DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
6 iulie 2010
Nr. 261/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor ce au ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală, finalizate de procurorii anticorupţie în luna iunie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: MORAD W. AHMED, cetăţean irakian şi KIANZAD BEHRANG, cetăţean suedez, asociaţi şi primul inculpat în calitate şi de administrator al S.C. LONELIA COM S.R.L. şi S.C. SANTANA TRADING S.R.L., în sarcina cărora s-au reţinut două infracţiuni de evaziune fiscală, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2008, inculpaţii Morad W. Ahmed şi Kianzad Behrang, în calitate de asociaţi şi primul inculpat în calitate şi de administrator al S.C. LONELIA COM S.R.L. şi S.C. SANTANA TRADING S.R.L., au declarat fictiv sediile sociale ale societăţilor comerciale şi ale punctelor de lucru, au omis declararea de sedii secundare ori alte puncte de lucru (firme fantomă), în scopul de a dobândi venituri ilicite prin sustragerea de la plata obligaţiilor către bugetul de stat (impozit pe profit, TVA şi alte contribuţii).
Astfel, cei doi inculpaţi au desfăşurat activităţi comerciale în cu totul alte locaţii ce nu au putut fi identificate de către organele fiscale şi de urmărire penală, în vederea stabilirii obligaţiilor fiscale şi, în acelaşi timp, au ascuns sursele impozabile şi taxabile prin nepredarea şi evidenţierea actelor contabile.

În această modalitate, inculpaţii au creat un prejudiciu total în sumă de 61.778.177 lei echivalentul a 16.778.227 euro (calculat la cursul mediu al anului 2008 de 3,6827 lei/euro).
Prejudiciul nu a fost recuperat întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea celor doi inculpaţi iar cele două societăţi comerciale sunt inactive.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Cornetu, judeţul Ilfov.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ŢICAN IONUŢ ADRIAN, asociat unic şi administrator la S.C. RIMSAD S.R.L. Bacău , în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- evaziune fiscală,
- fals material în înscrisuri oficiale şi
- uz de fals, toate în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În intervalul martie - mai 2005, inculpatul Ţican Ionuţ Adrian, în calitate de asociat unic şi administrator la S.C. RIMSAD S.R.L. Bacău, a achiziţionat în regim de scutire de la plata accizelor cu motivaţia „export - bunkeraj”, cantitatea totală de 4.945 tone motorină, pe care ulterior a livrat-o, pentru consum, unor societăţi (beneficiari) din România la un preţ incluzând acciza, fără a înregistra în contabilitate veniturile realizate, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului.
Pentru a crea aparenţa de legalitate a celor 161 operaţiuni vamale, inculpatul a falsificat şi a folosit mai multe documente contabile (declaraţiile vamale de export, facturile externe, permisele şi dovezile de încărcare) ce atestă în mod nereal efectuarea unor operaţiuni de export.
În această modalitate, inculpatul a creat un prejudiciu în sumă de 7.943.747,21 lei, reprezentând aproximativ 2.194.405,3 euro (TVA şi accize), prejudiciu ce a fost integral recuperat.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Ploieşti.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

HARASIM CORNELIU, împuternicit cu procură să desfăşoare activităţi în numele şi pentru SC IND SILVA SRL Botoşani şi SC HORECOM IMPEX SRL Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- evaziune fiscală,
- iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni şi
- spălare de bani, toate în formă continuată,

ONU IULIAN, împuternicit cu procură să desfăşoare activităţi în numele şi pentru SC AGRO-CEREALE 2000 IMPEX SRL Bucureşti şi SC SOFTICA 100 IMPEX SRL Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală,
iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni şi
spălare de bani, toate în formă continuată,

ŞERBAN ŞTEFANIEA, asociat şi administrator la SC IND SILVA SRL Botoşani, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- evaziune fiscală,
- iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni şi
- spălare de bani, toate în formă continuată,

ŞERBAN ALEXANDRU, împuternicit cu procură să desfăşoare activităţi în numele şi pentru SC IND SILVA SRL Botoşani, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- evaziune fiscală,
- iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni şi
- spălare de bani, toate în formă continuată,

SEREDIUC STELIAN, angajat al SC IND SILVA SRL Botoşani, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală,
- iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni,
- complicitate la infracţiunea de spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit, s-a reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada anilor 2004-2006, inculpaţii Harasim Corneliu, Onu Iulian, Şerban Ştefaniea şi Serediuc Stelian au creat un circuit financiar prin care SC IND SILVA SRL Botoşani (societatea la vedere) a intrat în relaţii comerciale cu societăţile de tip fantomă, controlate în totalitate de membrii grupului: SC HORECOM IMPEX SRL Bucureşti, SC SOFTICA 100 IMPEX SRL Bucureşti şi SC AGRO-CEREALE 2000 IMPEX SRL Bucureşti, în scopul simulării unui mecanism comercial de circulaţie a mărfurilor (produse cerealiere).
În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 1.987.822 euro, reprezentând impozit pe profit şi TVA.
În scopul de a se sustrage de plata impozitelor şi taxelor datorate statului, inculpaţii au înregistrat în contabilitatea SC IND SILVA SRL Botoşani cheltuieli fictive pe baza onor documente financiar contabile false, folosind firmele de tip fantomă menţionate mai sus.
Sumele de bani dobândite în mod ilicit prin modalitatea descrisă mai sus au fost transferate în conturile bancare ale societăţilor fantomă de unde au fost retrase integral, după care reintroduse în fondurile legitime ale SC IND SILVA SRL Botoşani cu titlul de aport social, în scopul ascunderii provenienţei.

Prejudiciul a fost parţial recuperat prin măsurile asiguratorii dispuse.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalului Botoşani.



4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CIOCAN CORNEL, asociat şi administrator al S.C. CAT BAU INTERNATIONAL S.R.L., în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- evaziune fiscală, în formă continuată,
- refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, infracţiunea prevăzută în art.4 din Legea nr. 241/2005,
- instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada august 2007-decembrie 2009, inculpatul Ciocan Cornel, în calitate de asociat şi administrator al S.C. CAT BAU INTERNATIONAL S.R.L. (firmă ce are ca obiect de activitate lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale), a evidenţiat în actele contabile sau în alte documente legale cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale şi operaţiuni fictive (contracte de lucrări încheiate în fals). În acest sens, inculpatul a folosit mai multe documente (contracte de execuţie lucrări în sub – antrepriză) falsificate, la cererea sa, de către o altă persoană.
De asemenea, Ciocan Cornel a refuzat nejustificat să prezinte organelor de control financiar fiscale competente, după ce a fost somat de mai mult 3 ori, documentele legale ale S.C. CAT BAU INTERNATIONAL S.R.L în scopul împiedicării verificărilor fiscale.
S.C. CAT BAU INTERNATIONAL S.R.L. a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 6.564.017 lei (aproximativ 1.755.084,7 euro, calculat la un curs mediu anual de 3,74 lei/euro) reprezentând impozit pe profit şi TVA.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpatului Ciocan Cornel.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sector 3 Bucureşti.



În legătură cu cele 4 dosare penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 15 iunie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 iunie 2015
comunicate-hotărâri de condamnare din 23 decembrie 2015