DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

            Nr. 15 / 2 februarie 2004

 

 

C O M U N I C A T

 

 

 

            Procurorii din cadrul Serviciilor Teritoriale ale Parchetului Naţional Anticorupţie Oradea, Alba Iulia, Timişoara, Craiova, Bacău şi Constanţa  au finalizat rechizitoriile şi au dispus trimiterea în judecată a mai multor inculpaţi, acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie sau asimilate acestora.

1. Procurorii Serviciului Teritorial Oradea din cadrul PNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului DUMITRAŞ BOGDAN MIRCEA, student la Facultatea de Drept din Oradea, în sarcina căruia au reţinut săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă şi două infracţiuni de instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

În luna iunie 2003, inculpatul a pretins şi primit 400 de euro de la o persoană căreia i-a dat de înţeles că are influenţă asupra unui ofiţer superior din cadrul IPJ Bihor pentru a-i obţine acesteia un permis de conducere. Ulterior, persoana respectivă a primit de la inculpat un permis de conducere pe care, comparându-l cu un alt act de acelaşi tip obţinut în mod legal, a constatat că nu există nici o deosebire.  În acelaşi mod s-a comportat şi faţă de numita TOBIAS NICOLETA FLORENTINA – inculpată în dosar - , căreia i-a promis, în luna noiembrie 2003, contra sumei de 4.500 euro, că-şi poate trafica influenţa pentru a-i obţine acesteia un paşaport şi o carte de identitate cu date de stare civilă false, întrucât persoana respectivă  avea interdicţie de a mai călători în străinătate. Ancheta a condus şi la identificarea autorului falsurilor, inculpat, la rândul său, în cauză. SEBEŞ CĂTĂLIN GEORGE, specialist în calculatoare,   s-a folosit de aparatură performantă pentru falsificarea celor două acte de identitate. De altfel, inculpatul Dumitraş Bogdan Mircea se lăuda în cercul de prieteni că poate rezolva orice problemă, întrucât are relaţii cu persoane care deţin funcţii importante în judeţ.

O echipă operativă coordonată de procuror, l-a surprins pe inculpatul Dumitraş Bogdan Mircea în data de 17 decembrie 2003, în timp ce se pregătea să înmâneze Cartea de identitate contrafăcută şi îi propusese persoanei respective să meargă împreună pentru a ridica paşaportul falsificat. Numai după examinarea atentă efectuată de criminalişti s-a constatat că documentul de identitate găsit asupra inculpatului era fals. Pentru obţinerea cărţii de identitate au fost folosite fotografia şi datele de stare civilă primite de la inculpatul Dumitraş Bogdan Mircea care au fost scanate şi suprapuse peste o altă carte de identitate. De menţionat însă că pentru permisul de conducere falsificat, inculpatul Sebeş George a folosit ca model propriul său permis, păstrând acelaşi număr al actului de identitate respectiv.

Toţi cei trei inculpaţi au fost deferiţi justiţiei.

Cauza se trimite spre competentă soluţionare Tribunalului Bihor.

           

            2. Procurorii Serviciului Anticorupţie Alba Iulia din cadrul PNA au dispus trimiterea în judecată a inculpatului DRAŞOVEAN NICOLAE – agent şef poliţie în cadrul IPJ Alba, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă. Anchetatorii au reţinut faptul că în luna mai 2003, inculpatul a pretins suma de 100 de euro de la o persoană căreia i-a dat de înţeles că are influenţă asupra lucrătorilor de la Serviciul paşapoarte din cadrul SEIP Alba, pentru a obţine eliberarea unui paşaport în regim preferenţial.

            Dosarul se trimite spre competentă soluţionare la Tribunalul Alba.

 

            3. Procurorii Serviciului Teritorial PNA Timişoara au dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv faţă de inculpaţii IŞFAN RADU, LICULESCU FLORIN GEORGE şi NIŢĂ GHEORGHE, toţi trei comisari în cadrul Gărzii Financiare – secţia Timiş. În sarcina primilor doi inculpaţi, anchetatorii au reţinut săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi fals intelectual, infracţiuni aflate în concurs real, iar faţă de inculpatul Niţă Gheorghe – infracţiunea de complicitate la luare de mită. 

