DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
1 august 2007
Nr. 193/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna iulie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
- BOTHAZĂ IOAN-RADU, inspector vamal la Direcţia Regională Vamală Cluj (în stare de arest preventiv), şi
- AMBRO RADU, inspector vamal la aceeaşi instituţie,
ambii pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
Din probele administrate în faza de urmărire penală a rezultat următoarea stare de fapt:
La data de 9 iulie 2007 cei doi inculpaţi, având funcţia de inspectori vamali în cadrul Compartimentului Control Ulterior şi Investigaţii Fraudă Vamală din Direcţia Regională Vamală Cluj, au cerut de la o persoană fizică, asociat al unei societăţi comerciale din municipiul Zalău, jud. Sălaj, suma de 3000 de EURO cu titlu de mită, pentru a nu efectua la societatea respectivă un control ce intra în atribuţiile lor de serviciu. Controlul viza legalitatea operaţiunilor de import pe care le efectua societatea.
La data de 17 iulie 2007 cei doi inculpaţi au fost prinşi în flagrant după ce au primit de la denunţător suma de 1000 EURO, reprezentând o primă tranşă din suma cerută.
În aceeaşi zi, procurori Serviciului Teritorial Cluj al DNA au dispus reţinerea inculpatului Bothază Ioan-Radu pe o perioadă de 24 de ore iar la 18 iulie 2007 Tribunalul Sălaj a dispus arestarea preventivă a acestuia pe o perioadă de 20 de zile.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Sălaj.

2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului CORNICI COSTEL, administrator al SC Confex Bulevard SRL Panciu, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni:
- folosirea sau prezentarea de documente, respectiv de declaraţii false, inexacte şi incomplete, cu scopul de a obţine pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor;
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul Comunităţii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor;
- participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual;
- deturnare de fonduri.

Din probele administrate de procurori au reieşit următoarele:

La data de 9 iunie 2003, Cornici Costel, în calitate de administrator al SC Confex Bulevard SRL Panciu, a depus la Agenţia de Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est Brăila (ADR Brăila) o cerere de finanţare nerambursabilă din fonduri PHARE pentru proiectul intitulat „Noi activităţi de construcţie în oraşul Panciu”. Conform acestei cereri, inculpatul a solicitat autorităţii contractante - ADR Brăila - un ajutor financiar extern în sumă de 43.200 euro, reprezentând 60% din costul total al proiectului.
La data depunerii cererii de finanţare, firma inculpatului nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate prevăzute de Ghidul solicitantului, însă pentru a ascunde acest lucru, inculpatul a completat „Declaraţia solicitantului” – parte componentă a cererii - cu date inexacte.
În vederea încheierii Contractului de Grant, inculpatul a prezentat autorităţii contractante mai multe adeverinţe ce atestau că firma sa nu are datorii restante la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, deşi SC Confex Bulevard SRL Panciu avea datorii restante în valoare totală de 62.503.309 ROL. În baza acestor documente inexacte şi false, inculpatul a încheiat cu Autoritatea Contractantă, în data de 29 noiembrie 2003, Contractul de Grant.
Probele administrate au mai relevat că, în perioada februarie – octombrie 2004, inculpatul a schimbat, în mod repetat, destinaţia unei părţi din fondurile primite în baza Contractului de Grant, în valoare de 3.350 euro. Această sumă a fost utilizată, în mod ilegal, prin transferarea unor sume de bani în contul curent al firmei sale, prin efectuarea unor plăţi, prin achitarea unor debite ce nu aveau legătură cu proiectul sau prin folosirea banilor în interes personal, prin transferarea pe cardul său.
Din probatoriu a mai rezultat că, în perioada 12 – 17 noiembrie 2003, inculpatul Cornici Costel a determinat, cu intenţie, funcţionare ale mai multor instituţii publice să elibereze, fără vinovăţie, certificate şi adeverinţe care să ateste împrejurări necorespunzătoare adevărului, cu scopul de a dovedi eligibilitatea firmei sale.
De asemenea, inculpatul a schimbat, în mod repetat, destinaţia sumei de 114.215.807 ROL primită din Fondul Naţional de Preaderare ce reprezenta partea de cofinanţare a Guvernului Român pentru îndeplinirea proiectului propus.
Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor s-a constituit parte civilă în cauză cu sumele de 8.419,87 euro şi 114.215.807 ROL. Aceste sume care au fost obţinute efectiv, sub formă de avans, de către inculpat, în cadrul proiectului cu finanţare PHARE şi reprezintă prejudiciu la bugetul Comunităţilor Europene, respectiv la bugetul de stat.
În cauză s-au luat măsuri asiguratorii prin aplicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile ale firmei inculpatului (teren în suprafaţă de 5.692 mp şi utilaje) care acoperă valoarea prejudiciului creat.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 30 iunie 2010
hotărâri definitive din 30 iunie 2010