DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 24 septembrie 2018
Nr. 726/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

CHERECHEȘ CĂTĂLIN, în calitate de deputat în Parlamentul României (până la data de 30.05.2011) și, ulterior, primar al Municipiului Baia Mare, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- luare de mită în formă continuată,
- efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește,
- fals în declarații în formă continuată,
- corupere a alegătorilor în formă continuată;

WERMELINGER MARCO, MIHAI DORU ADRIAN și MIHAI SORINEL, în calitate de reprezentanți ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită;

TRIFA NICOLAE DAN pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, inculpatul Cherecheș Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a pretins, a acceptat și a primit de la oamenii de afaceri menționați mai sus diverse sume de bani în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu.
Concret, pentru eliberarea unei autorizații de acces a autovehiculelor de mare tonaj pe raza Municipiului Baia Mare, inculpatul Cherecheș Cătălin a primit de la inculpatul Wermelinger Marco (ajutat de inculpatul Trifa Nicolae Dan care a intermediat printre altele și discuțiile cu edilul) 150.000 USD.
Această sumă de bani a fost disimulată de inculpatul Wermelinger Marco în două contracte de sponsorizare, unul în valoare de 60.000 USD încheiat cu Primăria municipiului Baia Mare și unul în valoare de 90.000 USD încheiat cu Handbal Club Municipal Baia Mare-Secția de fete. Ulterior, din această ultimă sumă de bani, 50.000 lei, au fost virați în contul unei societăți controlată de edil în baza unui contract privind derularea de campanii de comunicare multimedia.
În aceeași perioadă, tot pentru eliberarea unei autorizații de acces a autovehiculelor de mare tonaj pe raza Municipiului Baia Mare, inculpatul Cherecheș Cătălin a pretins de la inculpații Mihai Doru Adrian și Mihai Sorinel o sumă de peste 10.000 lei și a acceptat de la aceștia suma de 12.000 lei, ce urma să fie disimulată tot sub forma unui contract de sponsorizare încheiat cu Handbal Club Municipal Baia Mare - Secția de fete (contract care nu s-a mai concretizat din cauza începerii urmăriri penale „in personam” în această cauză - comunicat nr. 567/VIII/3 din 18 iunie 2013).

În perioada ianuarie 2011-iunie 2013, inculpatul Cherecheș Cătălin, în calitate de deputat în Parlamentul României (până la data de 30.05.2011) și, ulterior, primar al Municipiului Baia Mare, a efectuat în cadrul unei societăți comerciale, ca administrator de fapt/împuternicit al administratorului de drept mai multe operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcțiile pe care le deținea: a negociat și încheiat contracte, a emis facturi etc.

Din analiza declarațiilor de avere din perioada 2013-2018, date pe propria răspundere de către inculpatul Cherecheș Cătălin, a rezultat faptul că acesta a făcut, în cuprinsul lor, mențiuni necorespunzătoare adevărului, în totală contradicție cu situația reală de fapt.
În cursul anului 2012, în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale, inculpatul Cherecheș Cătălin a oferit unei persoane, președinte al filialei județene a unui partid politic, sumele de 17.000 euro și 5.000 lei în scopul determinării simpatizanților acelei formațiuni politice să îl voteze pentru funcția pentru care candida, respectiv cea de primar al municipiului Baia Mare.
În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Cherecheș Cătălin.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Precizăm că, la data de 20 mai 2016, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Cherecheș Cătălin, într-un alt dosar, în legătură cu săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, în formă continuată.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.Actualizare (06.07.2023):

Prin sentința penală nr. 126 din 08.06.2023, definitivă prin neapelare la data de 27.06.2023, Tribunalul Maramureș a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului WERMELINGER MARCO, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE