DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 1555/A din 28.11.2018, Curtea de Apel București a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul MACARIE CRISTIAN, administrator al mai multor societăți comerciale, la data faptelor, la o pedeapsă de 7 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani, toate în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul VÂLCU TACHE, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani, ambele în formă continuată.
Condamnă pe inculpata GHIMPU LEILA FLORINA, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, ambele în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul GHIMPU OVIDIU GABI, director al unei societăți comerciale, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, ambele în formă continuată.
Dispune încetarea procesului penal față de inculpata NEAGU STELA pentru infracțiunile reținute în sarcina ei, în temeiul art. 16 alin. 1 lit. f din Codul de procedură penală.
Obligă pe inculpatul Macarie Cristian la plata către partea civilă, Agenția Națională de Administrare Fiscală, a sumei de 1.655.931,54 lei cu titlu de despăgubiri civile, precum și la plata obligațiilor fiscale accesorii aferente acesteia de la data la care obligația a devenit scadentă și până la data executării integrale a plății.
Obligă pe inculpatul Macarie Cristian, în solidar, cu inculpatul Vîlcu Tache la plata către partea civilă, Agenția Națională de Administrare Fiscală, a sumei de 685.747,44 lei cu titlu de despăgubiri civile, precum și la plata obligațiilor fiscale accesorii aferente acesteia de la data la care obligația a devenit scadentă și până la data executării integrale a plății.
Obligă pe inculpatul Macarie Cristian, în solidar, cu inculpații Ghimpu Leila Florina și Ghimpu Ovidiu la plata către partea civilă, Agenția Națională de Administrare Fiscală, a sumei de 4.842.862,97 lei cu titlu de despăgubiri civile, precum și la plata obligațiilor fiscale accesorii aferente acesteia de la data la care obligația a devenit scadentă și până la data executării integrale a plății.
Lasă nesoluționată acțiunea civilă în ceea ce o privește pe inculpata Neagu Stela.
Obligă pe fiecare dintre inculpații Macarie Cristian, Vîlcu Tache, Ghimpu Leila Florina și Ghimpu Ovidiu Gabi la plata câte unei sume de 5.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției la data de 18 iulie 2014, vezi comunicat nr. 1594/VIII/3 din data de 10 noiembrie 2014.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 10 noiembrie 2014