DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 1165/A din 24.09.2019, Curtea de Apel București a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul DIMITRIU SORIN-PETRE, președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (C.C.I.B.) la data faptei la o pedeapsă de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a fi președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București și de a face parte din Colegiul de Conducere al instituției și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Condamnă pe inculpata VASILESCU LAURENȚIA, director economic al C.C.I.B. la data faptei, la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția de director economic în cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Condamnă pe inculpata CAMERA DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE A MUNICIPIULUI BUCUREȘTI (C.C.I.B.), la pedeapsa principală constând în plata unei amenzi penale de 50.000 lei și pedeapsa complementară constând în afișarea în formă scrisă a extrasului hotărârii, la ușa instanței, timp de o lună, pe cheltuiala inculpatei, pentru săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Dispune achitarea inculpaților MIHUȚ GABRIEL-DAN, director general în cadrul C.C.I.B. și DUMITRIU GABRIELA, consilier al președintelui C.C.I.B., la data faptelor, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Dimitriu Sorin-Petre va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Fundației pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare sau Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului – Sector 3.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Vasilescu Laurenția va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Fundației pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare sau Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului – Sector 4.
Obligă inculpatul Dimitriu Sorin-Petre să plătească părții civile, Ministerul Fondurilor Europene, reprezentat de către Ministerul Finanțelor Publice, suma de 396.944 lei, iar pe inculpata Vasilescu Laurenția să plătească aceleiași părți civile suma de 275.029 lei.
Confiscă de la inculpata Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București suma de 2.439.082,77 lei pentru cele două proiecte.
Obligă inculpații Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București și Dimitriu Sorin-Petre să plătească suma de câte 15.000 lei fiecare cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, iar pe inculpata Vasilescu Laurenția să plătească suma de 8.000 lei cu același titlu.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție la data de 29 septembrie 2014, vezi comunicatul nr. 1350/VIII/3 din data de 01 octombrie 2014.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE



Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 01 octombrie 2014