DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr. 287/27 iunie 2004

 

 

C O M U N I C A T

 

 

 

            Procurorii  Secţiei a II-a din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a unui număr de opt inculpaţi, implicaţi, prin fapte de corupţie, în prejudicierea bugetului de stat cu importante sume de bani în procesul de privatizare a unor societăţi agricole ori în procesul de atribuire a unor subvenţii pentru producători agricoli.

            1. Astfel, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor:

            - GRĂDINARU IONEL, director general al SC COMCEREAL SA IAŞI, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de gestiune frauduloasă, stabilirea unei valori diminuate a unor bunuri aparţinând unui agent economic la care statul este acţionar comisă în cadrul acţiunii de privatizare şi de natură să conducă la obţinerea unor foloase necuvenite (art.10 lit.a din Legea 78/2000), infracţiuni aflate în concurs real şi în formă continuată;

            - BURLUI GAVRIL, director tehnic la aceeaşi societate, acuzat de comiterea infracţiunilor de complicitate la gestiune frauduloasă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, de natură a determina obţinerea unor foloase necuvenite, de asemenea aflate în concurs real şi în formă continuată;

            - GAVRILOVICI VALERIU, director economic la SC COMCEREAL SA Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la gestiune frauduloasă şi la evaziune fiscală, de natură a determina obţinerea unor foloase necuvenite, de asemenea aflate în concurs real şi în formă continuată;

            - HEGYI SIMONA-LUMINIŢA, consilier juridic la aceeaşi societate, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la gestiune frauduloasă.

            Anchetatorii au reţinut că cei patru inculpaţi, în calitate de reprezentanţi ai societăţii comerciale amintite, au dispus contractarea, în luna iulie 1997, a unui credit de 3,7 miliarde lei de la Banca Agricolă Iaşi pe care l-au garantat cu active imobiliare, deşi cunoşteau situaţia financiară precară a acestei societăţi. Ulterior, din cauza imposibilităţii rambursării împrumutului, banca a scos la vânzare imobilele ipotecate, atât prin intermediul instanţelor judecătoreşti cât şi al executorilor proprii, care s-au bucurat de întregul concurs al conducerii societăţii.

            După predarea efectivă a imobilelor, cumpărători au efectuat demersuri pentru a achiziţiona şi alte bunuri aflate în spaţiile dobândite care le erau, de altfel necesare desfăşurării activităţii în condiţii normale. Cu ocazia vânzării acestor active, reprezentanţii SC COMCEREAL au comis infracţiunile sus-menţionate, subsumate scopului obţinerii unor foloase materiale necuvenite şi au creat, un prejudiciu de aproape 1,7 miliarde lei la nivelul anilor 2000-2002.

            Din probele administrate în cauză s-a stabilit că, în afara activelor nominalizate de creditor a acoperi împrumutul, conducerea societăţii a predat cu titlu gratuit numeroase active mobiliare şi imobiliare, pe care le-au inclus în procese verbale anexe în care s-a menţionat, contrar adevărului, că urmează să fie vândute în cadrul procedurii de executare silită.

            De asemenea, s-a constatat că, din dispoziţiile inculpatului GRĂDINARU IONEL, unele active au fost mult subevaluate prin expertiză tehnică şi vândute unei firme aparţinând fratelui său, deşi nu avea dreptul să încheie tranzacţii financiare cu o societate având acelaşi obiect de activitate cu aceea pe care o conducea.

            Anchetatorii au reţinut şi faptul că inculpaţii BURLUI GAVRIL şi GAVRILOVICI VALERIU au fost desemnaţi, în luna august 2001 şi ulterior, în calitatea pe care o aveau la acea dată, să facă parte din comisia de vânzare a unor active imobiliare ale SC COMCEREAL SA Iaşi, de asemenea, mult subevaluate. Este şi cazul înstrăinării unor bunuri de la o bază de recepţie aparţinând societăţii, fără organizarea de licitaţie publică, a unor active la preţul de 150 milioane lei, în condiţiile în care valoarea acestora era de aproape 600 milioane lei. În acelaşi mod au procedat inculpaţii şi cu prilejul vânzării altor active mobiliare sau imobiliare, deşi se cunoştea situaţia exactă a patrimoniului societăţii precum şi gajurile existente. Mai mult, pentru a da un aspect de legalitate tranzacţiei, cei doi inculpaţi au redactat şi semnat în fals documente specifice vânzărilor de active în cadrul procedurilor de executare silită.

