DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
20 decembrie 2007
Nr. 307/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată inculpatului NICA DINU procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova (cu grad profesional de procuror de Parchet de pe lângă Curtea de Apel), pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Astfel, au fost trimişi în judecată inculpaţii:

- NICA DINU, fost procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită;
- DRĂGAN GEORGETA, grefier şef la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti şi LUPU MARIOARA, director general al unei societăţi comerciale din Ploieşti, ambele pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:
În cursul lunii octombrie 2007, inculpatul Nica Dinu, pe fondul instrumentării unui dosar penal, a pretins de la un denunţător care avea calitatea de reclamant în acel dosar, o sumă de bani (care iniţial nu a fost particularizată în privinţa cuantumului), prin intermediul inculpatelor Drăgan Georgeta şi Lupu Marioara. Inculpatul a pretins suma de bani pentru ca, în schimb, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să redacteze şi să trimită către denunţător o comunicare din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova referitoare la stadiul cercetărilor în dosarul pe care îl avea în instrumentare, document ce îi era necesar denunţătorului la judecarea unui proces civil. De asemenea, inculpatul Nica Dinu a mai pretins mită şi pentru ca în urma efectuării actelor de cercetare penală, rezultatul anchetei să fie favorabil denunţătorului.
La data de 17 octombrie 2007, inculpatul Nica Dinu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie după ce a primit de la denunţător, prin intermediul aceloraşi două complice, suma de 17.000 RON (aproximativ 5000 euro).
La data de 18 octombrie 2007, inculpatul Nica Dinu a fost reţinut pe o durată de 24 ore. La aceeaşi dată, Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori a încuviinţat arestarea preventivă a inculpatului Nica Dinu şi a dispus suspendarea din funcţia de procuror, începând cu data anterior menţionată.
De asemenea, la 18 octombrie 2007, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală a dispus arestarea preventivă a inculpatului Nica Dinu, pentru o durată de 29 zile, iar la 22 octombrie 2007, Completul de nouă judecători al instanţei supreme a dispus punerea în libertate a inculpatului.

Dosarul a fost înaintat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 09 mai 2011
hotărâri definitive din 09 mai 2011