DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 10 octombrie 2017
Nr. 946/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna septembrie 2017, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
DAHER ORLANDO EMIL și DAHER HANNA, la data faptelor reprezentanți ai S.C. Avicola Călărași S.A., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- evaziune fiscală în forma evidențierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în formă continuată,
- constituirea unui grup infracțional organizat,

S.C. AVICOLA Călărași S.A., pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în forma evidențierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în formă continuată,

MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN, SILEANU ANDREI (aflat în stare de detenție în altă cauză), RAICU DANIEL MARIAN și ALZAID ABDULMOUNIM pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în forma evidențierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2010, inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman și alte persoane, în calitate de administratori ai mai multor societăți comerciale, au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii mai multor infracțiuni de evaziune fiscală, la care au aderat ulterior și inculpații Daher Orlando Emil și Daher Hanna. Aceștia din urmă, în calitate de reprezentanți ai S.C. Avicola Călărași S.A., au fost de acord să utilizeze atât societățile comerciale controlate de Moubarak Mahmoud Sleiman cât și infrastructura de transport și cea bancară pusă la punct anterior, în vederea sustragerii de la plata obligațiilor fiscale.
În acest context, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, reprezentanții S.C. Avicola Călărași S.A au evidențiat în documentele contabile operațiuni comerciale intracomunitare fictive, prin folosirea unor circuite economice deja formate și societăți comerciale coordonate de membrii grupului, totul având ca scop deducerea ilegală a T.V.A.
Prejudiciul total cauzat bugetului statului se ridică la 7.305.211 lei, sumă cu care A.N.A.F. s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În cauză, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile și asupra sumelor de bani deținute în conturile bancare de către SC Avicola Călărași SA, până la concurența sumei de la 7.305.211,10 lei.

Inculpații Moubarak Mahmoud Sleiman, Raicu Daniel Marian și Alzaid Abdulmounim au mai fost trimiși în judecată în alte dosare pentru infracțiuni similare (vezi comunicate nr. 1572/VIII/3 din 23 decembrie 2016 și nr. 4/VIII/3 din 4 ianuarie 2016).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
MOLDOVAN VASILE, la data faptelor administrator al SC Redmol Tera SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- participație improprie la fals intelectual în formă continuată,

SC REDMOL TERA SRL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2014, inculpatul Moldovan Vasile, în calitate de administrator al SC Redmol Tera SRL a depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false (cererea unică de plată pe suprafață, 38 contracte de arendare, adeverințe, etc.), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru o suprafață de teren de 398,12 ha.
În același context, i-a determinat pe angajații primăriei Comunei Lunca, județul Mureș, să elibereze, fără vinovăție, două adeverințe care ulterior au fost depuse la A.P.I.A.
Prin aceste demersuri, cei doi inculpați au obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 254.176 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.
În cauză, s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

RĂDUCU LILIANA, SOCOLESCU EMANUEL și CHIVU ADELA ONDINA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În luna iunie 2012, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, cei trei inculpați au folosit, în relația cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, mai multe documente în care au atestat aspecte nereale, pentru a îndeplini condițiile minime de eligibilitate, printre care și acelea de a fi membri ai unei familii de fermier și să fi lucrat mai mult de 50% din timpul lor de lucru în cadrul unei ferme (nu neapărat în ferma familiei), cu cel puțin 12 luni înaintea instalării lor pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole.
Ca urmare a acestor conduite infracționale, inculpații Răducu Liliana, Socolescu Emanuel și Chivu Adela Ondina au obținut, pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 536.340 lei (câte 177.780 lei fiecare), sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.
În cauză, s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor trei inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Actualizare (26.05.2021):

Prin decizia penală nr. 639/A din 28.04.2021, Curtea de Apel București a dispus achitarea inculpaților RĂDUCU LILIANA, SOCOLESCU EMANUEL și CHIVU ADELA ONDINA, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
Obligă pe fiecare inculpat la plata sumei de 177.780 lei cu titlu de daune materiale către partea civilă Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Obligă pe fiecare inculpat la plata sumei de 1.800 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

ISAC IONUȚ cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2015-2016, în susținerea unor cereri de acordare a ajutorului nerambursabil (tranșa a II-a), în cadrul măsurii 112 – „instalarea tinerilor fermieri”, inculpatul Isac Ionuț a depus cu rea-credință la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Vrancea, două documente false (certificate de atestare fiscală), prin care se atesta în mod nereal că titularul nu figurează cu datorii către bugetul local și că a îndeplinit condițiile de acordare a sprijinului financiar.
Anterior, în același context, inculpatul încasase deja 106.668 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Actualizare (10.07.2019):
Prin decizia penală nr. 794 din 18.06.2019, Curtea de Apel Galați a dispus achitarea inculpatului ISAC IONUȚ, pentru infracțiunea reținută în sarcina lui, întrucât în cauză există o cauză de neimputabilitate, respectiv eroarea.

DEFINITIVĂ



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

PEȘCHIR CONSTANTIN TRAIAN AUREL cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

BENȚA VIOREL CONSTANTIN, la data faptei agent agricol în cadrul Primăriei comunei Prunișor, județul Mehedinți, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2014, inculpatul Peșchir Constantin Traian Aurel a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false (cinci contracte de arendă), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
În același context, inculpatul Bența Viorel Constantin, în calitate de agent agricol în cadrul Primăriei comunei Prunișor, județul Mehedinți, a pus la dispoziția fermierului o listă cu situația parcelară a terenurilor și proprietarii acestora, în baza căreia, inculpatul Peșchir Constantin Traian Aurel a întocmit în fals contractele de arendă.
Prin aceste demersuri, inculpatul Peșchir Constantin Traian Aurel a obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 53.909, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.

În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinți cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului

MITACU MIHAI, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, administrator al unei societăți comerciale, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de participație improprie la transmitere fictivă a părților sociale sau a acțiunilor deținute într-o societate comercială în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2 august 2010 – 14 februarie 2011, după declanșarea unui control fiscal la societatea pe care o administra în fapt și conștientizând că ulterior A.N.A.F. va sesiza organele de urmărire penală cu privire la comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, inculpatul Mitacu Mihai i-a determinat pe cei doi asociați să transmită fictiv părțile sociale ale acesteia.
Astfel, acționând fără vinovăție, cei doi asociați (care nu s-au ocupat niciodată de activitatea firmei și nu au încheiat niciodată vreun document în numele acestei societăți) au încheiat contracte de cesiune, fictive, în urma cărora părțile sociale ale firmei au ajuns la două persoane, care nu au desfășurat niciodată activități de comerț.
Scopul urmărit de inculpat prin aceste demersuri a fost acela de a îngreuna urmărirea penală.
În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicată, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 1 an închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de pe o perioadă de 1 an de la după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

Amintim că, anterior, inculpatul Mitacu Mihai a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea a două infracțiuni de evaziune fiscală (comunicat nr. 1760/VIII/3 din 09 decembrie 2014), fiind condamnat definitiv la pedeapsa închisorii.



În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 15 noiembrie 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 23 aprilie 2019
comunicate-hotărâri de condamnare din 10 iunie 2019
comunicate-hotărâri de condamnare din 14 decembrie 2022