DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
18 septembrie 2008
Nr. 225/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

-GHIŢĂ MARIUS GABRIEL, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul I.P.J. Argeş, cu grad de subcomisar, în sarcina căruia s-au reţinut patru infracţiuni de trafic de influenţă, o infracţiune de abuz în serviciu, în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial, o infracţiune de luare de mită şi o infracţiune de fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea de trafic de influenţă;

-TĂNASE SABIN GHEORGHE, agent de poliţie în cadrul I.P.J. Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut cinci infracţiuni de trafic de influenţă, o infracţiune de luare de mită şi o infracţiune de abuz în serviciu în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial;

-RADU FLORIAN, agent de poliţie în cadrul I.P.J. Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă;

-PANDELEA VALERICĂ, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în vederea obţinerii unui avantaj patrimonial şi o infracţiune de dare de mită;

-ILIE MIHAELA DELIA, avocat, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă;

-BERBECE MARIN, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă;

-TĂNASE STELUŢA, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă;

-TĂNASE GEORGE ALEXANDRU, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă;

-MIU MARIA, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă;

-OARZĂ CĂTĂLIN VIOREL, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă şi uz de fals în legătură directă cu infracţiunea de cumpărare de influenţă;

-ŞARPE IONEL PETRIŞOR, subofiţer în cadru Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada iulie-septembrie 2006, inculpaţii Ghiţă Marius Gabriel şi Tănase Sabin Gheorghe au pretins şi primit aproximativ 900 euro de la o persoană fizică, lăsând să creadă că au influenţă asupra unor ofiţeri examinatori din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (S.P.C.R.P.C.I.V.) Argeş, pentru ca acesta să obţină permisul de conducere în condiţiile în care nu se va prezenta efectiv pentru susţinerea examenului. În cursul lunii noiembrie 2006, într-o situaţie similară, inculpatul Ghiţă Marius Gabriel, sprijinit de inculpata Miu Maria, a pretins şi primit suma de 400 euro de la inculpaţii Tănase Steluţa şi Tănase George Alexandru, pentru ca acesta din urmă să obţină permisul de conducere în condiţii frauduloase.
În cursul lunii august 2006, inculpatul Ghiţă Marius Gabriel a pretins şi primit de la inculpatul Berbece Marin suma de 3.000.000 ROL, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra unor angajaţi din cadrul Serviciului Medico-Legal Argeş, în vederea obţinerii unui certificat medico-legal care să ateste o situaţie nereală.
În cursul lunii august 2006, inculpatul Ghiţă Marius Gabriel a pretins şi primit efectiv 2.000.000 ROL de la inculpata Ilie Mihaela Delia, lăsând-o să creadă că are influenţă asupra unui coleg, pentru ca acesta să nu pună în executare un mandat de executare a pedepsei închisorii.
În perioada iulie-noiembrie 2006, agenţii de poliţie Tănase Sabin Gheorghe şi Radu Florian au pretins şi primit în total 2.400 euro şi 600 dolari SUA de la inculpaţii Oarză Cătălin Viorel şi Şarpe Ionel Petrişor, lăsându-i să creadă că au influenţă asupra unor funcţionari din cadrul I.S.U. Argeş, în vederea promovării examenului de încadrare ca subofiţer în cadrul acestei structuri. În vederea participării la examen, inculpatul Oarză Cătălin Viorel a folosit o diplomă de liceu falsificată, pusă la dispoziţie de unul dintre poliţişti.
În cursul lunii noiembrie 2006, inculpaţii Ghiţă Marius Gabriel şi Tănase Sabin Gheorghe au acceptat promisiunea oferirii de către inculpatul Pandelea Valerică a sumei de 100.000.000 ROL pentru fiecare dintre aceştia, pentru a nu-şi îndeplini obligaţiile de serviciu. Concret, inculpatul Pandelea Valerică le-a cerut celor doi poliţişti să ia efectiv cantitatea de peste 7.000 pachete de ţigări nemarcate fiscal, urmând ca inculpatul Pandelea Valerică să o comercializeze iar banii rezultaţi să fie împărţiţi.
În vederea asigurării măsurii confiscării speciale, procurorii anticorupţie au dispus luarea unor măsuri asigurătorii asupra bunurilor inculpaţilor.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupţie au colaborat cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul M.I.R.A. - Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Teritorial Anticorupţie Piteşti şi Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Argeş.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Curţii de Apel Piteşti.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 21 iunie 2010
hotărâri definitive din 21 iunie 2010