DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 621 din 04.11.2020, Curtea de Apel Brașov a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul ANTON COSTEL ADRIAN, la data faptelor agent principal de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Covasna, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată (2 infracțiuni) și folosire abuzivă a funcției în scop sexual.
Condamnă pe inculpatul FILIP ILIE CRISTIAN, la data faptei comisar de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V.) Neamț și detașat la S.P.C.R.P.C.Î.V. Covasna, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul KOTER GABOR, instructor auto, la o pedeapsă de un an, 7 luni și 16 zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a exercita profesia de instructor auto, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și trafic de influență în formă continuată.
Condamnă pe inculpatul GAL ELEMER LASZLO, instructor auto, la o pedeapsă de un an, 7 luni și 16 zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a exercita profesia de instructor auto, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și trafic de influență, ambele în formă continuată.
Condamnă pe fiecare dintre inculpații COLȚ CIPRIAN-ȘTEFAN și ISTRATE REMUS, la câte o pedeapsă de un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
Condamnă pe fiecare dintre inculpații NAGY GYULA, STRIBLEA MIHAI CONSTANTIN, FINTA ISTVAN JENO și DINCO MARIUS LUCIAN, la câte o pedeapsă de 10 luni și 20 zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
În cazul inculpaților Koter Gabor, Gal Elemer Laszlo, Nagy Gyula, Striblea Mihai Constantin, Finta Istvan Jeno și Dinco Marius Lucian, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.
Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul Anton Costel Adrian va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 90 de zile, în cadrul Primăriei Comunei Alexandru cel Bun, jud. Neamț sau în cadrul Primăriei Municipiului Piatra Neamț, jud. Neamț, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă.
Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul Gal Elemer Laszlo va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 70 de zile, în cadrul Primăriei Municipiului Târgu Secuiesc, jud. Covasna sau în cadrul Primăriei Comunei Cernat, jud. Covasna, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă.
Pe parcursul termenului de supraveghere următorii inculpați vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, după cum urmează:
- Filip Ilie Cristian, în cadrul Primăriei Municipiului Piatra Neamț, jud. Neamț, sau în cadrul Primăriei Comunei Văleni, jud. Neamț, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă;
- Koter Gabor în cadrul Primăriei Municipiului Târgu Secuiesc, jud. Covasna sau în cadrul Primăriei Comunei Cernat, jud. Covasna, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă;
- Nagy Gyula în cadrul Primăriei Orașului Covasna, jud. Covasna sau în cadrul Primăriei Comunei Zăbala, jud. Covasna, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă;
- Striblea Mihai Constantin în cadrul Primăriei Comunei Sita Buzăului, jud. Covasna sau în cadrul Primăriei Orașului Întorsura Buzăului, jud. Covasna, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă;
- Colț Ciprian-Ștefan în cadrul Primăriei Comunei Chichiș, jud. Covasna sau în cadrul societății Tega S.A. Sf. Gheorghe, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă;
- Istrate Remus în cadrul Primăriei Comunei Hăghig, jud. Covasna sau în cadrul Primăriei Comunei Vâlcele, jud. Covasna, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă;
- Finta Istvan Jeno în cadrul Primăriei Comunei Ghelința, jud. Covasna sau în cadrul Primăriei Comunei Ojdula, jud. Covasna, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă;
- Dinco Marius Lucian în cadrul Primăriei Comunei Ghelința, jud. Covasna sau în cadrul Primăriei Comunei Ojdula, jud. Covasna, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă.
Dispune confiscarea specială a sumelor primite de inculpați cu titlu de mită, după cum urmează:
- de la inculpatul Anton Costel Adrian a sumei totale de 4.235 lei și 1.100 euro și
- de la inculpatul Filip Ilie Cristian a sumei totale de 3.135 lei și 500 euro.
Dispune confiscarea specială a sumelor primite de inculpați pentru trafic de influență, după cum urmează:
- de la inculpatul Koter Gabor suma totală de 2.320 lei și
- de la inculpatul Gal Elemer Laszlo suma totală de 2.000 euro.
Dispune anularea permiselor de conducere, respectiv a categoriilor corespunzătoare obținute ca urmare a comiterii infracțiunilor din prezenta cauză.
Obligă pe inculpați să plătească statului cheltuieli judiciare avansate de acesta, după cum urmează:
- Anton Costel Adrian suma de 7.605,5 lei,
- Filip Ilie Cristian suma de 7.100,5 lei,
- Koter Gabor și Gal Elemer Laszlo suma de 6.353,5 lei fiecare,
- Colț Ciprian-Ștefan și Istrate Remus suma de 2.995 lei fiecare,
- Nagy Gyula, Striblea Mihai Constantin, Finta Istvan Jeno și Dinco Marius Lucian suma de 2.725 lei fiecare.
Obligă pe inculpații Filip Ilie Cristian, Koter Gabor, Gal Elemer Laszlo, Striblea Mihai Constantin, Colț Ciprian Ștefan și Istrate Remus la plata sumei de câte 300 de lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în apel.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov la data de 28 iulie 2016, vezi comunicatul nr. 1082/VIII/3 din data de 29 iulie 2016.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 29 iulie 2016