DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
24 aprilie 2008
Nr. 89/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatului FLOREA ION, administrator la S.C. OLIMPFLOR S.R.L. Giurgiu, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de evaziune fiscală, în formă agravantă şi infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în forma participaţiei improprii, aducând bugetului de stat un prejudiciu de peste 1,7 milioane euro.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada martie 2004 – decembrie 2005, inculpatul Florea Ion, în calitate de asociat şi administrator la S.C. OLIMPFLOR S.R.L. Giurgiu, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale (plata impozitului pe profit şi T.V.A. aferent), nu a organizat şi condus evidenţele contabile ale firmei, aşa cum se stipulează în Legea nr.82/1991 – Legea contabilităţii şi în Legea nr.571/2003 – Codul Fiscal, având drept consecinţă denaturarea veniturilor, cheltuielilor şi rezultatelor financiare ale societăţii. Firma inculpatului are ca obiect de activitate colectarea şi revânzarea deşeurilor metalice industriale reciclabile.
În concret, inculpatul a omis să evidenţieze în actele contabile toate operaţiunile comerciale efectuate iar, pe de altă parte, a evidenţiat în actele contabile cheltuieli fictive care nu au avut la bază operaţiuni comerciale reale, folosind în acest scop facturi fiscale de cumpărare de bunuri „pretins emise” de societăţi comerciale inexistente, de societăţi care nu au avut relaţii comerciale cu S.C. OLIMPFLOR S.R.L. sau care nu corespund sistemului de înscriere şi numerotare gestionat de societăţile comerciale autorizate în acest scop.
În această modalitate, inculpatul Florea Ion s-a sustras de la plata către bugetul de stat a sumei de 6.330.612,4 RON (echivalentul sumei de 1.711.000 Euro), reprezentând impozit pe profit datorat şi T.V.A. de plată.
Pentru a crea o aparenţă de legalitate a operaţiunilor comerciale efectuate, inculpatul l-a determinat pe fiul său să completeze în fals 336 de facturi fiscale de aprovizionare de bunuri, în valoare totală de 19.591.293,00 Ron, de la un număr de 17 societăţi comerciale. Aceste formulare de facturi au fost procurate de inculpat de pe piaţă, din zona Complexului Europa, facturi în care s-a menţionat că au fost emise de firme tip „fantomă” sau care nu au avut relaţii comerciale cu S.C. OLIMPFLOR S.R.L.
De asemenea, pentru justificarea ridicării în numerar a sumei de 22.642.292 Ron din conturile bancare ale firmei, inculpatul Florea Ion, împreună cu persoanele împuternicite să opereze pe conturile bancare ale societăţii, au folosit borderouri de achiziţie fier vechi de la persoane fizice, în care a menţionat nume şi prenume de persoane fizice inexistente.
În perioada mai sus menţionată a depus, sporadic, la Administraţia Financiară Giurgiu, declaraţii privind obligaţiile de plată la bugetul de stat în care, deşi a menţionat date ce nu reflectau realitatea (sume mai mici de plată) drept impozit pe profit şi T.V.A., nu a efectuat, în schimb, nicio plată până în prezent.
În vederea recuperării acestui prejudiciu nu s-au putut lua măsuri asigurătorii deoarece nu au fost identificate bunuri care să fie în proprietatea inculpatului.

Pentru judecarea cauzei a fost sesizată Judecătoria Giurgiu.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 02 aprilie 2013