DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr. 363/ 29 iulie 2004

        

                 

 

C O M U N I C A T

 

 

            În continuarea cercetărilor penale efectuate de procurorii Serviciului Teritorial Târgu Mureş al Parchetului Naţional Anticorupţie, în legătură cu implicarea unor funcţionari publici cu atribuţii de control din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Mureş, dosar în care în urmă cu două zile a fost arestat preventiv pentru 29 de zile inculpatul BOILĂ ADRIAN IOAN, astăzi s-a dispus începerea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore faţă de inculpaţii CIORTEA RADU, şef serviciu în cadrul D.G.F.P. Mureş şi faţă de NEGREA VASILE EUGEN, de la aceeaşi unitate, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită în formă continuată.

            Anchetatorii au reţinut că inculpatul CIORTEA RADU, a pretins şi primit de la o persoană denunţător, în cursul anului 2003, în mod repetat şi în realizarea aceleaşi rezoluţii infracţionale, importante sume de bani şi bunuri, constând în două autoturisme Volswagen Passat, fiecare în valoare de 15.500 USD, carburanţi, piese de schimb, beneficiind şi de reparaţiile unuia dintre autovehicule, costul acestora ridicându-se la aproape 112 milioane lei, precum şi suma de 300 de euro pentru a interveni în favoarea unor societăţi comerciale în vederea obţinerii ilegale de rambursări TVA care au însumat aproape două miliarde cinci sute milioane lei.

            Procurorii deţin date şi informaţii certe că valoarea rambursărilor ilegale de TVA la societăţile comerciale controlate în judeţul Mureş este de ordinul zecilor de miliarde de lei, în condiţiile în care inculpatul – în schimbul unor foloase materiale şi băneşti - a „ajutat” mai multe societăţi comerciale din judeţ să beneficieze de astfel de returnări de bani.

            În cursul anului 2003 dar şi la începutul acestui an, acelaşi inculpat, în calitatea pe care o avea în carul D.G.F.P.  Mureş, a furnizat o serie de informaţii privind verificările efectuate de unitatea la care era angajat la unele societăţi comerciale, dând chiar sfaturi administratorilor acestora pentru a se sustrage de la controalele fiscale sau de la plata unor obligaţii faţă de stat, fapte ce contravin dispoziţiilor Legii 78/2000, art. 12 alin.1 lib. şi art. 17 alin.1 lit. a.

            Faţă de inculpatul NEGREA VASILE EUGEN, funcţionar public la Direcţia de Control Fiscal din cadrul D.G.F.P. Mureş, procurorii au dispus începerea urmăririi penale şi a reţinerea pentru 24 de ore, constatând că, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, acesta a pretins şi primit un autoturism Opel Astra, evaluat la 3.800 de euro, dar şi alte foloase materiale pentru a-i favoriza pe administratorii unor societăţi comerciale din judeţ la controalele specifice  efectuate la acestea.

            Faptele întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită prevăzute de art. 6 şi7(1) din Legea 78/2000 cu referire la art. 254 din Codul penal.

            Cercetările continuă pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale şi a tuturor persoanelor implicate, întrucât din actele premergătoare efectuate în această cauză procurori au evidenţiat implicarea în fapte de corupţie şi a altor funcţionari din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Mureş.

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA


Alte legături de la această informație

hotărâri definitive din 13 noiembrie 2008
comunicate-hotărâri de condamnare din 26 martie 2010
hotărâri definitive din 26 martie 2010