare la fals intelectual, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2010, inculpatul Popa Robert, având în vedere că, în calitatea sa de şef al Serviciului Criminalistic din cadrul I.P.J. Vaslui, avea atribuţia de a aproba acordarea unor sume de bani cu titlu de sporuri pentru efectuarea activităţilor din sfera biologiei judiciare şi balisticii judiciare, şi-a acordat, în mod nelegal, astfel de sporuri. În acest sens, inculpatul a falsificat personal şi i-a determinat pe unii poliţişti din subordine să falsifice tabele de pontaj care atestau prezenţa sa la anumite activităţi cum ar fi cercetări la fata locului, necropsii sau trageri cu arme de foc în scop judiciar.
În baza acestor documente, Serviciul Financiar al instituţiei i-a acordat suma de 1.067,45 lei în mod nelegal.
Pentru recuperarea prejudiciul cauzat de către inculpat s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii prin poprirea sumelor de bani aflate în contul inculpatului Popa Robert.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Vaslui.




5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BORTA EUGEN, administrator al S.C. GRAND TRUST PETRO S.R.L., în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2009, inculpatul Borta Eugen, în calitate de asociat majoritar şi administrator cu puteri depline al S.C. GRAND TRUST PETRO S.R.L. (societate ce are ca activitate principală comercializarea combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate), nu a evidenţiat în contabilitatea firmei sale operaţiunile de import-export cu produse petroliere accizabile efectuate cu o firmă bulgară, în condiţiile în care aceste operaţiuni au fost încheiate fără autorizarea efectuării unor astfel de operaţiuni cu produse petroliere de orice natură.
În această modalitate, Borta Eugen a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu 5.162.389,29 lei (echivalent a 1.225.143,93 euro la cursul datei de 15.07.2009), sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ilfov s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În vederea recuperării acestei pagube, au fost instituite măsuri asigurătorii prin indisponibilizarea sumelor din conturile aparţinând S.C. GRAND TRUST PETRO S.R.L.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Buftea, judeţul Ilfov.




6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BUŞTEI TRAIAN, asociat unic şi administrator la S.C. MARY LYSA FLORA IMPEX S.R.L., în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire de acte falsificate la autoritatea vamală, în formă continuată şi
- evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul anilor 2003 – 2004, inculpatul Buştei Traian, în calitate de asociat unic şi administrator la S.C. MARY LYSA FLORA IMPEX S.R.L., a efectuat un număr mare de importuri de flori şi plante naturale de la o firmă din Olanda, folosind la autorităţile vamale române facturi externe false în care erau consemnate sume mult mai mici decât valoarea reală a plantelor importate. Facturile utilizate de inculpat reprezentau aproximativ 10% din valoarea facturilor emise de exportator şi înregistrate la autorităţile vamale olandeze.
În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 108.434.909.900 ROL (aproximativ 2.777.320 euro, la un curs mediu anual de 39.043 ROL/euro) reprezentând taxe vamale, TVA şi comision vamal.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 10.945.369,8091 RON.
În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului.
Inculpatul Buştei Traian a mai fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru fapte similare, în cursul anului 2009 (comunicat nr. 241/VIII/3 din data de 5 octombrie 2009, afişat pe site-ul www.pna.ro).

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.




7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatei TOSUM MARIANA, asociat şi administrator al S.C. MARI COLECT METAL S.R.L., în sarcina căreia s-au reţinut două infracţiuni de evaziune fiscală, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie-noiembrie 2009, inculpata Tosum Mariana, administrator al S.C. MARI COLECT METAL S.R.L., nu a evidenţiat în documentele contabile ale firmei sale operaţiunile comerciale şi veniturile realizate, cauzând prin aceasta bugetului de stat un prejudiciu în sumă de 5.314.221 lei (echivalent a 1.296.151 euro, la un curs mediu de 4,1 lei/euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Practic, Tosum Mariana nu a înregistrat în contabilitate veniturile realizate din comercializarea cerealelor în baza a patru contracte încheiate cu o societate comercială din Constanţa şi a depus la Administraţia Financiară Bolintin Vale documente contabile având inserate date nereale privind condiţiile economice ale societăţii.
În plus, inculpata Tosum Mariana a refuzat în mod nejustificat să prezinte comisarilor din cadrul Gărzii Financiare – Secţia Giurgiu documentele financiar-contabile cu scopul de a împiedica verificările Gărzii Financiare deşi a fost somată de trei ori în cursul lunii februarie 2010.
În vederea recuperării prejudiciului creat, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două imobile aparţinând inculpatei Tosum Mariana.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Bolintin Vale, judeţul Giurgiu.

În legătură cu cele şapte dosare penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 11 septembrie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 18 iunie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 11 septembrie 2014
comunicate-hotărâri de condamnare din 24 noiembrie 2015