DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr.237  / 3  iunie 2004

 

 

 

C O M U N I C A T

 

 

 

Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a unui număr de 10 inculpaţi sub aspectul săvârşirii mai multor fapte de corupţie, asimilate sau în legătură directă cu cele de corupţie.

 

1. Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din Parchetul Naţional Anticorupţie (Secţia a II-a) a finalizat urmărirea penală faţă de inculpatul EKSIOGLU MEHMET EMIN, fost asociat şi administrator al unor societăţi din Râmnicu Vâlcea, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri sau foloase necuvenite şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată şi aflată în concurs real.

În fapt, s-a reţinut că inculpatul a beneficiat de credite în valoare de 4.443.000.000 lei, obţinute de la Banca Transilvania – Sucursala Râmnicu Vâlcea, credite pe care le-a utilizat fie în interes personal, fie pentru acoperirea altor credite anterioare, fie pentru împrumutarea unor societăţi cu care se afla în relaţii comerciale.

Din probele administrate în cauză rezultă că, în perioada ianuarie 2001 – septembrie 2002, societatea administrată de inculpat a beneficiat de la Sucursala băncii amintite de 40 de credite în lei şi de două în valută, în valoare totală de 9,717 miliarde lei, respectiv, 38.000 dolari şi 8.500 euro.

Schimbând, în totalitate sau parţial, destinaţia creditelor, inculpatul EKSIOGLU MEHMET EMIN a obţinut foloase necuvenite, ridicând sume de bani direct din casieria societăţii, atât pentru el personal cât şi pentru persoane fizice care au fost împrumutate.

Pentru a escamota destinaţia reală a sumelor de bani folosite în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, inculpatul a întocmit instrumente de plată pe care a menţionat, în fals, că acestea ar reprezenta „avans marfă, contravaloare avans marfă sau restituire”. În realitate banii erau viraţi administratorilor altor societăţi în cadrul sistemului de „întrajutorare reciprocă”. Peste 677 milioane lei au fost ridicaţi direct de la casieria societăţii de către inculpat, sub formă de restituire „aport patron” sau „retragere fond rulment”, şi folosită în interes personal.

Dosarul se trimite spre competentă soluţionare Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.

 

2.  Prin rechizitoriul întocmit de procurorii Serviciului Anticorupţie Târgu Mureş s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatei URSULEAC CRISTINA, ofiţer de credite la Sucursala BCR Odorheiu Secuiesc, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de acordare de credite fără respectarea normelor legale, în formă continuată.

Anchetatorii au stabilit faptul că, deşi cunoştea datele privind bonitatea unei firme, inculpata a întocmit referatele de creditare pentru aceasta şi le-a înaintat spre avizare şi aprobare conducerii Sucursalei BCR Odorheiu Secuiesc, în condiţiile în care societatea înregistra şi credite restante.

În acest mod, în cursul anului 2000, angajaţii unităţii bancare amintite au acordat reprezentantului societăţii respective 3 credite în valoare totală de 3,617 miliarde lei, a căror destinaţie nu a fost urmărită, în condiţiile în care şi această atribuţie revenea tot inculpatei.

Cauza se trimite spre competentă soluţionare Judecătoriei Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita.

 

3. Procurorii Secţiei a II-a din Parchetul Naţional Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

CONDEA ELENA, fost director general şi fost preşedinte al Consiliului de administraţie a unei societăţi însărcinate cu evaluările imobiliare din Timişoara, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită;

-   HAMATI BASEL, consilier comercial la o societate din Timişoara, acuzat de săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Din probele administrate în cauză rezultă că, în urma unei înţelegeri prealabile intervenite între cei doi inculpaţi, în cursul anului 1999, Hamati Basel i-a dat cu titlu de împrumut inculpatei Condea Elena suma de 106.800 mărci germane, pentru ca, în schimbul acestor foloase necuvenite şi în calitatea pe care o avea, să-i vândă acestuia preferenţial şi subevaluat un imobil aflat în patrimoniul societăţii conduse de aceasta.

În cursul lunii iunie 2000, între societăţile administrate de cei doi inculpaţi, a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare având ca obiect 19.861 mp teren intravilan, constând într-o suprafaţă de teren cu fabrică de produse lactate în zona centrală a municipiului, suma convenită de părţi fiind de 6 miliarde lei, fără TVA. Pornind de la valorile reactualizate stabilite de unitate pentru teren şi clădirile aferente a rezultat o diferenţă de peste 30 miliarde de lei, cu care a fost subevaluat preţul de vânzare. Având toate instrumentele legale la dispoziţie, inculpata ignoră legislaţia în vigoare şi înstrăinează bunurile imobile menţionate raportându-se la valoarea de inventar stabilită la nivelul anului 1994 şi nu la valoarea de piaţă. La numai două săptămâni după această tranzacţie, inculpatul Hamati Basel revinde terenul  la un preţ de peste 20 miliarde lei, fără TVA unei societăţi din Bucureşti.

Dosarul se înaintează spre competentă soluţionare la Tribunalul Mureş.

 

4.  Tot procurorii Secţiei a II-a din Parchetul Naţional Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor DOSPINESCU IOAN şi STANCIU FLORIN din Bacău, cercetaţi în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni prevăzute de Legea 78/2000.

Anchetatorii au reţinut faptul că, în cursul anului 2000 şi 2001, inculpatul DOSPINESCU IOAN, în calitate de administrator al unei societăţi cu răspundere limitată din judeţul Bacău a beneficiat de două credite în cuantum de 45.000 de dolari de la sucursala Bacău a Băncii Transilvania, bani pe care i-a utilizat în alte scopuri decât cele pentru care au fost obţinuţi. Inculpatul a prezentat unităţii bancare documente completate în fals din care să rezulte bonitatea societăţii administrate de acesta, folosind sumele atrase pentru restituirea unor împrumuturi anterioare.

Schimbarea destinaţiei sumelor angajate din credite a devenit posibilă întrucât STANCIU FLORIN, angajatul sucursalei Bacău a Băncii Transilvania, în calitate de şef al Serviciului credite, a întocmit documentele de analiză şi de acordare a sumelor solicitate fără respectarea normelor legale şi fără urmărirea modului în care creditele au fost folosite.

De menţionat că Banca Transilvania s-a constituit parte civilă cu suma de 24.666 dolari, reprezentând parte din creditele nerambursate şi dobânzile aferente.

Dosarul se trimite la Judecătoria Bacău spre competentă soluţionare.

 

5.  Procurorii Serviciului Teritorial Oradea al Parchetului Naţional Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată – în stare de arest preventiv – a inculpatei BOT DOINA ADRIANA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

Anchetatorii au reţinut faptul că, în perioada ianuarie - mai 2004, inculpata a pretins şi primit suma totală de 4.300 de euro, de la o persoană căreia i-a creat convingerea că are influenţă pe lângă magistraţii unor instanţe din judeţul Bihor pentru a obţine pronunţarea unei hotărâri favorabile într-un dosar penal. Pentru a întări convingerea că poate influenţa hotărârea judecătorească, inculpata BOT DOINA ADRIANA se interesa, pe diverse căi, de evoluţia procesului penal şi de activităţile instanţei desfăşurate în dosar.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale a fost declanşată de procurori la  data de 26 mai 2004, iar două zile mai târziu, Tribunalul Bihor a dispus arestarea preventivă a inculpatei pe o perioadă de 29 de zile.

Cauza se trimite spre competentă soluţionare la Tribunalul Bihor.

 

6.   Tot procurorii Serviciului Teritorial Anticorupţie Oradea al Parchetului Naţional Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului TOADER BOGDAN MIHAI, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi instigare la mărturie mincinoasă, în stare de recidivă, aflate în concurs real.

            Anchetatorii au reţinut faptul că inculpatul a pretins, în luna iunie 2003, suma de 4.000 de dolari de la o persoană condamnată definitiv, lăsând să se înţeleagă faptul că are influenţă asupra magistraţi şi poate interveni pentru declararea unui recurs în anulare. În susţinerea pretinsei influenţe, inculpatul a convins o persoană din anturajul său să se prezinte telefonic în calitate de magistrat şi să accepte o convorbire cu persoana condamnată definitiv, pentru a-i transmite acesteia că „s-a rezolvat” recursul în anulare şi se va relua judecarea procesului.

