DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 281 din 31.10.2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
1.Condamnă pe inculpata NECULA IOANA, notar public la data faptelor, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual (3 infracțiuni) și uz de fals.
2.Condamnă pe inculpata BÎRNAZ OTILIA—MARIA, avocat în cadrul Baroului Iași la data faptelor, la o pedeapsă de un an și 3 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 3 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice și instigare la fals intelectual.
3.Condamnă pe inculpatul CIHODARU NICOLAI-BOGDAN la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de participație improprie, în modalitatea complicității, la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice și instigare la fals intelectual.
4.Condamnă pe inculpatul CONTOLORU DUMITRU la o pedeapsă de un an și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani și 8 luni, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice și instigare la fals intelectual (2 infracțiuni).
5.Condamnă pe inculpatul MAFTEI CIPRIAN-GHEORGHE, registrator în cadrul Oficiului de Cadastru Și Publicitate Imobiliară Iași, la data faptei, la o pedeapsă de 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani și 8 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu.
Dispune achitarea inculpaților Cihodaru Gabriela (fostă Jinga), Safta-Romano Călin, S.C. Gemada Serv S.R.L. Iași și Pomârleanu Vasile-Dumitru, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală, sau faptele nu au fost comise cu vinovăția prevăzută de lege, ori nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea.
Restabilește situația anterioară săvârșirii infracțiunilor comise, sens în care dispune desființarea înscrisurilor falsificate.
Obligă, în solidar, pe inculpații Cihodaru Nicolai-Bogdan, Contoloru Dumitru, Pomârleanu Vasile-Dumitru, Necula Ioana și Bîrnaz Otilia-Maria la plata către partea civilă, Ministerul Finanțelor Publice – A.N.A.F. – D.G.R.F.P. Iași, a sumei de 119.926 lei cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând accesorii (dobânzi și penalități) ale creanței de 226.489,40 lei. Constată că debitul principal, în sumă de 226.489,40 lei, a fost integral recuperat prin plată.
Admite în parte cererea formulată de partea civilă, Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisești” și dispune obligarea fiecăruia dintre inculpații Cihodaru Nicolai-Bogdan, Cihodaru Gabriela, Pomârleanu Vasile-Dumitru, Necula Ioana și Maftei Ciprian-Gheorghe la plata către aceasta a câte 1.700 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare.
Obligă inculpații la plata cheltuielilor judiciare către stat, astfel: inculpatul Cihodaru Nicolai-Bogdan, la suma de 13.000 lei; inculpata Necula Ioana, la suma de 3.500 lei; inculpatul Contoloru Dumitru, la suma de 2.500 lei; inculpatul Maftei Ciprian-Gheorghe, la suma de 1.500 lei și inculpata Bîrnaz Otilia-Maria la suma de 1.500 lei.
Obligă pe fiecare dintre inculpații Pomârleanu Vasile-Dumitru și Cihodaru Gabriela la plata către stat a câte 2.000 lei, iar pe inculpata Necula Ioana a sumei de 1.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare
Obligă apelanții inculpați Maftei Ciprian Gheorghe, Safta Romano Călin, Bîrnaz Otilia Maria, Cihodaru Gabriela, Cihodaru Nicolai Bogdan, Contoloru Dumitru, Necula Ioana, Pomârleanu Vasile-Dumitru și SC Gemada Serv. SRL Iași, la plata sumei de câte 3.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași la data de 29 noiembrie 2013, vezi comunicat nr. 1099/VIII/3 din data de 03 decembrie 2013.



BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 03 decembrie 2013