DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
2 iulie 2008
Nr. 175/VIII/3

COMUNICAT



Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui GUMA VALERIU, cetăţean al Republicii Moldova, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă, complicitate la infracţiunea de dare de mită şi complicitate la infracţiunea de luare de mită.


În rechizitoriul întocmit de procurori s-a reţinut următoarea stare de fapt:


În cursul verii anului 2006, în urma unor negocieri, purtate în mod direct sau prin intermediul altor persoane, inculpatul a promis anumite sume de bani, iar la 11 septembrie 2006, prin intermediul lui Buzu Ludmila (sora inculpatului), i-a remis suma de 20.000 USD lui Mîndruţ Alexandru, consilier al vicepreşedintelui Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care avea influenţă sau lăsa să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul aceleiaşi instituţii. În schimbul banilor, consilierul AVAS, uzând de funcţia sa, urma să îi determine pe funcţionarii abilitaţi să aprobe o convenţie de menţinere în vigoare a contractului de privatizare a S.C. Gerom Buzău (Guma Valeriu fiind unul din acţionarii societăţii). Acest beneficiu era urmărit de inculpatul Guma Valeriu întrucât AVAS era îndreptăţită să desfiinţeze contractul de privatizare, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor asumate prin acest contract încheiat în septembrie 2002.
Din luna ianuarie 2007, Mîndruţ Alexandru a devenit director general al Direcţiei Juridice din cadrul AVAS, fiind implicat în mod direct, prin departamentele aflate în structura acestei direcţii, în soluţionarea aspectelor juridice legate de monitorizarea post-privatizare. La data de 27 februarie 2007, inculpatul Guma Valeriu l-a ajutat pe Bulăţel Sergiu să îi remită lui Mîndruţ Alexandru suma de 20.000 USD (prin intermediul lui Buzu Ludmila). În schimbul banilor, funcţionarul AVAS urma să soluţioneze favorabil litigiul apărut ca urmare a neplăţii, de către acţionarii S.C Gerom SA Buzau (Guma Valeriu şi Bulăţel Sergiu) a unor penalităţi în sumă de 214.000 euro pentru neefectuarea investiţiilor de mediu.
Inculpatul Guma Valeriu, în mod constant, s-a sustras de la urmărirea penală. Din acest motiv, în cursul lunii februarie a acestui an s-a solicitat Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă în lipsă a acestuia, instanţa nepronunţându-se până la această dată.
Această cauză s-a format ca urmare a disjungerii dispuse din dosarul în care, la data de 24 aprilie 2007, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Mîndruţ Alexandru (pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită), Buzu Ludmila (pentru complicitate la infracţiunile de cumpărare de influenţă, la dare şi luare de mită) şi Bulăţel Sergiu (pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită) în prezent aceştia fiind judecaţi într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti.

Prezentul dosar a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 17 aprilie 2013