Anchetatorii au reţinut faptul că la începutul lunii august 2003, inculpaţii Işfan Radu şi Liculescu Florin George, în complicitate cu colegul lor, au pretins şi primit foloase necuvenite de la administratorul unei societăţi comerciale (constând în efectuarea unor sejururi pe litoralul Mării Adriatice pentru şase persoane, în valoare totală de 1.558 euro), în scopul de a face un act contrar îndatoririlor de serviciu. Cei trei inculpaţi au efectuat în luna iulie 2003 un control la societatea respectivă unde au constatat că administratorul comercializa produse pentru care nu deţinea autorizaţie potrivit Legii 521/2002. Pentru a nu aplica societăţii amenda  contravenţională de un miliard de lei, inculpaţii Işfan Radu şi Liculescu Florin George au întocmit în fals un raport în  care au omis cu ştiinţă inserarea abaterii constatate. Ulterior, în complicitate cu inculpatul Niţă Gheorghe, au pretins vauchere de rezervare în staţiuni din Croaţia şi Muntenegru, ştiind că administratorul societăţii la care au efectuat controlul deţine şi o firmă de turism.

            Cauza a fost înaintată tribunalului Timiş pentru competentă soluţionare.

 

4. Inculpatul ION GHEORGHE – fost director comercial la Banca Română de Dezvoltare - Grup Craiova, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acordare de credite fără respectarea normelor bancare şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Anchetatorii au reţinut faptul că în data de 7 august 2002, în calitatea pe care o avea, inculpatul a dispus prelungirea pentru încă un an a contractului de acordare a unui credit în valoare de 60 de mii de euro pentru o societate comercială despre care  avea informaţii că nu are posibilitatea să-şi plătească ratele scadente. În aceeaşi zi în care a dispus acordarea noului împrumut, fostul director comercial – inculpat în cauză – a aprobat plata sumei şi a acceptat să îi fie  folosită parola proprie pentru efectuarea transferului de credit către societatea favorizată.

Cauza se înaintează spre competentă soluţionare la Judecătoria Craiova.

 

5. Pentru aceleaşi infracţiuni – acordare de credite fără respectarea normelor bancare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată – Procurorii Serviciului Anticorupţie Bacău au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor PALADE ONORICĂ, împuternicit legal al unei societăţi comerciale (fost şef al Biroului Cercetări Penale din cadrul Poliţiei municipiului Moineşti până în anul 2000) şi DIEACONU MIHAELA, fost operator ghişeu la BRD – agenţia Moineşti. În fapt, în sarcina acestora s-a reţinut că societatea comercială respectivă a solicitat şi obţinut în luna mai 2002 un credit de 4 miliarde de lei de la BCR Moineşti, sumă din care a transferat în contul firmei deschis la BRD, agenţia din aceeaşi localitate, două miliarde patru sute cinci zeci milioane lei. Profitând de faptul că  soţia sa era administratorul societăţii şi semnase în alb mai multe ordine de plată, inculpatul Palade Onorică a determinat-o pe funcţionara agenţiei BRD Moineşti să completeze în fals documente bancare în baza cărora peste 2 miliarde de lei au fost transferate în contul a şase societăţi comerciale fără justificare economică. Potrivit aceleaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul a schimbat destinaţia creditului acordat ridicând suma de peste 2 miliarde de lei în numerar şi asigurându-şi astfel un folos material injust.

Dosarul se înaintează Judecătoriei Moineşti.

 

           

 

6. Serviciul Teritorial Anticorupţie Constanţa a dispus, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpaţilor MOLDOVEANU DANIEL ADRIAN – agent principal de poliţie, şi SARALI NIMER – agent de poliţie, ambii de la Secţia de Poliţie nr. 5 din municipiul Constanţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

Din probele administrate în cauză rezultă că cei doi poliţişti au primit, fiecare, câte 500 de mii de lei de la conducătorul unui autoturism, pentru a nu-l sancţiona în legătură cu încălcarea unor reguli de circulaţie. Inculpaţii i-au atras atenţia şoferului că săvârşirea abaterilor de care acesta era acuzat se sancţionează cu amendă de cel puţin 1 milion cinci sute de mii de lei şi cu suspendarea permisului de conducere, sugerând că sunt dispuşi să primească mită. După ce au primit suma de bani, cei doi inculpaţi nu au mai aplicat nici o sancţiune pentru contravenţia comisă de conducătorul autoturismului.

            Dosarul cauzei se înaintează spre competentă soluţionare la Tribunalul Constanţa.

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA

 


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 15 aprilie 2011