DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
7 august 2007
Nr. 197/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Craiova, au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
BORŢEA CONSTANTIN, expert contabil, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- înlesnirea efectuării unor operaţiuni comerciale de către agentul economic privat pe care avea sarcina de a-l lichida, faptă de natură a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea 78/2000 cu modificările şi completările ulterioare;
- înlesnirea efectuării unor operaţiuni comerciale de către agentul economic privat pe care avusese sarcina de a-l lichida, faptă de natură a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite, săvârşită într-un interval de 5 ani de la încetarea atribuţiei, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea 78/2000 cu modificările şi completările ulterioare;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură directă cu infracţiunile de corupţie sau asimilate acestora ;
- participaţie improprie la fals intelectual, în legătură directă cu infracţiunile de corupţie sau asimilate acestora;
- înşelăciune, în formă continuată;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată ;
- folosire fără drept a unei calităţi oficiale, în formă continuată
şi
CONSTANTINESCU MARIN, acţionar majoritar la S.C. AGROMEC PLOPŞOR S.A. Dolj, la S.C. COMABI CONSTRUCT S.R.L. Craiova şi la S.C. BEAUTY LAND S.R.L. Craiova, administrator la S.C. GEMACON S.R.L., pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- complicitate la infracţiunea de înlesnire a efectuării unor operaţiuni comerciale de către agentul economic privat lichidat de învinuitul Borţea Constantin, faptă de natură a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea 78/2000;
- bancrută frauduloasă, faptă prevăzută şi pedepsită de Legea 31/1990, republicată, privind societăţile comerciale, în legătură directă cu infracţiunile de corupţie sau asimilate acestora ;
- uz de fals, în legătură directă cu infracţiunile de corupţie sau asimilate acestora,
- 2 infracţiuni de participaţie improprie la fals intelectual, în legătură directă cu infracţiunile de corupţie sau asimilate acestora ;
- instigarea inculpatului Borţea Constantin la infracţiunea de înlesnire a efectuării unor operaţiuni comerciale pentru S.C. AGROMEC PLOPŞOR S.A. într-un interval de 5 ani de la încetarea calităţii de lichidator a lui Borţea Constantin, faptă de natură a-i aduce foloase necuvenite;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- complicitate la înşelăciune.
Din probele administrate în faza de urmărire penală s-a stabilit următoarea stare de fapt:
La data de 23 iunie 1998, la cererea creditoarei SNP PETROM – Sucursala PECO Dolj, Tribunalul Dolj a deschis procedura reorganizării şi lichidării judiciare prevăzută de Legea 64/1995, republicată, împotriva debitoarei S.C. AGROMEC PLOPŞOR S.A, cu sediul în com. Sălcuţa, sat Plopşor, jud. Dolj (societate cu capital privat), pentru o creanţă în valoare de 64.978.402 ROL.
Prin încheierea nr. 2647/23.05.2000, Curtea Supremă de Justiţie – Secţia comercială a admis cererea de strămutare formulată de Constantinescu Marin dispunând strămutarea cauzei la Tribunalul Teleorman, căruia la 01.06.2000 i s-a trimis de către Tribunalul Dolj dosarul de faliment, deschis la 23.06.1998.
La 05 decembrie 2000 judecătorul sindic a admis înlocuirea lichidatoruluui S.C. ALDERA S.A., dispunând numirea ca lichidator judiciar a inculpatului Borţea Constantin, căruia i-a fost comunicată decizia la 6 decembrie 2000.
Din acest moment, cei doi inculpaţi au desfăşurat mai multe acte infracţionale, toate cu scopul de a frauda creditorii şi pentru ca activele societăţii lichidate să ajungă în proprietatea inculpatului Constantinescu Marin, în mod direct sau prin societăţi comerciale la care acesta era acţionar majoritar.
Astfel, anumite active (care au fost ascunse judecătorului sindic) au fost atribuite numai anumitor creditori iar alte bunuri au fost atribuite în compensarea creanţelor anumitor creditori, cu încălcarea prevederilor legale privind lichidarea judiciară. În ceea ce priveşte această compensare, nu s-a cerut acordul tuturor creditorilor pentru efectuarea operaţiunii.
La 12 mai 2005, uzând în mod fraudulos de calitatea de lichidator judiciar (care a încetat la data de 12.04.2002 prin pronunţarea sentinţei civile nr. 569 a Curţii de Apel Bucureşti) Borţea Constantin a vândut către două părţi vătămate mai multe active ale societăţii lichidate. În acest sens a întocmit în fals două procese verbale de licitaţie şi două acte de adjudecare, susţinând că acestea au natura juridică a unor acte de proprietate, necesare înscrierii terenurilor la Cartea Funciară.
La data de 28 octombrie 2004, Constantinescu Marin încheiase cu Borţea Constantin contractul de vânzare – cumpărare autentificat sub nr.3061 la B.N.P. Găgeatu Ilie asupra unui teren în suprafaţă de 8249,08 mp.
Construcţiile existente pe teren nu-i fuseseră însă atribuite lui Constantinescu Marin de către lichidatorul judiciar în timpul derulării procedurii de faliment. În aceste condiţii, pentru ca inculpatul Constantinescu Marin să poată vinde şi construcţiile, Borţea Constantin a întocmit la cererea acestuia înscrisul denumit ”act de adjudecare” în data de 23 iunie 2005, efectuând operaţiuni comerciale privind patrimoniul S.C. AGROMEC PLOPŞOR S.A. asupra unor bunuri ce fuseseră scoase de la masa credală, într-un interval de 5 ani de la încetarea calităţii de lichidator judiciar în dosarul privind falimentul S.C. AGROMEC PLOPŞOR S.A.
La 2 august 2005 a întocmit un proces verbal de licitaţie fals în vederea atribuirii unui teren (care a fost tot în proprietatea aceleiaşi societăţi lichidate), primind în schimb de la denunţător suma de 1000 RON şi un viţel iar la 31 octombrie 2005 a întocmit şi actul de adjudecare al aceluiaşi teren.
La data de 2 mai 2001 Constantinescu Marin a întocmit o factură fiscală prin care a înstrăinat în frauda creditorilor bunuri din patrimoniul S.C. AGROMEC PLOPŞOR S.A.
În urma săvârşirii faptelor de natură penală, Borţea Constantin a beneficiat de foloase necuvenite în valoare de 14.000 RON iar Constantinescu Marin de foloase necuvenite în sumă de 69.915,96 RON.
În vederea recuperării prejudiciului în sumă de 171.413,32 RON, la data de 28.02.2006 s-a aplicat sechestru asigurător prin indisponibilizarea sumei de 8.738,67 RON aflată în conturile societăţii lichidate.
Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Craiova.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 30 ianuarie 2014