DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 375 din 24.05.2018, Curtea de Apel Iași a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul MUȘAT NECULAI, viceprimar al comunei Ion Neculce, județul Iași, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată și uz de fals.
Condamnă pe inculpatul ȘTEFAN CONSTANTIN, consilier în cadrul Consiliului Local Ion Neculce, la data faptei, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an și 6 luni de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Condamnă pe inculpata S.C. „EKY-SAM” S.R.L. Târgu Frumos și o condamnă pe aceasta la pedeapsa principală constând în plata unei amenzi penale în cuantum de 75.000 lei și pedeapsa complementară constând în afișarea hotărârii de condamnare pentru o perioadă de 3 luni pe cheltuiala persoanei condamnate, la sediul societății condamnate și la instanță, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Dispune încetarea procesului penal față de inculpații Iftimiei Mihai și Rusu Vasile pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, în temeiul art. 16 alin. 1 lit. f din Codul de procedură penală.
Dispune achitarea inculpaților Covaliu Ion și Epure Cristinel - Mihai pentru săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există sau nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea.
În cazul inculpatului Mușat Neculai, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Obligă inculpații Mușat Neculai, Ștefan Constantin și S.C. EKY-SAM S.R.L. Târgu Frumos, în solidar, să plătească părții civile, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, suma de 638.030 lei, cu dobânda și penalitățile calculate de la data de 03.05.2012 și până la achitarea integrală a debitului. În raporturile dintre cei trei inculpați care răspund solidar, sarcina reparației se împarte astfel: suma de 104.855 lei – inculpata S.C. Eky Sam S.R.L. Târgu Frumos, iar suma de 533.175,04 inculpatul Mușat Neculai, adică proporțional cu măsura în care fiecare dintre aceștia a cauzat prejudiciul.
Desființează total înscrisurile falsificate.
Obligă pe fiecare dintre inculpații Mușat Neculai, Ștefan Constantin și S.C. EKY-SAM S.R.L. Târgu Frumos la plata câte unei sume de 2.200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași la data de 21 noiembrie 2013, vezi comunicat nr. 1071/VIII/3 din data de 26 noiembrie 2013.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 26 noiembrie 2013