DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
6 iulie 2007
Nr. 173/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Galaţi, au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
GORGOVAN STANCU şi CHIRICĂ TUDOREL, administratori ai S.C. SANDORIA COM SRL Brăila, ambii pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, săvârşită prin omisiunea evidenţierii, în tot sau în parte, în acte contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate şi prin evidenţierea în acte contabile ori în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, ambele în formă continuată, fapte prevăzute şi pedepsite de Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
Din probele administrate în faza de urmărire penală, a rezultat că în perioada 2004-2005 cei doi inculpaţi, în calitate de administratori ai S.C.SANDORIA COM S.R.L. Brăila, s-au sustras de la plata sumei de 4.601.557,68 RON, datorată bugetului consolidat al statului, reprezentând impozit pe profit în valoare de 252.074 RON şi TVA în sumă de 4.349.483,68 RON.
Suma de 4.601.557,68 RON (echivalentul sumei de 1.278.000 euro) reprezintă prejudiciul cauzat bugetului de stat.
În fapt, inculpaţii au evidenţiat în mod ilegal în deconturile de TVA depuse la organul fiscal teritorial unele operaţiuni de achiziţii de cereale, pentru care au dedus TVA-ul aferent, fără a putea justifica cu documente legale achiziţiile respective.
De asemenea, în perioada octombrie-noiembrie 2005, cei doi inculpaţi, în aceeaşi calitate, nu au înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii venituri realizate din vânzarea de produse cerealiere către o altă societate comercială în valoare de 6.616.311 RON şi nu au depus pentru aceeaşi perioadă deconturile de TVA la Direcţia Finanţelor Publice Brăila.
În vederea recuperării prejudiciului s-a aplicat sechestrul asigurator asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor până la concurenţa sumei de 130.000 RON.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Brăila.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 27 mai 2010