DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 18 decembrie 2015
Nr. 2012/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată:
în stare de arest preventiv, a inculpatului
NICHITA GHEORGHE, primar al municipiului Iași, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită,
în stare de arest la domiciliu a inculpatului
URDĂREANU TIBERIU, președinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
sub control judiciar pe cauțiune, a inculpatului
MARDARASEVICI IULIUS GABRIEL, director SC Information Business Consulting SRL (IBC), cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
și sub control judiciar, a inculpatului
TĂNĂSESCU MIHAIL, vicepreședinte al grupului de firme UTI, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În vara anului 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași” care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iași, cu intenție, a pretins, în mod direct, inculpatului Mardarasevici Iulius Gabriel, și în mod indirect, inculpatului Urdăreanu Tiberiu, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții.
Acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între inculpații Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) și Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail și a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dați cu titlu de mită).
De asemenea, demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași.
Concret, în perioada august 2013 - începutul anului 2015, inculpatul Nichita Gheorghe a primit următoarele foloase materiale constând în:
- o parte din suma totală promisă, de 10% din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectată prin depunere în contul firmei IBC)
- beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice, în valoare de 20.000 lei,
- plata, în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de către Nichita Gheorghe și alți angajați ai primăriei, împreună cu oameni de afaceri, între care și inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel, în China- Beijing și Hong Kong, în valoare de 28.364 lei,
- beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București.

Totalul sumelor și al beneficiilor primite cu titlu de mită de către inculpatul Nichita Gheorghe este de 3.693.710 lei.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Urdăreanu Tiberiu și Nichita Gheorghe.

De asemenea, a fost dispusă indisponibilizarea, prin sechestru asigurator, în forma popririi, asupra contului deținut la o unitate bancară de către inculpatul Mardarasevici Iulius.

Dosarul a fost trimis spre Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 05 august 2020