DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
3 decembrie 2008
Nr. 323/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna noiembrie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

JUNCU DORIN, subcomisar de poliţie în cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (D.G.I.P.I.) – Serviciul Independent de Informaţii şi Protecţie Internă Prahova, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi
LUCA LAURENŢIU, deţinut în Penitenciarul Ploieşti, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Din probele administrate a reieşit că, în vara anului 2006, inculpatul Juncu Dorin, în calitate de ofiţer de poliţie în cadrul D.G.I.P.I., a pretins şi primit de la o persoană denunţătoare, prin intermediul inculpatului Luca Laurenţiu, suma de 5.000 EUR, pentru ca, în schimb, să nu întreprindă activităţile prevăzute de lege în legătură cu posibile activităţi infracţionale despre care a luat la cunoştinţă în virtutea atribuţiilor sale de serviciu.
Din probatoriu a mai rezultat că, în aceeaşi perioadă, inculpatul Juncu Dorin a prezentat persoanei denunţătoare şi inculpatului Luca Laurenţiu înscrisuri care nu erau destinate publicităţii, obţinute prin accesarea bazelor de date cu conţinut confidenţial ale Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, respectiv ale Direcţiei Generale de Evidenţă Informatizată a Persoanei şi ale Direcţiei Generale de Paşapoarte.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Prahova.
În instrumentarea acestei cauze procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au colaborat cu lucrători din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Anticorupţie Ploieşti – Biroul Anticorupţie pentru Judeţul Prahova.
Inculpatul Juncu Dorin a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie la data de 14 iunie 2007, în legătură cu alte infracţiuni descrise în comunicatul nr. 153/VIII/3, afişat pe site-ul www.pna.ro.


2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului BALÂC GHEORGHE, administrator şi asociat al mai multor societăţi comerciale din Galaţi, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 15 septembrie 2008 – 12 noiembrie 2008, inculpatul Balâc Gheorghe i-a promis persoanei denunţătoare, grefier la Tribunalul Galaţi, suma de 650.000 lei pentru ca, în schimb, să determine un magistrat de la aceeaşi instanţă să pronunţe o hotărâre judecătorească favorabilă inculpatului, într-o cauză comercială.
Din aceşti bani, judecătorul ar fi primit 500.000 lei iar grefierul suma de 100.000 lei.
La data de 12 noiembrie 2008, inculpatul Balâc Gheorghe a fost prins în flagrant delict în momentul înmânării sumei de 1000 lei. La data de 18 noiembrie 2008, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 29 de zile.
Procurorii au luat măsura indisponibilizării sumei de 1000 lei, pentru ca instanţa să dispună confiscarea acesteia.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Galaţi.


3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CIORBAGIU IOAN, comisar în cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţului Mureş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 2 septembrie 2008, inculpatul Ciorbagiu Ioan, în calitate de comisar la Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Mureş, în timpul unui control efectuat la un hotel din Târgu Mureş a pretins de la doi dintre reprezentanţii legali ai firmei care era proprietara hotelului suma de 5.000 RON pentru ca, în urma descoperirii unor deficienţe la sistemul de canalizare a hotelului, să aplice o amendă în cuantum mai redus sau chiar numai o sancţiune cu avertisment.
Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Mureş.


4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

CÎRCU IOAN, director în cadrul Compartimentului Administraţiei Complexului de Agrement şi Sport „Mureşul” (C.A.S.M.) din Primăria mun. Târgu Mureş, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată
MATYASI MIKLOS – LEVENTE, director adjunct Primăriei municipiului Târgu Mureş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de favorizarea infractorului