            Referitor la starea de recidivă reţinută în sarcina inculpatului se impune precizarea că acesta a fost condamnat definitiv la sfârşitul anului 1999, iar în perioada mai – august 2001 a săvârşit, cu intenţie, alte infracţiuni pentru care s-a dispus trimiterea în judecată prin rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

            Dosarul se trimite spre competentă soluţionare la Tribunalul Bihor.

 

7.  Procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al Parchetului Naţional Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului GHIŢULETE GHEORGHE, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de utilizare a creditelor sau subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

            Anchetatorii au reţinut faptul că inculpatul, în exercitarea atribuţiilor de administrator al S.C. „UNU APRILIE STAR” SRL Mihăileşti, judeţul Vâlcea, în luna decembrie 2000, a obţinut un ajutor financiar nerambursabil, în valoare de aproximativ 37.000 euro, din fonduri ale comunităţii Europene şi de la bugetul de stat, pentru organizarea şi utilarea unei secţii de producere a uleiului din germeni de porumb, pe care nu l-a folosit conform destinaţiei, deturnându-l în favoarea sa, după care, în luna iulie 2003 a cesionat părţile sociale către alte persoane, cu toate că, potrivit celor stipulate în contractul de GRANT, inculpatul nu avea voie să vândă activele societăţii pe timp de trei ani, fără acordul autorităţii contractuale.

            Cauza se trimite spre competentă soluţionare Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.

 

            8.  Tot procurorii Serviciului Teritorial Anticorupţie Piteşti, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului SUCALĂ DUMITRU, sub aspectul  săvârşirii infracţiunilor de utilizare a creditelor sau subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, bancrută frauduloasă,  fals şi uz de fals.

            Anchetatorii au reţinut faptul că inculpatul, în calitatea de asociat unic şi administrator al S.C. „LUCEAFĂRUL CRIS” SRL Piteşti, judeţul Argeş, având ca obiect de activitate lucrări de construcţii şi activităţi de morărit, în luna iulie 2002 şi februarie 2003, a obţinut pentru firma administrată de el două credite de la Mind Bank – Sucursala Piteşti, în valoare  totală de 4.244.000.000 lei, în scopul efectuării de plăţi vizând activitatea curentă, pe care le-a utilizat în alte copuri decât cele pentru care au fost acordate.

            Concret, din primul credit de 2 miliarde lei, inculpatul a achitat cu ordin de plată suma de 107 milioane lei către S.C. CASTOR SRL Piteşti, în baza unei hotărâri judecătoreşti , reprezentând debite din anul 2000.

            Încă 2 milioane  de lei au fost transferate la Banca Românească Piteşti într-un cont de disponibilităţi de credite.

            Tot cu ordin de plată, inculpatul SUCALĂ DUMITRU achită la S.C. DAEWO AUTOMOBILE Craiova suma de 28.039.924 lei, reprezentând contravaloarea unor rate aferente unui contract de cumpărare a unui autoturism proprietate personală.

            Din cel de-al  doilea credit, în valoare de 2.244.000.000 lei, inculpatul a achitat firmei „SIR” SRL Piteşti (administrată de fratele său Sucală Constantin) suma totală de 1.225.000.000 lei pentru „prestări servicii” în baza unui contract economic. Acest  contract avea ca obiect şi „înlocuirea instalaţiei electrice”, ceea ce, în fapt, constituie o investiţie pentru care nu puteau fi cheltuiţi bani  din creditele acordate.

            Mai mult, procurorii au stabilit că suma de peste 1,2 miliarde lei  din contul special de credite nu a fost folosită pentru „plăţi curente” ci în interesul personal al inculpatului.

Din aceleaşi credite, a achiziţionat cantităţi mari de grâu de la S.C. „Comercial Olt” SA şi de la diferite persoane fizice, întocmind acte fictive sau false, sumele rezultate astfel, fiind însuşite de inculpat.

Pentru toate aceste plăţi nu au existat documente justificative.

Deşi a ridicat de la banca creditoare, în perioada  derulării creditelor 542.000.000 lei, suma netă plătită angajaţilor, reprezentând salarii a fost de 50.829.600 lei, diferenţa fiind folosită de inculpat în alte scopuri.

Dosarul se trimite spre competentă soluţionare Judecătoriei Piteşti.           

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 23 iunie 2010
hotărâri definitive din 23 iunie 2010