DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 7 septembrie 2023
Nr. 914/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în lunile iulie și august 2023, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a unei inculpate, la data faptei expert contabil judiciar, pentru comiterea infracțiunii de participație improprie la stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate, față de valoarea comercială reală, a bunurilor aparținând operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administrației publice locale este acționar, comisă în cadrul acțiunii de privatizare ori de executare silită, de reorganizare sau lichidare judiciară ori cu ocazia unei operațiuni comerciale, ori a bunurilor aparținând autorității publice sau instituțiilor publice, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestora sau de executare silită, săvârșită de cei care au atribuții de conducere, de administrare, de gestionare, de executare silită, de reorganizare ori lichidare judiciară.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În contextul derulării unei acțiuni de executare silită, în cursul anului 2015, inculpata, cu intenție, ar fi stabilit printr-un raport de expertiză judiciară o valoare diminuată față de valoarea comercială reală a unui pachet de 42.578 acțiuni (4.257.800 lei - 100 lei/acțiune), aparținând unei societăți pe acțiuni deținută de Statul Român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Precizăm că, la vremea respectivă acțiunile respective valorau 12.841.584 lei (301,60 lei/acțiune.
Ulterior, în baza documentului respectiv, un executor judecătoresc, acționând fără vinovăție, ar fi adjudecat în favoarea unei societăți comerciale, creditoare, întregul pachet de acțiuni la prețul stabilit anterior de expertul contabil judiciar, adică la valoarea de 4.257.800 lei - 100 lei/acțiune.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Menționăm că aceeași inculpata a mai fost trimisă în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unei infracțiuni similare, aceasta fiind condamnată definitiv la o pedeapsă de cinci ani închisoare și interzicerea unor drepturi (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10325).2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului

DUMITRACHE CORNEL, în calitate de inspector de stat în construcții în cadrul Inspectoratului în Construcții al Municipiului București, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

La data de 21 septembrie 2022, inculpatul Dumitrache Cornel, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 1.000 lei pentru că nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu, prevăzute de lege, în sensul că acesta nu ar fi participat, în două rânduri, la verificarea lucrărilor ajunse în faze determinante, în contextul edificării unui ansamblu de locuințe.
Procedându-se în această manieră, a fost exclusă posibilitatea de a fi constate eventuale nereguli care ar fi putut conduce la neautorizarea continuării executării lucrărilor și aplicarea unor sancțiuni contravenționale.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a doi oameni de afaceri, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În data de 08 septembrie 2020, cei doi inculpați i-ar fi promis unui funcționar din cadrul primăriei comunei Giroc, județul Timiș, (martor în cauză) suma de 100.000 de euro în legătură cu exercitarea unor atribuții de serviciu.
Concret, în schimbul banilor respectivi, funcționarul ar fi urmat sa elibereze două adeverințe în cuprinsul cărora să ateste în mod nereal că două parcele de pământ, pe care cei doi inculpați intenționau să le cumpere, se aflau în intravilanul localității Giroc, în condițiile în care acestea se aflau în extravilan. De asemenea, în contul aceleiași sume de bani, funcționarul ar fi urmat să se ocupe și de formalitățile de eliberare a autorizației de construire imobile pe cele două suprafețe de teren sus-menționate.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

Precizăm că, unul dintre inculpați a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unei infracțiuni de dare de mită (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=11254).4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată a șapte inculpați (între care și societățile comerciale SC Aulis Comimpex SRL, SC Trifoiașul Prod SRL și SC DJV Impresa SRL) pentru săvârșirea, în forma autoratului și a complicității, a infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada noiembrie 2011 – decembrie 2015, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile - „Construcție pensiune turistică...”, unul dintre inculpați, administrator al SC Aulis Comimpex SRL, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, cercetați în prezenta cauză, ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP) mai multe documente false și inexacte (facturi fiscale, situații de lucrări, procese-verbale etc.), ce ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 732.584 lei. Aceste documente ar fi avut rolul de a demonstra că toate cheltuielile ar fi fost eligibile și că ar fi fost realizate în vederea îndeplinirii obiectivului proiectului și în concordanță cu legislația națională și comunitară în vigoare.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate pentru săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2016 - 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile „Instalarea în ferma din comuna Lungulețu, județul Dâmbovița a R.D.M. Întreprindere Individuală”, inculpata ar fi depus la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Dâmbovița două cereri de plată la care ar fi atașat, cu știință, mai multe documente false (tabel centralizator, declarație pe propria răspundere, etc.). Aceste demersuri ar fi avut ca urmare obținerea pe nedrept a sumei totale de 180.960 lei, reprezentând fonduri nerambursabile.
Aceeași inculpată, în perioada 2012 – 2019, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), Centrul Județean Dâmbovița, mai multe documente false (copie contract de arendare, adeverințe, etc.), pentru a obține în mod injust sume de bani (totalizând 6.192 lei) în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

A.F.I.R. și A.P.I.A. s-au constituit părți civile în cauză cu sumele menționate mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dâmbovița.Actualizare (16.02.2024):

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului CRĂCIUN SORIN IOAN, la data faptelor asistent medical în cadrul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea ulterior în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor (după preluarea de către acesta a celei dintâi unități spitalicești), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2020 – 2022, în timpul pandemiei de COVID-19, inculpatul Crăciun Sorin Ioan, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit de la 7 (șapte) persoane sume de bani cuprinse între 1.500 euro – 13.500 euro, în total 29.500 euro, precum și alte foloase necuvenite, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra unor factori decidenți din conducerea celor două spitale amintite mai sus și promițând că îi va determina pe aceștia să faciliteze încheierea unor contracte de muncă, pe o perioadă nedeterminată, pe numele acestor persoane, pentru ocuparea unor posturi de asistent medical și infirmier.
Până la data prezentului comunicat, cele 7 (șapte) persoane nu au fost angajate pe posturile pentru care ar fi remis inculpatului sumele de bani și foloasele respective.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
În prezența avocatului, inculpatul Crăciun Sorin Ioan a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- un an și 8 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Bihor.Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 10 ianuarie 2024
comunicate-hotărâri de condamnare din 13 februarie 2024