DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 378/2018 din 20.03.2018, Curtea de Apel Bacău a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpata CHIRIAC LENUȚA NUȘA, administrator al SC Turoag SA, la data săvârșirii faptei, la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Condamnă pe inculpatul BĂLĂNESCU ADRIAN – DORIN, la o pedeapsă de 3 ani și 8 luni închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Condamnă pe inculpatul BALCAN VASILE, administrator al SC Marsat SA Roman, la data săvârșirii faptei, la o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, de la momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Inculpatul Balcan Vasile va presta 60 zile muncă neremunerată în folosul comunității la Primăria mun. Roman, jud. Neamț – activități de curățenie și întreținere școli, grădinițe și primărie, precum și terenurile de sport administrate de Primăria municipiului Roman sau activități în folosul căminelor de copii sau bătrâni administrate de Primăria municipiului Roman.
Condamnă pe inculpata persoană juridică SC TUROAG SA Roman, la pedeapsa de 24.000 lei amendă penală pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. De asemenea, aplică inculpatei persoană juridică SC Turoag SA Roman pedeapsa complementară a interzicerii de a participa la procedura de achiziții publice o perioadă de 1 an, și afișarea hotărârii de condamnare în extras la sediul inculpatei pentru o perioadă de două luni.
Condamnă pe inculpata persoană juridică SC MARSAT SA Roman, la pedeapsa de 18.000 lei amendă penală pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. De asemenea, aplică inculpatei persoană juridică SC Marsat SA Roman pedeapsa complementară a afișării hotărârii de condamnare în extras, la sediul inculpatei pentru o perioadă de două luni.
Obligă în solidar inculpații Chiriac Lenuța Nușa, Bălănescu Adrian Dorin, inculpata Chiriac Lenuța Nușa în solidar și cu inculpata persoană juridică SC Turoag SA Roman să plătească părții civile Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice - București, suma de 4.445.735,58 lei, împreună cu dobânda legală aferentă calculată până la data achitării integrale a debitului.
Obligă în solidar inculpații Chiriac Lenuța Nușa, Bălănescu Adrian Dorin și Balcan Vasile, inculpata Chiriac Lenuța Nușa în solidar și cu inculpata persoană juridică SC Turoag SA Roman, iar inculpatul Balcan Vasile în solidar și cu inculpata persoană juridică SC Marsat SA Roman, să plătească părții civile Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice - București, suma de 488.399,99 lei, împreună cu dobânda legală aferentă calculată până la data achitării integrale a debitului.
Obligă inculpații Chiriac Lenuța Nușa, Bălănescu Adrian Dorin și Balcan Vasile să plătească statului câte 2.500 lei, iar inculpatele persoane juridice SC Turoag SA și SC Marsat SA Roman, să plătească statului câte 3.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.
Obligă inculpații-apelanți Chiriac Lenuța Nușa, Bălănescu Adrian Dorin, SC Turoag S.A. Roman la plata sumei de 500 lei, fiecare, către stat cu titlu de cheltuieli judiciare parțiale în apel.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție la data de 6 ianuarie 2015, vezi comunicat 8/VIII/3 din 6 ianuarie 2015.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 06 ianuarie 2015