DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 4 iulie 2022
Nr. 598/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna iunie 2022, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. În cauza mediatizată prin comunicatul de presă nr. 136/VIII/3 din 15 februarie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților:

BOIȚĂ BOGDAN și CIUCĂ COSTIN ȘTEFĂNIȚĂ, cercetați sub control judiciar, la data faptelor inspectori în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală București, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată,

Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea unei infracțiuni de dare de mită.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 05 - 11 februarie 2022, inculpații Boiță Bogdan și Ciucă Costin Ștefăniță, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit și pretins de la trei oameni de afaceri (printre care și persoana fizică trimisă în judecată în prezenta cauză) sumele de 12.000 lei, 20.000 lei respectiv 15.000 lei, pentru a nu dispune suspendarea activității societăților celor trei administratori din cauza unor nereguli constatate în urma unor controale fiscale.
Suma de 15.000 lei ar fi fost remisă inculpaților Boiță Bogdan și Ciucă Costin în data de 11 februarie 2022.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

Ciucă Costin Ștefăniță - 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea unor drepturi,
Boiță Bogdan - 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea unor drepturi,

Persoana fizică - 1 an 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Ilfov.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată,

sub control judiciar, a unui om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită,

și în stare de libertate, a inculpaților:

BLĂGĂILĂ FLORIN, la data faptei director la Sucursala Regionala Timișoara din cadrul Societății Naționale „CFR Calatori” SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită,

Persoană fizică, fiul omului de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În data de 17 martie 2022, inculpatul Blăgăilă Florin, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la omul de afaceri suma de 1.500 de lei pentru a urgenta achitarea unei facturi (în valoare de 33.724 lei) emisă de societatea acestuia din urmă, în contextul unui contract încheiat cu S.R.T.F.C. Timișoara, ce avea ca obiect „reparații și întreținere clădiri-lot Deva”.
Suma remisă cu titlu de mită ar fi fost pusă la dispoziția omului de afaceri de către fiul său, inculpat în prezenta cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului

BUZDEA ION, viceprimar al comunei Poiana Teiului, județul Neamț, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- șantaj în formă continuată,
- acces fără drept la un sistem informatic în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2020 - ianuarie 2022, inculpatul Buzdea Ion ar fi amenințat un coleg de partid cu darea în vileag a unor înregistrări video, compromițătoare, pentru a-l determina pe acesta din urmă:
- să-l înscrie pe inculpat pe lista consilierilor locali, pe un loc eligibil, cu ocazia alegerilor locale ce urmau să se desfășoare în data de 27 septembrie 2020,
- să îl propună pe inculpat pentru funcția de viceprimar al comunei Poiana Teiului, județul Neamț și să îl susțină în fața consilierilor, pentru a obține voturile necesare numirii în această funcție.
În urma acestor acte de constrângere, persoana vătămată ar fi dat curs celor solicitate de inculpat, iar în cele din urmă acesta a fost votat viceprimar al comunei Poiana Teiului.
De asemenea, pe lângă solicitările de mai sus, inculpatul i-ar mai pretins persoanei vătămate și suma de 150.000 lei.
În cursul lunii ianuarie 2022, inculpatul Buzdea Ion ar fi accesat fără drept, în două rânduri, datele stocate (sms-uri și fotografii) în telefonul mobil al persoanei vătămate.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.



4. În cauza mediatizată prin comunicatul de presă nr. 456/VIII/3 din 21 mai 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului

AIOANEI MARIUS OVIDIU, comisar de poliție, la data faptei adjunct al șefului Poliției orașului Mioveni din cadrul I.P.J. Argeș, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie 2017 - mai 2021, inculpatul Aioanei Marius Ovidiu, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul a unor foloase materiale necuvenite, ar fi efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, constând în operațiuni care ar fi implicat plăți sau circulația banilor, în contextul în care ar fi administrat în fapt două societăți comerciale prestatoare de servicii, activități incompatibile cu funcția deținută, respectiv cu statutul polițistului.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Argeș.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada august - octombrie 2016, inculpatul, în calitate de administrator/reprezentant al unor societăți comerciale, ar fi oferit, promis și remis în mai multe tranșe, sumele de 8.000 de lei și 3.600 euro, unui primar dintr-un oraș din județul Constanța reprezentând un procent de 5% respectiv 10% din sumele achitate de Primărie către firmele acestuia.
Banii respectivi ar fi fost remiși primarului pentru ca acesta, în virtutea funcției deținute să urgenteze efectuarea unor plăți către societățile deținute/controlate de inculpat pentru efectuarea unor lucrări executate în baza unor contracte încheiate cu primăria respectivă.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an și 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a două persoane, din care una este avocat în cadrul baroului București, pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 08 – 23 aprilie 2021, cei doi inculpați ar fi exercitat asupra unei persoane presiuni psihice ce ar fi constat în:
- postări denigratoare pe rețele de socializare,
- „devoalarea” în cadrul unei emisiuni televizate a unor presupuse fapte de natură penală comise de persoana vătămată,
- amenințări cu formularea unor plângeri penale împotriva persoanei vătămate.
Aceste presiuni ar fi fost exercitate pentru a determina persoana vătămată să acopere unui pretins prejudiciu cauzat societății comerciale aparținând unuia dintre inculpați.
Aceste demersuri ar fi avut ca scop obținerea, în mod injust, pentru unul dintre inculpați a unui folos material în cuantum de 240.000 euro, reprezentând presupusul prejudiciu produs de persoana vătămată.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Târgu Mureș au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, persoană fizică, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 28 iunie 2022, în repetate rânduri, inculpatul i-ar fi oferit unui ofițer de poliție din cadrul IPJ Mureș suma de 200 euro, pentru ca acesta din urmă să urgenteze procedura de restituire a unui autoturism ridicat anterior de organele de cercetare penală ca urmare a unei alerte transmisă de autoritățile italiene.
La data de 29 iunie 2022, inculpatul i-ar fi remis ofițerului de poliție suma de 150 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Mureș.



