DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 20 aprilie 2016
Nr. 550/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului

LUPU VALENTIN – MARIUS, avocat în cadrul Baroului Galați, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- șantaj (în formă continuată),
- fals material în înscrisuri oficiale (în formă continuată),
- uz de fals (în formă continuată)
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (în formă continuată).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada martie-septembrie 2015, inculpatul Lupu Valentin – Marius, în calitate de avocat în cadrul Baroului Galați, a depus la o instanță de judecată mai multe documente falsificate chiar de el, în vederea producerii unor consecințe juridice, prin care i-a înscenat unei persoane de sex femeiesc două procese civile în care un așa-zis creditor fictiv să o cheme în judecată pentru constatarea existenței unui împrumut. De menționat este faptul că inculpatul a falsificat inclusiv înscrisuri oficiale aparent emise de instanța de judecată.
Prin această conduită infracțională, inculpatul a urmărit să continue o relație sentimentală cu persoana respectivă, în contextul în care aceasta ar fi apelat la serviciile sale de asistență juridică.
Deoarece persoana respectivă nu era interesată de serviciile juridice oferite de inculpat și nici de începerea unei noi legături sentimentale cu acesta, în perioada 07-17 decembrie 2015, avocatul Lupu Valentin – Marius i-a transmis mai multe mesaje tip sms sau afișate pe ușa locuinței ce conțineau amenințări cu acte de violență și chiar cu moartea, dacă nu va achita presupusa datorie (treptat majorată până la nivelul de 25.000 euro) către așa-zisul creditor.
Respectivele amenințări i-au produs persoanei respective o incontestabilă stare de temere, constrângerea neavând scopul de a o determina pe aceasta să plătească suma respectivă de bani, ci speriată cu eventuale acte grave de violență și pusă în postura aparentă de a plăti prin constrângere cei 25.000 euro, aceasta să apeleze la serviciile de asistență juridică ale inculpatului Lupu Valentin – Marius.
Ulterior, inculpatul urma să deturneze respectivul prilej (în mod insidios creat de el) pentru a determina persoana respectivă să accepte inițierea cu el a unei noi relații sentimentale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Galați, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 26 iunie 2017