DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 902 din 23.07.2020, Curtea de Apel Craiova a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul TOMA VASILE, la data faptelor administrator al SC Gardentomy SRL, la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 4 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni din care una în formă continuată) și instigare la fals intelectual în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul HÎNCU VICTOR, la data faptei funcționar în cadrul Centrului Local Târgu-Jiu al A.P.I.A. Gorj la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul PIRICI ZAMFIR, la data faptei șef al Centrului Local Târgu-Jiu al A.P.I.A. Gorj la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul NIȚU ROMICĂ, la data faptelor primar al comunei Robănești, județul Dolj la o pedeapsă de un an și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de fals intelectual.
Condamnă pe inculpata S.C. GARDENTOMY S.R.L. la pedeapsa principală constând în plata unei amenzi penale în cuantum de 54.000 lei și pedeapsa complementară a obligării de a afișa hotărârea de condamnare, în extras, pe o perioadă de o lună la sediul inculpatei pe cheltuiala acesteia, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Dispune achitarea inculpaților TOMA IONUȚ ADELIN, TOMA VASILE GABRIEL, TOMA IULIA, NUȚĂ (fostă CONSTANTINESCU) DANA MIHAELA și NICOLA BOGDAN, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege sau nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunile.
În cazul inculpatului Nițu Romică, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Pirici Zamfir va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Arcani, Jud. Gorj.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Hîncu Victor va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei municipiului Târgu Jiu sau în cadrul D.G.A.S.P.C. Gorj.
Obligă în solidar inculpații Toma Vasile, Hîncu Victor și inculpata persoană juridică SC Gardentomy SRL Crușet, la plata către partea civilă Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, a sumei de 117.246,07 lei (iar pe inculpatul Pirici Zamfir în solidar cu ceilalți inculpați doar în măsura sumei de 62.192,23 lei), la care se adaugă dobânda legală.
Dispune anularea înscrisurilor falsificate.
Obligă pe fiecare dintre inculpații Toma Vasile, Hîncu Victor, Nițu Romică și inculpata persoană juridică SC Gardentomy SRL Crușeț la plata sumei de câte 23.000 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare avansate de stat, iar pe inculpatul Pirici Zamfir la plata sumei de 25.000 lei cu același titlu.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova la data de 18 iulie 2017, vezi comunicatul nr. 776/VIII/3 din data de 08 august 2017.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 08 august 2017