DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
25 iulie 2008
Nr. 199/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara – au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi, în legătură cu un prejudiciu de peste 4 milioane euro în dauna unei societăţi comerciale din Timişoara.
- CHIVARI IOAN, director general şi administrator al SC 1 Iunie SA Timişoara (fabrică de confecţii), în sarcina căruia au fost reţinute infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată prin care s-a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată
- TORJA VASILE, director economic şi administrator al SC 1 Iunie SA Timişoara, în sarcina căruia au fost reţinute infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată prin care s-a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii iunie 2005, inculpaţii Chivari Ioan şi Torja Vasile, directori şi administratori ai SC 1 Iunie SA Timişoara, prin exercitarea în mod abuziv şi nelegal a atribuţiilor de serviciu, au înstrăinat activele acestei societăţi comerciale constând în clădiri şi terenuri situate în Timişoara, la un preţ diminuat şi anume 42.500.000.000 lei (ROL) fără TVA, către SC Plastik ABC SA. Înstrăinarea s-a făcut fără aprobarea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, cu consecinţa prejudicierii intereselor financiare şi patrimoniale ale acţionarilor SC 1 Iunie SA Timişoara cu suma de 4.387.118 euro sau a echivalentului în lei de 145.752.190.000 (ROL).
În cursul aceleiaşi perioade, inculpaţii Chivari Ioan şi Torja Vasile au întocmit mai multe acte în fals, în scopul creării unei aparente stări de legalitate a înstrăinării activelor SC 1 Iunie SA Timişoara.

În vederea recuperării pagubei, în cursul urmăririi penale s-au luat măsuri asiguratorii prin instituirea inscripţiei ipotecare asupra imobilului aparţinând inculpatului Torja Vasile. În cauză au fost efectuate verificări şi cu privire la eventuale bunuri imobile ale inculpatului Chivari Ioan pentru luarea măsurilor asiguratorii în vederea recuperării integrale a prejudiciului, însă s-a constatat că acesta nu deţine astfel de bunuri.

Dosarul a fost înaintat la Judecătoria Timişoara pentru competentă judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 04 decembrie 2012