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj - Biroul teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În data de 14 septembrie 2021, inculpatul, fiind surprins în flagrant de un echipaj al Poliției de Frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Maramureș în timp ce transporta într-un autoturism peste 24.000 de pachete cu țigarete provenind din contrabandă, ar fi promis la doi dintre agenții constatatori suma de 15.000 de euro de persoană, precum și unui ofițer de poliție de frontieră implicat în activitatea de constatare și cercetare a infracțiunii flagrante suma de 40.000 de euro, pentru a-i permite plecarea de la locul faptei și pentru ca procesul-verbal de constatare să fie întocmit defectuos, astfel încât să nu reiasă că inculpatul ar fi fost surprins în flagrant.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș.



9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați pentru săvârșirea unei infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma autoratului și a complicității.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2015, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celuilalt, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente în care erau consemnate date false (contract de arendare, tabel centralizator, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 100.718 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, reprezentant al unei asociații de crescători de animale, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de folosirea sau prezentarea, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada în perioada 2014-2015, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente în care erau consemnate date false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică.
Spre exemplu, inculpatul ar fi depus la A.P.I.A. un tabel cu semnăturile membrilor asociației în condițiile în care marea majoritate a acelor persoane nici nu știau că fac parte din vreo asociație de crescători de animale.
Aceste demersuri au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sprijinului nerambursabil aferent campaniilor agricole din anii 2014 și 2015, în sumă totală de 392.387 lei.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv

- 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a ocupa funcția de președinte al vreunei asociații.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Ialomița.



11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a șapte inculpați, din care două societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea - credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma autoratului, complicității și a tentativei.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În contextul derulării unui proiect cu finanțare europeană de „Creștere a competitivității SC E.E. și S. SRL prin achiziția de echipamente de producție, mobilier și soft dedicat activității de tipar digital”, în cursul anului 2014, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul a patru dintre ceilalți inculpați, ar fi folosit și ar fi prezentat, cu rea-credință, la Agenția pentru Dezvoltare Regională București – Ilfov, o serie documente și declarații false și inexacte, cu scopul de a obține pe nedrept o suma de 370.000 lei, reprezentând fonduri nerambursabile. Suma de bani menționată anterior ar fi fost refuzată la plată, deoarece autoritatea de management a descoperit nereguli în derularea proiectului.
În aceeași perioadă, în contextul derulării unui alt proiect intitulat „Modernizarea și dezvoltarea capacității de producție a SC First Advertising Agency International SRL” (inculpată în prezenta cauză), același inculpat, beneficiind de ajutorul unuia dintre ceilalți inculpați, ar fi depus la Autoritatea de Management a Programului Operațional Sectorial „Creșterea Competitivității Economice” mai multe documente false (procese-verbale de recepție, diferite declarații, facturi fiscale, etc.). Aceste demersuri i-ar fi permis acestuia să obțină pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 539.880 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.



12. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, președinte al unei asociații, pentru săvârșirea unei infracțiuni de schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinației fondurilor europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 15 martie – 05 aprilie 2018, inculpatul, în contextul implementării proiectului „Explore the Nature Join the Adventure”, ar fi schimbat fără respectarea prevederilor legale destinația unei părți din fondurilor obținute cu titlu de avans, în cuantum 9.486 euro.
Banii respectivi, care trebuiau sa fie folosiți pentru achitarea costurilor de transport către participanții din diverse țări ale UE, achitarea costurilor cu serviciile de masă și cu serviciile de formare, ar fi fost retrași de inculpat de la bancomat și folosiți în interes personal.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.
Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



13. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, persoană fizică, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În anul 2017, inculpatul ar fi falsificat un contract din care rezulta că primise în arendă o suprafață de teren de 1,98 ha, document pe care l-ar fi depus ulterior la primăria de domiciliu.
Ulterior, în baza acelui document, în perioada 2017-2021 funcționarii primăriei au eliberat cinci adeverințe constatatoare pe care inculpatul le-ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.).
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 11.590 lei.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an și 10 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Caraș Severin.



14. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpatelor S.C. AVICRISALI S.R.L. și S.C. PISCICOLA SĂLCIOARA S.R.L. sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2013, în contextul implementării a două proiecte ce priveau înființarea unor ferme de creștere a sturionilor, cele două societăți comerciale prin intermediul administratorului societăților, beneficiar al proiectelor, ar fi depus la Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale mai multe documente false (dosarul de achiziții servicii consultanță și proiectare care atesta în mod nereal desfășurarea, în anul 2011, a unei proceduri de cerere de ofertă în urma căreia ar fi fost încheiat contractul de consultanță, proiectare și asistență tehnică), fapte ce au avut ca rezultat obținerea de fonduri nerambursabile.
Prin aceste demersuri cele două inculpate au obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 965.834 lei.
În cursul urmăririi penale, inculpata S.C. PISCICOLA SĂLCIOARA S.R.L. a achitat sumele primite pe nedrept, dobânda și penalitățile aferente.
În prezența avocaților, cele două inculpate au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- câte o pedeapsă principală constând în plata câte unei amenzi penale în cuantum de 15.000 de lei și pedeapsa complementară constând în publicarea într-un ziar local pe cheltuiala persoanei juridice condamnate, în extras, într-o singură apariție, a hotărârii de condamnare.

Dosarele de urmărire penală privindu-le pe inculpate ca persoane juridice, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției, au fost înaintate la Tribunalul Dâmbovița.

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu administratorul celor două societăți comerciale în sarcina căruia s-a reținut comiterea a două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (a se vedea comunicatul nr. 18/VIII/3 din 06 ianuarie 2022 – poziția 12).
Ulterior, administratorul celor două societăți comerciale a fost condamnat definitiv la 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 8 luni și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercitarea autorității de stat și de a desfășura activități pentru obținerea de fonduri europene (link condamnare).



15. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați, persoane fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma autoratului și a complicității.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 10 aprilie 2014, inculpatul, beneficiar al proiectului „Fermă de semi-subzistență comuna Prigoria, județul Gorj”, ar fi depus la O.J.P.D.R.P. Gorj din cadrul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (în prezent Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale) un document fals întocmit de cel de-al doilea inculpat, ca document justificativ al îndeplinirii planului de afacerii corespunzător cererii de plată nr. IV și V, obținând în acest fel pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă de 13.413 lei.
Inculpatul, beneficiar al proiectului, a achitat integral prejudiciul reținut în sarcina sa în cursul urmăririi penale.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

- 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public,
- un an și 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Gorj.



Actualizare (20.07.2022):

16. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

ANDREICA RĂZVAN ADRIAN, la data comiterii faptelor, comisar șef de poliție, împuternicit șef al Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc, județ Suceava, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- fals în declarații,
- complicitate la participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,

LUPU VICTOR-IONUȚ, la data faptelor agent șef adjunct de poliție în cadrul Poliției Municipiului Suceava, Biroul Investigații Criminale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
- uz de fals,
- fals în declarații,

Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea a două infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 2020-2021, inculpații Andreica Răzvan Adrian și Lupu Victor-Ionuț, în calitățile menționate mai sus, ar fi depus la Serviciul Financiar din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Suceava mai multe documente (facturi, bonuri) false în baza cărora ar fi solicitat și ulterior,le-ar fi fost decontată contravaloarea unor servicii de cazare fictive, în valoare de 1.450 lei, fiecare.
Înscrisurile respective le-ar fi fost puse la dispoziție de către omul de afaceri, inculpat în prezenta cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava.



Actualizare (05.02.2024):

17. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, persoane fizice fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (comisă în forma autoratului și a complicității), participație improprie sub forma instigării la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, uz de fals și complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2019, primul dintre inculpați și beneficiind de ajutorul celui de-al doilea, în derularea unui proiect cu finanțare europeană, ar fi depus la Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură mai multe documente false (certificate de origine falsificate, declarații pe propria răspundere, etc.) prin care atesta că îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
În concret, inculpatul ar fi declarat în fals că respectă condiția de eligibilitate prev. de art. 72 din Ordinul MADR nr. 619/2015 privind respectarea raportului de sexe de minimum un berbec înscris în registrul general la un număr de 35 de ovine femele, fapt ce a făcut posibil ca, în perioada 2019-2020, potrivit OUG nr. 3/2015, să obțină, pe nedrept, fonduri europene (FEGA) în valoare totală de 41.510,32 lei, reprezentând plăți directe în cadrul schemei de sprijin SCZ-O, campania 2019.
Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (A.P.I.A.) s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menționată anterior.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Alba cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 15 februarie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 februarie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 21 noiembrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 25 octombrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 22 august 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 18 noiembrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 aprilie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 24 octombrie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 octombrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 21 septembrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 14 februarie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 14 februarie 2023