DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 529 din 10.06.2020, Curtea de Apel Cluj a hotărât următoarele:
1. Condamnă pe inculpatul BANDE-MUREȘAN ALIN-VASILE la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
2. Condamnă pe inculpații BREJE ADRIAN VASILE, CERNEȘTEAN MARIN, GOIA MIHAELA și RUSU IOANA MARIA, la câte o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În cazul inculpatului Bande-Mureșan Alin-Vasile, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Bande-Mureșan Alin-Vasile va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, la Centrul de Cercetări Biologice, Grădina Botanică „Vasile Fati” Jibou, jud. Sălaj sau la o parohie ortodoxă din Jibou, jud. Sălaj.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Breje Adrian Vasile, Goia Mihaela, Rusu Ioana Maria și Cerneștean Marin vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, primii trei la Direcția de Asistență Socială Comunitară Zalău sau la o parohie ortodoxă din Zalău, jud. Sălaj, iar ultimul la Primăria comunei Buciumi, jud. Sălaj sau la Parohia Ortodoxă din satul Răstolț, comuna Buciumi, jud. Sălaj.
Obligă inculpații la plata către partea civilă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a următoarelor sume la care se adaugă dobânzi și penalități calculate de la data decontării fiecărei tranșe de plată și până la data plății efective, după cum urmează:
- pe inculpatul Bande-Mureșan Alin-Vasile la plata sumei de 751.340,31 lei;
- pe inculpatul Cerneștean Marin la plata sumei de 602.258,93 lei;
- pe inculpatul Breje Adrian Vasile la plata sumei de 586.527,90 lei;
- pe inculpata Rusu Ioana Maria la plata sumei de 429.834,91 lei;
- pe inculpata Goia Mihaela la plata sumei de 602.874,93 lei.
Constată că partea civilă nu a solicitat a fi despăgubită și cu suma de 445.830 lei reprezentând prejudiciu reținut în sarcina inculpatului Bande-Mureșan Alin-Vasile.
Obligă pe fiecare dintre inculpați la plata sumei de câte 2.500 lei cu titlul de cheltuieli judiciare avansate de stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj la data de 18 decembrie 2018, vezi comunicatul nr. 18/VIII/3 din data de 14 ianuarie 2019, punctul 5.



Actualizare (25.01.2021):

În urma admiterii recursului în casație prin care s-a dispus casarea în totalitate a deciziei penale recurate și, în parte, a sentinței penale, prin decizia penală nr. 492 din 30.12.2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât achitarea inculpaților Rusu Ioana Maria, Breje Adrian Vasile, Goia Mihaela, Cerneștean Marin și Bande-Mureșan Alin-Vasile, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
Lasă nesoluționate acțiunile civile promovate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 14 ianuarie 2019