increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 29 iulie 2016
Nr. 1082/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată,

în stare de arest la domiciliu, a inculpaților:

ANTON COSTEL ADRIAN, la data faptelor agent principal de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Covasna, în prezent delegat la S.P.C.R.P.C.Î.V. Covasna, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- luare de mită (15 fapte),
- folosire abuzivă a funcției în scop sexual,
- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (7 fapte),

FILIP ILIE CRISTIAN, la data faptelor comisar de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V.) Neamț, în prezent detașat la S.P.C.R.P.C.Î.V. Covasna, cu privire la săvârșirea a cinci infracțiuni de luare de mită,

sub control judiciar, a inculpaților:

KOTER GABOR, instructor auto, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la luare de mită,
- trafic de influență (2 fapte),

GAL ELEMER LASZLO, instructor auto, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la luare de mită (2 fapte),
- trafic de influență (2 fapte),

și în stare de libertate a inculpaților:

NAGY GYULA, STRIBLEA MIHAI CONSTANTIN, COLȚ CIPRIAN-ȘTEFAN, DINCO MARIUS LUCIAN, FINTA ISTVAN JENO și ISTRATE REMUS, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 25 ianuarie -28 aprilie 2016, inculpații Filip Ilie Cristian și Anton Costel Adrian, având atribuții pe linia de examinare a persoanelor la proba teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere, atât singuri cât și împreună, au pretins și primit de la diferiți candidați printre care și Nagy Gyula, Striblea Mihai Constantin, Colț Ciprian-Ștefan, Dinco Marius Lucian, Finta Istvan Jeno și Istrate Remus, sume de bani cuprinse între 100 lei – 1.000 euro și alte foloase necuvenite.
În același context, în perioada 7 martie 2016-20 aprilie 2016, inculpatul Anton Costel Adrian, în aceeași calitate de examinator, a obținut favoruri de natură sexuală de la o candidată, în scopul de a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv de a o ajuta pe aceasta să completeze chestionarul de la proba teoretică, în timp ce o supraveghea.
Sumele de bani au fost remise celor doi inculpați atât personal cât și prin intermediul inculpaților Koter Gabor și Gal Elemer Laszlo, instructori auto la o școală de șoferi.
În perioada 22 februarie – 21 aprilie 2016, inculpații Koter Gabor și Gal Elemer Laszlo au pretins de la mai mulți candidați sume de bani cuprinse între 4.200 lei – 1.500 euro, promițându-le că-i va ajuta să promoveze probele pentru obținerea permisului de conducere, în acest sens susținând că are influență asupra unor examinatori din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Covasna.
În perioada 25 ianuarie – 18 aprilie 2016, inculpatul Anton Costel Adrian, în aceeași calitate, și-a încălcat atribuțiile de serviciu și dispozițiile legale privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere prin indicarea în cazul a șapte candidați, a răspunsurilor corecte la unele întrebări din testul de examinare.
Prin această conduită infracțională a fost creată o vătămare a intereselor legitime ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne concomitent cu obținerea unui folos necuvenit persoanelor mai sus menționate prin obținerea permiselor de conducere fără a deține cunoștințele teoretice minime necesare, stabilite de legislația în vigoare.

În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile și sume de bani ce aparțin inculpaților Anton Costel Adrian, Filip Ilie Cristian, Koter Gabor și Gal Elemer Laszlo.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Covasna, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Actualizare 19.05.2017:
Ulterior, la data de 16 noiembrie 2016, în legătură cu faptele descrise anterior, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatului LINGURAR VASILE pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
Astfel, la data de 28.04.2016, inculpatul Lingurar Vasile, în timp ce se afla în autoutilitara de examen în calitate de candidat pentru susținerea probei practice în vederea obținerii permisului de conducere categoria C, i-a dat mită suma de 200 de lei examinatorului Anton Costel Adrian.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Covasna.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE