DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 89 din 10.03.2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:

1. Condamnă pe inculpatul SPĂTARU NELU EUGEN, director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mehedinți, la data faptelor, la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată și continuată.

2. Condamnă pe inculpatul GROSU MIRCEA SEVASTIAN, viceprimar al municipiului Drobeta Turnu Severin, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată și continuată.

3. Condamnă pe inculpata TUDORONIU DELIA, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată.

4. Condamnă pe inculpatul IANCU NICOLAE, registrator șef la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mehedinți, la data faptei, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă calificată.

5. Condamnă pe inculpatul STOICHESCU ION MARIAN, persoană fizică autorizată să întocmească documentații cadastrale, la data faptei, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a exercita profesia de persoana autorizată să execute lucrări de cadastru, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă calificată.

6. Condamnă pe inculpata LACIU RĂDUCU GEORGE, șef Serviciu patrimoniu în cadrul S.C. HIDROELECTRICA S.A. – Sucursala Porțile de Fier, la data faptei, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă calificată.

7. Condamnă pe inculpatul PAVELESCU TEODOR, director general la S.C. HIDROELECTRICA S.A. – Sucursala Porțile de Fier, la data faptei, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu în formă calificată.

8. Condamnă pe inculpata ILINCA MARTA, notar public, la data faptei, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a exercita profesia de notar public, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

În cazul inculpaților Tudoroniu Delia, Grosu Mircea Sevastian, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Iancu Nicolae, Stoichescu Ion Marian, Pavelescu Teodor și Ilinca Marta, vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, primul în cadrul Fundației pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare sau Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 3, al doilea în cadrul Primăriei Orașului Strehaia, iar ultimii doi în cadrul Primăriei municipiului Drobeta Turnu Severin sau Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți.

Dispune desființarea înscrisurilor întocmite în fals.

Obligă fiecare dintre inculpații Tudoroniu Delia, Grosu Mircea și Spătaru Nelu Eugen la plata către stat a câte 14.000 lei, cheltuieli judiciare efectuate în cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în primă instanță.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova la data de 27 martie 2014, vezi comunicat 340/VIII/3 din 31 martie 2014.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 31 martie 2014