increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
24 iunie 2008
Nr. 165/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

NECOLAICIUC MIHAI, fost director general, administrator şi ordonator de credite la Compania Naţională de Căi Ferate – „C.F.R” S.A. (C.N.C.F. C.F.R. S.A.), în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi infracţiunea de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate;

MISIR MIHAIL GABRIEL, fost Director al Direcţiei comerciale din cadrul CNCF CFR SA, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată;

OLĂERU VIORICA, fost Director al Direcţiei economice din cadrul CNCF CFR SA, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

S.C. C.N.C.F. C.F.R. S.A. este o societate comercială cu capital de stat aflată sub influenţa dominantă a Ministerului Transporturilor şi care desfăşoară activităţi relevante de gestionare, dezvoltare şi modernizare a infrastructurii feroviare în sectorul de utilităţi publice a transporturilor.
În perioada 17 iulie 2000 – 21 octombrie 2003, inculpatul Necolaiciuc Mihai, cu complicitatea inculpaţilor Misir Mihail Gabriel şi Olăeru Viorica, funcţionari din subordinea sa, în calitate de director general, administrator şi ordonator de credite la C.N.C.F. C.F.R. S.A., cu încălcarea normelor legale, a traficat resursele financiare şi activele companiei în folosul unor societăţi comerciale private, acţiune de natură să afecteze patrimoniul companiei şi resursele acesteia. În acest mecanism, inculpaţii Misir Mihail Gabriel şi Olăeru Viorica au contribuit prin avizarea achiziţiilor nelegale, semnarea unor contracte fără respectarea prevederilor legale şi aprobarea unor plăţi către furnizori.
Astfel, în perioada 2001-octombrie 2003, compania, invocând în fals urgenţe în aprovizionare, a achiziţionat în mod nelegal produse inutile (rulmenţi, şuruburi, piuliţe, trandafiri, etc.) la preţuri supraevaluate şi în cantităţi mai mari decât necesarul, de la mai mulţi furnizori privilegiaţi, pe care i-a ales cu încălcarea legislaţiei în vigoare şi prin proceduri neconcurenţiale. Inculpatul a achitat produsele, prejudiciind în acest mod compania cu suma de 84.086.783,2 RON. Toate aceste produse au fost vândute în luna octombrie 2003 către trei firme, vânzare făcută cu condiţia ca marfa să fie achitată de către cumpărători la momentul revânzării de către aceştia. În realitate, aceste bunuri nu au fost revândute şi astfel nu au fost achitate de către cumpărători.
În plus, în aceeaşi perioadă, inculpatul Necolaiciuc Mihai a schimbat destinaţia sumei de 4.123.829,3.RON (reprezentând subvenţii primite de la bugetul de stat pentru reparaţii capitale la infrastructura feroviară), utilizând-o în alte scopuri decât cel pentru care a fost acordată. Astfel, suma a fost folosită pentru diverse achiziţii de bunuri şi servicii (pază, delegaţii în străinătate, dicţionare, butaşi de trandafiri, reparaţii la case de odihnă, etc.) sau plata salariilor. De exemplu, s-a achitat suma de 500.000.000 ROL pentru achiziţionarea de trandafiri la preţuri supraevaluate.
De asemenea, în perioada 2002 – 2004, inculpatul Necolaiciuc Mihai a scos nelegal din funcţiune şi a valorificat prin vânzare 23.000 de vagoane şi 1059 locomotive necasate şi neevaluate, care au fost vândute către diverse firme la preţ de fier vechi. În acest mod patrimoniul companiei a fost prejudiciat cu suma de 17.659.042,4 RON.
Precizăm că activităţile de achiziţii şi valorificări s-au efectuat prin S.C. BURSA ROMÂNĂ DE MĂRFURI S.A., societate care, la acel moment, nu era autorizată de CNVM ca bursă pe piaţa reglementată de mărfuri.
În perioada 17 iulie 2000 – 21 octombrie 2003, inculpatul Necolaiciuc Mihai a semnat două contracte de comodat având ca obiect înstrăinarea cu titlu gratuit şi în mod nelegal a 10 locomotive şi 150 vagoane către un operator feroviar privat. Aceste bunuri fuseseră primite de companie prin ordin al ministrului transporturilor cu un scop special şi anume acela de a face unele economii şi de a valorifica mai eficient creditul extern destinat reabilitării coridorului feroviar IV paneuropean. În această modalitate, CNCF - C.F.R. S.A. a fost prejudiciată cu suma de 5.155.014,8 RON.
Prejudiciul total cauzat CNCF CFR SA este de 106.900.840,4 RON (aproximativ 34.484.142 euro).
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii anticorupţie au dispus luarea măsurilor asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra unui imobil şi indisponibilizarea unor sume de bani aparţinând inculpatului Necolaiciuc Mihai şi prin instituirea sechestrului asupra unui imobil aparţinând inculpatei Olăeru Viorica.
La data de 23 martie 2007, Judecătoria Sector 1 Bucureşti a dispus emiterea unui mandat european de arestare pe numele inculpatului Necolaiciuc Mihai.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 23 noiembrie 2016