DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
6 noiembrie 2015
Nr. 1710/VIII/3

COMUNICAT


În completarea comunicatului nr. 1674/VIII/3 din 29 octombrie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 05 noiembrie 2015, a inculpaților

PĂTCAȘ DOREL, director adjunct al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (D.J.A.O.V.) Bihor și director executiv adjunct în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Bihor (D.G.F.P) – coordonator al Activității de Inspecție Fiscală, la data faptelor, în prezent șef birou în cadrul Administrației Publice a Finanțelor Publice Bihor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- luare de mită (patru infracțiuni) și
- spălare a banilor;

ȘANDOR FLORIAN, șef al serviciului inspecție fiscală al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (D.J.A.O.V.) Bihor, la data faptei, în prezent inspector vamal în cadrul Biroului Vamal de Interior Oradea, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Pătcaș Dorel, în calitate de director adjunct al D.J.A.O.V. Bihor, a primit de la un om de afaceri (administrator de fapt al mai multor firme), o sumă de bani nedeterminată și produse alimentare în valoare de 6.000 lei în schimbul eliberării unui atestat de comercializare produse petroliere pentru una dintre societățile comerciale controlate de respectivul om de afaceri.
În data de 22 septembrie 2011, inculpatul Pătcaș Dorel, în aceeași calitate, a primit de la un al doilea om de afaceri (martor denunțător în cauză), suma de 6.000 de lei prin intermediul unei rude și beneficiind de ajutorul inculpatului Șandor Florian, în scopul de a asigura protecția activității ilicite a societății comerciale administrate de acesta.
În perioada 2012 – 2014, inculpatul Pătcaș Dorel, în calitate de director executiv adjunct în cadrul D.G.F.P. Bihor, a pretins și primit de la alți doi oameni de afaceri (martori denunțători în cauză), prin intermediari, suma totală de 42.000 de euro (29.000 de euro, respectiv 13.000 de euro de la fiecare denunțător), pentru a face demersurile necesare astfel încât inspectorii care efectuau controale la societățile comerciale administrate de aceștia să nu constate aspecte penale și pentru ca aceste controale să fie favorabile societăților respective.
În cursul lunii ianuarie 2014, inculpatul Pătcaș Dorel a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 25.000 de lei (parte din suma totală de 29.000 de euro), prin întocmirea olografă a unui contract de împrumut fictiv, pretins a fi întocmit la 10 ianuarie 2013, semnat de unul dintre oamenii de afaceri și o altă persoană, cunoscând împrejurarea că suma respectivă provine din comiterea unei infracțiuni de corupție.

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să a se analiza oportunitatea prezentării inculpaților Tribunalului Bihor, cu propunere de arestare preventivă.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE