DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 981 din 11.09.2014, Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală, a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpații PUFLEANU MARILENA, CONSTANTINIDE ANASTASE MARIUS și VĂDUVA GELU MARIUS la o pedeapsă de 3 ani şi 2 luni închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 2 după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi aleși în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea infracțiunilor concurente de tentativă la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi uz de fals.
Condamnă pe inculpatul MIHALACHE ALEXANDRU, la o pedeapsă de 2 ani şi o lună închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 2 după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea infracțiunilor concurente de tentativă la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi uz de fals.
Condamnă pe inculpatul BĂRNESCU CONSTANTIN, la o pedeapsă de 6 ani şi 3 luni închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 2 după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pentru săvârşirea infracțiunilor concurente de tentativă la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi uz de fals.
Constată că infracţiunile deduse judecăţii în prezenta cauză sunt concurente cu infracţiunea pentru care inculpatul Bărnescu Constantin a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani închisoare prin decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În cazul inculpaților Mihalache Alexandru și Bărnescu Constantin, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile art. privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime”.
Obligă în solidar pe inculpaţii Constantinide Anastase Marius, Pufleanu Marilena, Mihalache Alexandru, Bărnescu Constantin şi Văduva Gelu Marius să plătească părţilor civile S. G. şi S. I. suma de 1,41 milioane euro, reprezentând despăgubiri materiale respectiv diferenţa de preţ între valoarea terenului stabilită prin antecontractul de vânzare – cumpărare nr.395/2008 în cuantum de 2.612.653 Euro şi preţul efectiv încasat conform antecontractului de vânzare – cumpărare autentificat sub nr.1548/08.07.2009 (suma de 1.265.000 Euro) şi a despăgubirii acordate de stat ca urmare a exproprierii unei suprafeţe de 89 mp (suma de 202.921,35 lei echivalent a 47.555,976 Euro la un curs de 4,2670 lei/euro din ziua plăţii, 21.09.2010), echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii.
Obligă pe toţi cei 5 inculpaţi în solidar la plata către părţile civile a sumei de 1.000 de euro cu titlu de daune morale.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către DNA la datele de 29 iulie 2010 și 10 noiembrie 2010, comunicate nr.: 309/VIII/3 din 04 august 2010 și 649/VIII/3 din 06 decembrie 2010.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 04 august 2010
comunicate de presă din 06 decembrie 2010