DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
14 februarie 2008
Nr. 31/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Biroul Teritorial Slobozia au dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi pentru fraudarea fondurilor europene cu suma de 37.000 de euro.
Astfel, au fost trimişi în judecată inculpaţii:
- HANARU IOAN, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa în perioada 2000 – 2004, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri PHARE şi de schimbare a destinaţiei fondurilor PHARE obţinute, fals intelectual şi determinare la săvârşirea infracţiunii de fals intelectual,
- ŞEICARU FLORICA, în prezent este şef Serviciu financiar la Consiliul Judeţean Ialomiţa, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri PHARE;
- LAZA MARCEL, administrator al SC „VIOMAR TEX” SRL Feteşti, jud. Ialomiţa, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de schimbare a destinaţiei fondurilor PHARE obţinute, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri PHARE, evaziune fiscală şi fals la Legea contabilităţii.

Din probele administrate în faza de urmărire penală, a rezultat următoarea stare de fapt:
La data de 28 noiembrie 2002, a fost semnat un contract de finanţare nerambursabilă (în cadrul proiectului PHARE intitulat „Formare şi integrare profesională a tinerilor în risc de marginalizare”) între Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Ministerul Dezvoltării şi Prognozei (Autoritatea Contractantă), cu o durată de execuţie de un an, finanţarea totală a proiectului fiind de 482.412 euro.
Pentru realizarea obiectivelor din contractul de finanţare, Consiliul Judeţean Ialomiţa a primit de la Autoritatea Contractantă o primă tranşă de 239.975 euro.
În calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa, inculpatul Hanaru Ioan, a avut funcţia de şef al proiectului iar inculpata Şeicaru Florica a avut calitatea de ofiţer financiar al proiectului, în timp ce inculpatul Laza Marcel, în calitate de administrator al SC VIOMAR TEX SRL a fost partener al proiectului.
În scopul obţineri pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, inculpaţii Hanaru Ioan, Şeicaru Florica şi Laza Marcel, au întocmit documente false şi inexacte (documente privind procedura de selecţie, cheltuieli reprezentând contribuţii proprii, declaraţii de conformitate, formulare de ofertă, raport tehnic, grile de evaluare, facturi şi chitanţe fiscale) şi le-au folosit la Autoritatea Contractantă.
De asemenea, inculpatul Hanaru Ioan, cu ajutorul inculpatului Laza Marcel, a schimbat destinaţia sumelor din fondurile PHARE, determinând construirea pentru SC VIOMAR TEX SRL Feteşti a unui spaţiu de producţie, obiectiv programat să ajungă ulterior în proprietatea acestei societăţi comerciale.
În legătură directă cu fraudarea fondurilor europene, inculpatul Marcel Laza a mai săvârşit şi infracţiunile de evaziune fiscală şi fals la Legea contabilităţii.
Prejudiciul creat în dauna Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor este în sumă totală de 37.000 euro, Autoritatea Contractantă constituindu-se parte civilă în cauză. În vederea recuperării prejudiciului, în cauză s-a luat măsura aplicării sechestrului asigurător.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Slobozia.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 06 iunie 2012