DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 3 noiembrie 2008
Nr. 285/VIII/3

COMUNICAT

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna octombrie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1.Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BĂTRÂNU MIHAI, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi spălare de bani, ambele în formă continuată;
PREDA GABRIEL, reprezentant legal al S.C. SOLOSIM S.R.L, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi spălare de bani, ambele în formă continuată;
CHIRIAC TONEA, administrator la S.C. DIP GIP IND S.A., în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de spălare de bani, în formă continuată şi mărturie mincinoasă;
FERARU DĂNUŢ, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual, în formă continuată, favorizarea infractorului şi mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2003-2004, inculpatul Bătrânu Mihai, cu ajutorul inculpatul Preda Gabriel, s-a folosit de firma tip „fantomă” S.C. SOLOSIM S.R.L. (cu sediu fictiv, fără capital, angajaţi şi activitate) pentru a participa formal la o aşa - zisă „procedură de licitaţie” la Bursa Română de Mărfuri. Drept consecinţă, Compania Naţională a Căilor Ferate Române (C.N.C.F.R.) a achiziţionat de la această firmă 100 tone soluţie de ignifugare necorespunzătoare calitativ.
Inculpaţii Bătrânu Mihai şi Preda Gabriel au redistribuit, fără justificare economică, suma de 149 miliarde ROL încasată de la autoritatea contractantă atât către firme „fantomă”, către propriile lor firme precum şi alte firme reale, bani care au fost destinaţi unor cheltuieli personale sau ale apropiaţilor.
La rândul său, inculpatul Chiriac Tonea, în calitate de administrator la S.C. DIP GIP IND S.A., şi-a pus la dispoziţie firma pentru a fi inclusă într-un lanţ de furnizare fictiv, după care, fără a avea documentele justificative cerute de lege şi în lipsa unei relaţii comerciale cu S.C. SOLOSIM S.R.L. a primit de la aceasta suma de 121,234 miliarde ROL pe care a ridicat-o în numerar aproape în întregime fără justificare economică. Cu ocazia cercetărilor, fiind audiat în calitate de martor, inculpatul a refuzat să dea explicaţii şi a făcut afirmaţii mincinoase.
Inculpatul Feraru Dănuţ, acţionând în numele unei societăţi comerciale radiate, la înţelegere cu ceilalţi inculpaţi, a întocmit facturi fictive în încercarea de a crea un lanţ de furnizare scriptic a mărfii, în condiţiile în care societăţile comerciale respective nu au achiziţionat şi nu au furnizat în realitate nici un fel de mărfuri, activitate prin care acesta a încercat să asigure celorlalţi învinuiţi folosul infracţiunii şi să zădărnicească urmărirea penală. În plus, fiind audiat în calitate de martor, inculpatul Feraru Dănuţ a făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu aceste aspecte.
Pentru pagubele produse de livrarea unei soluţii de ignifugare, CNCFR s-a constituit parte civilă cu suma de 127,567 miliarde ROL.

Conform practicii frauduloase a foştilor directori din CNCFR, aceştia nici măcar nu au întocmit un contract de furnizare a produselor cu clauze clare, lăsând astfel la bunul plac al furnizorului să livreze doar ceea ce doreşte.
Menţionăm că autorii principali, membri din fosta conducere a CNCFR între care şi fostul director general Necolaiciuc Mihai, care au alocat nelegal sume de bani în folosul unor societăţi private sau persoane, având drept consecinţă prejudicierea companiei de căi ferate, au fost trimişi în judecată la data de 1 februarie 2008, respectiv la 24 iunie 2008.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Bucureşti.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

MIALCA SANDU şi ION MIGDAL, ambii în stare de arest preventiv, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată;
FERKI SANDU, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată;
BALINT LIDIA, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2008, inculpatul Mialca Sandu, cu complicitatea inculpatului Ferki Sandu, precum şi inculpatul Ion Migdal, au pretins şi primit de la mai multe persoane deţinute în penitenciare, sume cuprinse între 10.000 euro şi 30.000 euro, lăsând să se creadă că au influenţă asupra judecătorilor care au competenţa să dispună punerea în libertate deţinuţilor.
De asemenea, în cursul anului 2008, inculpaţii Mialca Sandu şi Ion Migdal au primit de la inculpata Balint Lidia suma de 30.000 de euro, lăsând să se creadă că au influenţă asupra magistratului de la Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, desemnat cu judecarea cererii de eliberare condiţionată formulată de Balint Ion, zis „Nuţu Cămătaru”.
De asemenea, Mialca Sandu ajutat de Ferki Sandu a primit suma de 25.000 euro, respectiv de 20.000 de euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor care au competenţa să dispună punerea în libertate a numiţilor Al Dulaimi a Mohamad şi Lazăr Gheorghe zis „Bebe Ursaru” (cercetaţi pentru trafic de migranţi, respectiv de stupefiante).
Cei doi inculpaţi arestaţi - Mialca Sandu şi Ion Migdal - sunt recidivişti, fiind condamnaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de stupefiante.
La instrumentarea acestui dosar procurorii au colaborat cu Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Bucureşti.