            În cursul anului 2000, inculpaţii GRĂDINARU IONEL şi HEGYI SIMONA LUMINIŢA au solicitat instanţei includerea la vânzare a unei suprafeţe de 53.586 mp de teren pe care era amplasată o bază a SC COMCEREAL SA Vaslui, care nu era ipotecat în favoarea băncii creditoare. În septembrie acelaşi an, SC CEREAL COM SA Vaslui îşi adjudecă terenul respectiv şi construcţiile amplasate pe el la preţul de numai  166,5 milioane lei, deşi valoarea acestuia, stabilită de experţi, era de aproape 850 milioane lei.

            Dosarul cauzei se trimite spre competentă soluţionare la Judecătoria Iaşi.

 

            2. Cel de al doilea dosar instrumentat de procurorii Secţiei a II-a a Parchetului Naţional Anticorupţie şi în care s-a dispus trimiterea în judecată a altor patru inculpaţi vizează obţinerea de către SC AGRODUNĂREA TRACTOR SERVICE SRL a unei subvenţii necuvenite în valoare de peste 18 miliarde lei, acordată de stat ca ajutor financiar agricultorilor şi producătorilor de sămânţă de grâu.

            Anchetatorii au stabilit că inculpatul DRĂGAN ADRIAN MIHAIL, asociat şi administrator pentru 50 % din capitalul social al societăţii, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de fals, participaţie improprie la fals şi complicitate la obţinerea unor subvenţii cu nerespectarea condiţiilor legale, a obţinut în anul agricol 2001-2002 subvenţia respectivă, deşi această societate era în perioada aceea doar prelucrător şi comerciant, fără a avea ca obiect de activitate producerea seminţei de grâu.

Pentru a putea beneficia de această subvenţie, în complicitate cu inculpata MOCANU MARIA, şeful Inspectoratului pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor Brăila, acuzată de săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la fals şi acordare de subvenţii cu nerespectarea condiţiilor legale, a decis întocmirea în fals a unor documente justificative din care să rezulte că SC AGRODUNĂREA TRACTOR SERVICE SRL este proprietar şi producător de sămânţă.

            De reţinut că, pentru a da credibilitate acestei activităţi, inculpatul a încheiat în perioada iunie – august 2002,  o serie de contracte cu şase agricultori cultivatori, folosind ca temei legal dispoziţiile unei legi abrogate în luna mai a aceluiaşi an.  Pe de altă parte, cei şase agricultori contractanţi de sămânţă de grâu se  obligau prin  contract că vor înfiinţa culturi agricole încă din toamna anului 2001, obligaţie ilogică dat fiind faptul că tranzacţia s-a încheiat în lunile iunie – august 2002.

            Aparenţa legalităţii şi credibilităţii pentru ridicarea subvenţiei a fost dată şi de faptul că SC AGRODUNĂREA TRACTOR SERVICE SRL a adresat cererea Direcţiei Agricole de Dezvoltare Rurală Brăila. Această instituţie, prin şefii de serviciu VERONA DAN şi COMAN ELENA, cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de acordare a subvenţiei cu nerespectarea condiţiilor legale, au certificat verificarea legalităţii cererilor depuse şi au aprobat subvenţia solicitată de inculpatul DRĂGAN ADRIAN MIHAIL.

            Valoarea prejudiciului calculat la finele lunii martie 2004 se ridică la aproximativ 24 miliarde lei, reprezentând subvenţie obţinută ilegal, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile aferente.

            Dosarul a fost spre competentă soluţionare instanţei de judecată.

           

           

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA


Alte legături de la această informație

hotărâri definitive din 23 aprilie 2008
comunicate-hotărâri de condamnare din 16 martie 2010