Pagina de Internet a DNA folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței dvs. de navigare pe acest site.  Pentru mai multe detalii puteți naviga aici 
The DNA website uses cookies for enhancing your experience when browsing the website.  For more details, you may find navigate here 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
9 iunie 2008
Nr. 133/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
- REMEŞ DECEBAL TRAIAN, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, în sarcina căruia a fost reţinută infracţiunea de trafic de influenţă;
- MUREŞAN IOAN, în sarcina căruia a fost reţinută infracţiunea de complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată;
- CIORBĂ GHEORGHE, om de afaceri, în sarcina căruia a fost reţinută infracţiunea de cumpărare de influenţă, în formă continuată.

Din rechizitoriul întocmit de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

La datele de 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, inculpatul Remeş Decebal-Traian, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, deţinută la acea dată, a acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 RON şi suma de 15.000 Euro de la inculpatul Ciorbă Gheorghe, prin intermediul inculpatului Mureşan Ioan. Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei S.C. "Construct Europromt" S.R.L. Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (I.T.R.S.V) Râmnicu Vâlcea – structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Omul de afaceri Ciorbă Gheorghe a oferit, prin intermediul lui Mureşan Ioan, ministrului Agriculturii, şi un autoturism de lux marca "Audi Q7" în valoare de 65.000 Euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la I.T.R.S.V. Râmnicu Vâlcea.
În desfăşurarea activităţilor descrise mai sus, inculpatul Mureşan Ioan a jucat rolul de intermediar, având la bază relaţia de prietenie cu inculpatul Remeş Decebal Traian, în condiţiile în care, cei doi au fost şi colegi în Guvernul României în perioada 1997-2000.
Întrucât infracţiunea de corupţie a fost reţinută în sarcina lui Remeş Decebal Traian în calitate de membru al Guvernului României, la data de 7 octombrie 2007, s-a solicitat Preşedintelui României, în conformitate cu art. 109 alin. 2 din Constituţia României şi art. 16 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, demararea procedurilor legale în vederea urmăririi penale a ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Ulterior, la data de 16 ianuarie 2008, Preşedintele României a transmis ministrului interimar al Justiţiei cererea privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a lui Decebal Traian Remeş. În baza acestei cereri, în data de 28 ianuarie 2008 s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Remeş Decebal Traian pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
La data de 6 octombrie 2007, faţă de inculpatul Mureşan Ioan procurorii au dispus luarea măsurii reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore, acesta fiind prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunerea luării măsurii arestării preventive. Instanţa a dispus înlocuirea arestării preventive cu obligarea inculpatului de a nu părăsi localitatea. La data de 3 ianuarie 2008, aceasta a fost înlocuită cu măsura obligării de a nu părăsi ţara, valabilă până la 1 iulie 2008.
La data de 10 martie 2008, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra imobilului situat în municipiul Baia Mare, aparţinând inculpatului Remeş Decebal Traian, în vederea confiscării sumelor care au reprezentat obiectul infracţiunii de trafic de influenţă.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 25 februarie 2013