DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 12 ianuarie 2016
Nr. 22/VIII/3

COMUNICATÎn completarea comunicatului nr. 1710/VIII/3 din 6 noiembrie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 11 ianuarie 2016, a inculpatei

DUMBRAVĂ ADINA FLORENTINA, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la luare de mită,
- complicitate la spălare a banilor.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2012 – 2014, inculpata Dumbravă Adina Florentina l-a ajutat, cu intenție pe inculpatul Pătcaș Dorel, în calitate de director executiv adjunct în cadrul D.G.F.P. Bihor, să pretindă și să primească, de la doi administratori de firmă (martori denunțători în cauză), prin intermediari, suma totală de 42.000 de euro (29.000 de euro, respectiv 13.000 de euro).

În schimbul acestei sume de bani, inculpatul Pătcaș Dorel trebuia să facă demersurile necesare pe lângă inspectorii care efectuau controale la societățile comerciale conduse de oamenii de afaceri, astfel încât aceștia să nu constate eventuale aspecte penale și pentru ca aceste controale să fie favorabile firmelor respective.

În cursul lunii ianuarie 2014, inculpatul Pătcaș Dorel, beneficiind de ajutorul aceleiași inculpate, a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 25.000 de lei (parte din suma totală de 29.000 de euro), prin întocmirea olografă a unui contract de împrumut fictiv, pretins a fi întocmit la 10 ianuarie 2013, semnat de unul dintre oamenii de afaceri și o altă persoană, cunoscând împrejurarea că suma respectivă provine din comiterea unei infracțiuni de corupție.

Inculpatei Dumbravă Adina Florentina i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE