DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 27 septembrie 2007
Nr. 235/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, au dispus trimiterea în judecată a inculpatului ANGHEL CRISTIAN, primarul municipiului Baia-Mare, judeţul Maramureş, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, având ca urmare obţinerea unui avantaj patrimonial pentru altul, faptă prevăzută de art. 132 din Legea 78/2000.
Din probele administrate în faza de urmărire penală s-a stabilit că, în perioada 2004-iulie 2006, în calitate de primar, inculpatul Anghel Cristian a determinat, cu încălcarea legii, achiziţionarea de către Primăria Baia Mare, la un preţ supraevaluat, a unui imobil situat în aceeaşi localitate, având ca destinaţie locuinţele sociale, prejudiciind bugetul municipiului Baia Mare cu suma de 394.500 euro.

Concret, din probatoriu a rezultat următoarea stare de fapt:

În campania electorală pentru alegerile locale din anul 2004 (în urma cărora Cristian Anghel a fost reales primar), inculpatul a promis, între altele, că va reabilita anumite locuinţe populate de persoane defavorizate, menţionând şi imobilul situat în str. Horea, nr. 46 al municipiului Baia Mare.
Începând cu luna ianuarie a anului 2005, societatea comercială care avea în proprietate imobilul respectiv a făcut, pe mai multe canale, o ofertă de vânzare, inclusiv direct Primăriei. Deşi luase la cunoştinţă despre ofertă şi dispunea de date referitoare la valoarea de piaţă a imobilului aflat în stare de degradare, inculpatul a refuzat să demareze procedurile legale de cumpărare a acestui imobil. Drept urmare, proprietarul imobilului a decis să-l vândă la preţul de 150.000 euro unei asociaţii familiale, reprezentată de o persoană a cărei activitate, prin natura tranzacţiilor imobiliare, era bine cunoscută de reprezentanţii Primăriei.
Deşi această vânzare nu fusese perfectată legal, la data de 27 iunie 2006, la iniţiativa lui Anghel Cristian, a fost adoptată Hotărârea Consiliului Local al municipiului Baia Mare privind achiziţionarea imobilului în cauză la preţul de 544.500 euro, în echivalent lei.
Practic, ignorând adevăratul proprietar, Consiliul a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu o persoană care nu avea, la acel moment, calitatea de proprietar, (contractul de vânzare –cumpărare între societatea comercială, care făcuse iniţial oferta, şi asociaţia familială, urmând a fi încheiat abia la 26 iulie 2006). Deşi pentru efectuarea procedurilor de legalizare a contractului de vânzare-cumpărare fusese mandatată Direcţia Economică din cadrul Primăriei, la Biroul notarului public inculpatul s-a prezentat personal, singur, pentru semnarea contractului alături de vânzători.
Relevant este că în intervalul de timp scurs de la data cumpărării imobilului şi până în prezent (peste un an), inculpatul nu a făcut nici un demers pentru reabilitarea şi darea în folosinţă a imobilului, de unde reiese că a fost preocupat doar de asigurarea avantajului patrimonial pentru reprezentantul asociaţiei familiale.
Ca urmare a faptelor sale, deşi avea posibilitatea să achiziţioneze imobilul cu suma de 150.000 euro, primarul l-a cumpărat cu 544.500, diferenţa reprezentând paguba produsă în dauna bugetului municipiului Baia Mare.
Consiliul local nu s-a constituit parte civilă în cauză, motiv pentru care procurorii au propus instanţei confiscarea sumei de 394.500 euro. În vederea confiscării, în cauză s-a aplicat sechestru asigurător pe bunurile inculpatului.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Baia Mare.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

hotărâri definitive din 17 martie 2010
comunicate-hotărâri de condamnare din 17 martie 2010