DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală, prin decizia penală nr. 2436 din 21 iunie 2010 a decis următoarele:

- Condamnă pe GHIŢĂ MARIUS GABRIEL, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul I.P.J. Argeş, cu grad de subcomisar, la patru ani închisoare pentru săvârşirea a patru infracţiuni de trafic de influenţă, o infracţiune de abuz în serviciu, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial, o infracţiune de luare de mită şi o infracţiune de fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea de trafic de influenţă;
Se asemenea, interzice exercitarea unor drepturi pe perioada executării pedepsei: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat
şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
Pe un termen de doi ani după executare interzice condamnatului dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii

- Condamnă pe TĂNASE SABIN GHEORGHE, agent de poliţie în cadrul I.P.J. Argeş, la pedeapsa de patru ani închisoare pentru săvârşirea a trei infracţiuni de trafic de influenţă, o infracţiune de luare de mită şi o infracţiune de abuz în serviciu în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial.
De asemenea, interzice exercitarea unor drepturi pe perioada executării pedepsei: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.
Pe un termen de doi ani după executare interzice condamnatului dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii

- Condamnă pe RADU FLORIAN, agent de poliţie în cadrul I.P.J. Argeş, la pedeapsa de 3 ani şi 8 luni închisoare, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi interzicerea unor drepturi pe perioada executării pedepsei: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

- Condamnă pe PANDELEA VALERICĂ la pedeapsa de 3 ani şi 2 luni închisoare pentru infracţiunea de abuz în serviciu în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial şi dare de mită şi interzicerea unor drepturi pe perioada executării pedepsei: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat,

- Condamnă pe BERBECE MARIN, TĂNASE STELUŢA, TĂNASE GEORGE ALEXANDRU, ŞARPE IONEL PETRIŞOR la pedeapsa de câte doi închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

- Condamnă pe OARZĂ CĂTĂLIN VIOREL la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 5 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

- Condamnă pe MIU MARIA la pedeapsa de trei ani închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei un termen de încercare de cinci ani pentru infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă.

- Achită pe ILIE MIHAELA DELIA, avocat, pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă şi aplică inculpatei amenda administrativă în cuantum de 1000 lei.

Dispune confiscarea următoarelor sume de bani:
- de la inculpatul Ghiţă Marius Gabriel şi Tănase Sorin Gheorghe - 896,76 euro;
- de la inculpatul Berbece Marin - 300 lei
- de la inculpatul Ghiţă Marius Gabriel -200 lei şi 400 euro;
- de la inculpaţii Tănase Sabin-Gheorghe şi Radu Florian, 2.400 euro şi 600 dolari SUA
Obligă pe inculpaţii Ghiţă Marius Gabriel, Tănase Sabin Gheorghe la câte 20.000 lei, pe inculpaţii Radu Florian, Pandelea Valerică, Berbece Marin, Tănase Steluţa, Tănase George Alexandru, Ilie Mihaela Delia, Oarză Cătălin Viorel, la câte 10.000 lei, pe inculpata Miu Maria la 6.000 lei, iar pe inculpatul Şarpe Ionel Petrişor la 350 lei cheltuieli judiciare către stat.
Obligă pe inculpaţi şi la plata cheltuielilor judiciare către stat, reprezentând onorariul avocat oficiu, avansat din fondurile Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, astfel:
- pe inculpaţii Tănase Steluţa şi Tănase George Alexandru la câte 300 lei;
- pe inculpaţii Ghiţă Marius Gabriel, Tănase Sabin Gheorghe, Radu Florian, Pandelea Valerică, Oarza Cătălin Viorel, Miu Maria, Ilie Mihaela Delia, Şarpe Ionel Petrişor la câte 100 lei.

Decizia este definitivă.
Inculpaţii au fost trimişi în judecată la data de 17 septembrie 2008 (vezi comunicatul nr. 225/VIII/3 din 18 septembrie 2008).

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 18 septembrie 2008
hotărâri definitive din 21 iunie 2010