DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
24 iulie 2007
Nr. 189/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bucureşti, au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

- KEITA ILEANA, fost preşedinte al Comitetului director al Sucursalei „Dr.Obregia” a Băncii Comerciale Române (BCR) din Bucureşti având funcţia de director al aceleiaşi sucursale
- CHRISTIAN ANDRADA MĂDĂLINA, fost ofiţer credite persoane juridice la Sucursala „Dr. Obregia” a BCR, membru în Comitetul director al sucursalei
- UNGUREANU MAIER CLAUDIA MARIA fost ofiţer credite persoane juridice la Sucursala „Dr. Obregia” a BCR, membru în Comitetul director al sucursalei

toate pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi în formă continuată.

- FLUTURAŞ MARIUS ALEXANDRU, fost administrator la SC TRISTAR GROUP SRL
- MURARIU ILEANA, fost administrator la SC FILIP TRADING SRL şi fost asociat la SC GAZ IMPORT EXPORT SRL

pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi de folosire, cu rea-credinţă, de către administrator a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect;

- LAZA IOAN, administrator la SC Azet Group SRL

pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, cu rea-credinţă, de către administrator a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în perioada august 2002 – iunie 2003, în calitate de preşedinte al Comitetului Director şi director al Sucursalei „Dr.Obregia” a BCR, inculpata Keita Ileana, împreună cu inculpatele Christian (Gheorghe) Andrada Mădălina şi Ungureanu Maier Claudia Maria, ambele în calitate de ofiţer de credite pentru persoane juridice, cu bună ştiinţă, şi-au exercitat în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu prin acordarea ilegală a unor credite totalizând echivalentul a peste 3 milioane de euro. La acea vreme BCR era societate bancară cu capital de stat. Astfel, cele trei inculpate au aprobat şi acordat, în mod repetat, credite totalizând 9.952.723,1 RON (reprezentând echivalentul a 3.046.684,88 euro) societăţilor comerciale TRISTAR GROUP SRL, FILIP TRADING SRL, GAZ IMPORT EXPORT SRL, ZET GRUP SRL şi NUNWEILLER & CIUCĂ IMPEX SRL (toate din Bucureşti), cu încălcarea legii bancare şi a normelor de creditare. Suma, constituită din debitele restante ale societăţilor comerciale şi penalităţile de întârziere, reprezintă prejudiciul adus Sucursalei Dr. Obregia - BCR care s-a constituit parte civilă în cauză cu suma respectivă.
Conform normelor în vigoare la acea dată, operaţiunile de aprobare şi acordare a creditelor aveau la bază prudenţa bancară ca principiu fundamental. La acordarea creditelor se urmărea ca solicitanţii să prezinte credibilitate, iar analiza economico-financiară a afacerilor avea drept scop evaluarea capacităţii de plată a clienţilor. Creditele se acordau pentru destinaţia stabilită prin contracte aceasta fiind obligatorie pentru împrumutaţi.
Creditele trebuiau să fie în toate cazurile garantate, iar volumul minim al garanţiilor constituite trebuia să acopere datoria maximă a împrumutatului. Toate aceste aspecte urmau să fie analizate şi trecute în referatul de creditare întocmit de ofiţerul de credit, fiind înaintat, spre aprobare, Comitetului director.

În fapt, la baza aprobării şi acordării creditelor societăţilor comerciale de mai sus, nu a stat o analiză temeinică, fundamentată a situaţiei economico financiare a societăţilor solicitante de credite. Astfel se explică faptul că, de regulă, a doua zi după ce societăţile respective depuneau cererea de creditare sau uneori în aceiaşi zi se aproba, se acorda şi se punea la dispoziţia clientului, suma solicitată.
Din probatoriu a rezultat că, din dispoziţia inculpatei Keita Ileana, inculpatele Christian Andrada Mădălina şi Ungureanu Maier Claudia întocmeau referate de creditare fără a verifica bonitatea, performanţa economică ori obiectul de activitate al societăţilor beneficiare ale creditelor. În unele situaţii, inculpatele au menţionat, cu bună ştiinţă, date eronate privind capitalul social al societăţilor creditate. Acest lucru a făcut posibil ca, de exemplu, una din societăţile comerciale să beneficieze de un credit al cărui volum depăşeşte cu mult de 12 ori capitalul său propriu. A mai rezultat că o altă societate care a primit credit, în anumite perioade nu a desfăşurat deloc activitate, iar atunci când a avut activitate, cheltuielile au depăşit veniturile.

În cauză procurorii au instituit măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile şi mobile identificate în patrimoniul inculpaţilor Keita Ileana, Ungureanu Maier Claudia Maria şi Christian Andrada Mădălina.

Dosarul s-a trimis spre competentă soluţionare la Judecătoria Sector 4 Bucureşti.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 29 octombrie 2012