3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MIRCEA MARIAN, asociat şi administrator al SC NESA STAR SRL şi SC PLATON SRL, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie 2003 – decembrie 2004, inculpatul Mircea Marian, în calitate de asociat şi administrator la SC NESA STAR SRL şi SC PLATON SRL (firme cu obiect de activitate colectarea şi valorificarea deşeurilor metalice industriale reciclabile), în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, a omis să evidenţieze în actele contabile ale celor două societăţi toate operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, iar pe de altă parte, a evidenţiat în actele contabile cheltuieli fictive.
În acest scop, inculpatul a folosit 442 facturi fiscale false.
În această modalitate, inculpatul Mircea Marian a creat un prejudiciu în sumă de 6.779.587,86 RON (1.762.965 euro). Acest prejudiciu nu a fost recuperat deoarece nu au fost identificate bunuri în patrimoniul inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Bolintin Vale, judeţul Giurgiu.



4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

DUMITRAŞCU PUIU ALEXANDRU, administrator la SC INTERNAŢIONAL INVEST SRL Brăila, SEMSI TURHAN, administrator la SC CAST COMEX SRL Bucureşti, CIREAŞĂ VICTORIA, director la Şcoala Română de Afaceri de pe lângă Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură – filiala Brăila, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de folosirea sau prezentare de declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi

GURĂU ADRIANA ANI, asistent manager la Şcoala Română de Afaceri de pe lângă Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură – filiala Brăila, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 30 noiembrie 2004, între Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare (în calitate de Autoritate Contractantă) şi Consiliul Local Gradiştea, judeţul Brăila (în calitate de beneficiar) s-a încheiat un contract de finanţare nerambursabilă ce a avut ca obiect implementarea proiectului intitulat „Înfiinţarea unei brutării tradiţionale în comuna Grădiştea, judeţul Brăila”, proiect ce viza „îmbunătăţirea situaţiei economice a romilor din comuna Gradiştea, prin înfiinţarea unei fabrici tradiţionale de pâine, ca activitate durabilă, generatoare de venit”.

Cu ocazia participării la licitaţiile publice organizate în vederea achiziţionării de utilaje şi servicii, la datele de 7 aprilie 2005 şi 12 iulie 2005, inculpaţii Dumitraşcu Puiu Alexandru, în calitate de administrator la SC INTERNAŢIONAL INVEST SRL Brăila şi Semsi Turhan, în calitate de administrator la SC CAST COMEX SRL Bucureşti, au prezentat comisiei de evaluare două declaraţii pe proprie răspundere cu conţinut inexact. Concret, Dumitraşcu Puiu Alexandru se afla într-o situaţie de incompatibilitate, în sensul că soţia sa era asociat şi administrator al SC INTERNAŢIONAL INVEST SRL Brăila şi funcţionar public în cadrul Consiliului Judeţean Brăila (parte implicată în procedura de licitaţie) iar societatea inculpatul Semsi Turhan avea datorii restante la bugetul consolidat al statului.
În această modalitate societăţile comerciale respective au câştigat licitaţia şi au obţinut pe nedrept suma totală de 36.150 de euro din fonduri PHARE.
De asemenea, la data de 11 iulie 2005, inculpata Cireaşă Victoria, în calitate de director al Şcolii Române de Afaceri de pe lângă Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură – filiala Brăila, a prezentat Autorităţii Contractante documente inexacte referitoare la şcolarizarea cursanţilor (catalog cu situaţia şcolară şi raport tehnic la contract) cu consecinţa obţinerii pe nedrept a sumei de 1.000 de euro din fonduri PHARE. La data de 30 mai 2005, inculpata Gurău Adriana Ani, asistent manager la Şcoala Română de Afaceri de pe lângă Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură – filiala Brăila, a întocmit documentul prin care se atesta în fals efectuarea în totalitate a cursurilor de calificare în meseria de brutar, în condiţiile în care cursurile de pregătire practică nu s-au efectuat deloc.
Lipsa pregătirii practice a cursanţilor a avut drept consecinţă închiderea brutăriei.

Ministerul Economiei şi Finanţelor – Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE nu s-a constituit parte civilă în cauză întrucât prejudiciul a fost recuperat în totalitate.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Brăila.



5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MIRCEA MARIAN, asociat şi administrator la SC NESA STAR SRL şi asociat unic şi administrator la SC PLATON SRL, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie 2003 – decembrie 2004, inculpatul Mircea Marian, în calitate de asociat şi administrator la SC NESA STAR SRL şi asociat unic şi administrator la SC PLATON SRL (societăţi cu obiect de activitate colectarea deşeurilor metalice industriale reciclabile), în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, nu a evidenţiat în actele contabile ale celor două societăţi toate operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, iar pe de altă parte, a evidenţiat cheltuieli fictive. În acest sens, inculpatul a folosit 442 de facturi fiscale false, pretins emise de firme inexistente sau care nu au avut relaţii comerciale cu firmele inculpatului.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Bolintin Vale.



Cu referire la toate cele cinci cauze, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 06 decembrie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 10 februarie 2012
comunicate-hotărâri de condamnare din 06 iunie 2012