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 8 septembrie 2006, inculpatul Cîrcu Ioan, în calitate de director în cadrul Compartimentului Administraţiei Complexului de Agrement şi Sport „Mureşul” (C.A.S.M.), cu încălcarea prevederilor legale în vigoare, a efectuat toate demersurile pentru ca Primăria Târgu Mureş să achite către o firmă privată din Târgu Mureş suma de 7.415,19 RON. Această sumă reprezenta contravaloarea lucrării de vopsitorie a împrejmuirilor din C.A.S.M., lucrare neefectuată în realitate. Pentru a justifica această sumă, inculpatul Cîrcu Ioan a folosit o factură falsă emisă de această firmă, cunoscând că documentul conţine date nereale.
În acelaşi context, inculpatul Cîrcu Ioan a primit de la firma beneficiară a contractului unele avantaje patrimoniale (constând în lucrări de amenajare şi bunuri) în valoare totală de 1.000 RON.
Cu ocazia cercetărilor efectuate de procurorii anticorupţie, inculpatul Matyasi Miklos – Levente a fost audiat la data de 16 ianuarie 2008 şi cu această ocazie a furnizat date nereale privitoare la starea de fapt, în scopul de a zădărnici tragerea la răspundere penală a inculpatului Cîrcu Ioan. În concret, acesta a enumerat unele activităţi presupus efectuate personal, pentru a crea aparenţa de legalitate a lucrării respective.
În această modalitate, inculpatul Cîrcu Ioan a creat în dauna Primăriei mun. Târgu Mureş un prejudiciu în sumă de 7415,19 RON.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Târgu Mureş.


5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpatei VAMANU CARMEN MARIANA, inspector-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) Mureş, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 18-30 martie 2005, inculpata Vamanu Carmen Mariana, în calitate de inspector şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureş, cu prilejul efectuării unor acţiuni de control de către inspectorii din subordine la firme de pe raza judeţului Mureş, a dispus ca inspectorii să aplice sancţiuni mai blânde (doar cu avertisment), în condiţiile în care aceştia au constatat încălcări ale dispoziţiilor legale în materia dreptului muncii.
În concret, inspectorii au constatat că mai multe persoane lucrau fără forme legale („la negru”) la unele dintre aceste societăţi comerciale sau, în alte situaţii, nu aveau contractele de muncă înregistrate la ITM Mureş în termenul prevăzut de lege.
De asemenea, la data de 7 martie 2005, luând cunoştinţă de producerea unui accident de muncă pe raza localităţii Sângeorgiu de Pădure, jud. Mureş, precum şi de faptul că persoana victimă a accidentului lucra fără contract de muncă, în mod abuziv, nu a dispus măsuri de sancţionare a muncii la negru, conform Codului Muncii, ajutându-l, totodată, pe angajator să încheie şi să înregistreze retroactiv contractul de muncă al victimei accidentului. În plus, după înregistrarea contractului de muncă în condiţiile mai sus arătate, nu a dispus măsuri de cercetare a accidentului de muncă, pentru a se stabili cauzele care l-au determinat.
În plus, în perioada 18 aprilie 2005 – 21 aprilie 2005, deşi avea obligaţia să păstreze secretul profesional, a comunicat telefonic unui număr de cinci persoane informaţii ce nu erau destinate publicităţii, respectiv cu privire la desfăşurarea unor acţiuni de control inopinate la unele firme la care persoanele avertizate aveau interese.
Procurorii anticorupţie au sesizat Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale cu privire la trimiterea în judecată a inculpatei Vamanu Carmen Mariana, pentru luarea măsurilor legale.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Târgu Mureş.


6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

DEGĂU IOAN-DANIEL, fost ofiţer la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Bihor, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită;
ILIUŢ VICTOR, operator de turism, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită;
ILIUŢ VASILE, operator de turism, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii mai 2004, în calitate ofiţer la IJPF Bihor, inculpatul Degău Ioan-Daniel a pretins şi primit suma de 1.400 euro de la inculpatul Iliuţ Victor pentru ca, în schimb, să-i permită acestuia să transporte prin punctul de frontieră Borş persoane care aveau interdicţie de părăsire a ţării. În demersul său, Iliuţ Victor a fost ajutat de fratele său, inculpatul Iliuţ Vasile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bihor.


7. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

TĂUT MARIUS, fost director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A.) Prahova, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial;
RADU MIOARA, director executiv adjunct economic în cadrul aceleiaşi instituţii publice, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, instigare la fals intelectual şi instigare la uz de fals, ultimele două în formă continuată;
CIUFU IOAN BOGDAN, administrator la S.C. VIRCOMED GROUP S.R.L. Băicoi, judeţul Prahova, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În luna mai 2006, inculpaţii Tăut Marius şi Radu Mioara, cu încălcarea prevederilor legale care reglementează achiziţiile publice, cu complicitatea inculpatului Ciufu Ioan Bogdan, au atribuit un contract de furnizare produse necesare combaterii gripei aviare către S.C. VIRCOMED GROUP S.R.L. Băicoi, firmă administrată de inculpatul Ciufu Ioan Bogdan.
Pentru a crea aparenţa că procedura de achiziţie publică s-a desfăşurat în mod real, inculpata Radu Mioara l-a determinat pe consilierul juridic al instituţiei să întocmească, în fals, documentele necesare achiziţiei pe care să le ataşeze la dosarul de achiziţie.
Totodată, inculpaţii au acceptat plata unor echipamente şi produse la preţuri supraevaluate.
În această modalitate, D.S.V.S.A. Prahova a fost prejudiciată cu suma de 73.135,76 lei.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Ploieşti.


8. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

CHIRA GABRIEL-NARCIS, fost ofiţer de poliţie de frontieră în cadrul Biroului de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere (C.I.T.) din Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava (I.J.P.F.), în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu împotriva intereselor publice,dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual şi instigare la mărturie mincinoasă;

HALIP COSTEL, ofiţer de poliţie de frontieră în cadrul Biroului C.I.T. de la I.J.P.F. Suceava, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu împotriva intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial şi fals intelectual;
DELEANU ROMEO IOAN, şeful Biroului C.I.T. de la I.J.P.F. Suceava, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de instigare la abuz în serviciu împotriva intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial şi instigare la fals intelectual;
CERCEL CĂLIN COSTEL, fost director adjunct al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de instigare la abuz în serviciu împotriva intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial şi instigare la fals intelectual.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 31 martie 2005, inculpaţii Chira Gabriel Narcis şi Halip Costel, cu ocazia efectuării unui control în zona Punctului de Trecere a Frontierei Siret, au constatat că un cetăţean ucrainean a introdus în ţară o importantă cantitate de articole de îmbrăcăminte pentru care nu existau documente de provenienţă.
În timp ce aceştia efectuau demersurile legale prevăzute în astfel de situaţii, au fost contactaţi telefonic de şeful lor, inculpatul Deleanu Romeo Ioan, care le-a cerut, iniţial, să nu oprească autoturismul respectiv şi apoi să-i restituie o parte din bunuri. Totodată, inculpatul Cercel Călin Costel s-a prezentat personal şi le-a cerut acelaşi lucru.
În aceste condiţii, deşi erau membri ai unei structuri specializate de combatere a infracţionalităţii transfrontaliere, inculpaţii Chira Gabriel Narcis şi Halip Costel au respectat „instrucţiunile” şefilor ierarhici şi au întocmit în fals documente de constatare în care au consemnat că au depistat o cantitate mult mai mică de articole de îmbrăcăminte decât cea reală, diferenţa fiind restituită persoanei respective, deşi întreaga cantitate ar fi trebuit să fie confiscată.

Cauza a fost înaintată spre judecare Curţii de Apel Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

hotărâri definitive din 30 octombrie 2009
comunicate-hotărâri de condamnare din 27 aprilie 2010
comunicate-hotărâri de condamnare din 01 aprilie 2013
comunicate-hotărâri de condamnare din 06 noiembrie 2014