DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
26 octombrie 2007
Nr. 269/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ILIE VALERIU, director executiv adjunct al Direcţiei transporturi, drumuri şi sistematizarea circulaţiei din cadrul aparatului de specialitate al Primarului General al municipiului Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:
În baza Hotărârii nr. 161 din 6 iulie 2006 a Consiliului General al Municipiului Bucureşti a fost iniţiat proiectul intitulat „Regularizarea traseului bulevardul Tudor Vladimirescu, între strada Cedrilor şi Calea Rahovei”, ce are ca obiectiv exproprierea în numele Statului Român, conform Legii 33/1994, a unor imobile necesare realizării proiectului.
În acest context, la începutul anului 2007, inculpatul Ilie Valeriu a pretins de la persoana denunţătoare suma de 10.000 euro, pentru ca în schimb, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să urgenteze vânzarea către Primăria municipiului Bucureşti a unui teren (proprietatea denunţătorului) situat în zona în care se efectuau lucrările aferente proiectului de modernizare a bulevardului T. Vladimirescu, cu suprafaţă de 138 mp.
Persoana denunţătoare avea interesul să vândă urgent terenul în cauză, având în vedere posibilitatea concretă ca acesta să fie inclus în planul de exproprieri.
În concret, la iniţiativa inculpatului, a fost demarată procedura legală de expropriere pentru cauză de utilitate publică a acestui teren şi trecere în proprietatea municipiului Bucureşti, care a oferit cu titlu de despăgubiri suma de 461.303 RON. Astfel, la data de 9 martie 2007, a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare a acestui teren de către proprietarii terenului şi reprezentanţii Primăriei municipiului Bucureşti. Conform prevederilor legale, acest contract a fost vizat de către inculpatul Ilie Valeriu din partea Direcţiei transporturi, drumuri, sistematizarea circulaţiei. Mai mult, inculpatul s-a implicat personal şi în decontarea sumei de bani aferente contractului de vânzare-cumpărare, deşi acest lucru excede competenţelor sale profesionale.
Pentru toate aceste „servicii”, la data de 26 martie 2007, inculpatul Ilie Valeriu a primit cu titlu de mită de la persoana denunţătoare suma de 40.000 RON.
În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Ilie Valeriu.
Dosarul a fost înaintat la Tribunalul Bucureşti.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 27 ianuarie 2010