DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
7 iunie 2007
Nr. 143 /VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, a următorilor inculpaţi:
NISTOR TRAIAN, general în rezervă, comandant al Comandamentului Logistic Întrunit, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată;
- MIHAI MARIUS, director general al SC Marius Business Center SRL
- MOISE ADRIAN, asociat unic al SC NAC INDUSTRII SRL
- TOMA MARIAN, director  tehnic al SC NAC INDUSTRII SRL
toţi trei pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală şi a infracţiunii prev. de art. 2961 lit.f din Legea 571/2003 şi anume livrarea de uleiuri minerale din antrepozit fiscal fără prezentare de către cumpărător a dovezii de plată a accizei, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată şi în concurs real.

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în cursul anului 2006, cu ocazia unei achiziţii publice de produse petroliere pentru unităţi militare, inculpaţii au încheiat un contract pentru un alt produs decât cel licitat şi au eludat dispoziţiile legale privind plata corespunzătoare a accizei către bugetul de stat, producând un prejudiciu echivalent cu 1.270.446,59 euro.

La începutul anului 2006, Comandamentul Logistic Întrunit a iniţiat o procedură de achiziţie publică de combustibili şi uleiuri minerale pentru unităţile militare, între produsele ce urmau a fi achiziţionate figurând şi combustibil lichid uşor tip III, în cantitate de 11.353,53 tone, necesar pentru încălzire. Pentru produsul solicitat de achizitor, în conformitate cu art. 176 din Legea 571/2003, se plăteşte o acciză de 307,59 euro/tonă (echivalent cu cea pentru motorină).
La acest produs, a depus o ofertă şi SC MARIUS BUSINESS CENTER SRL, reprezentată de inculpatul Mihai Marius în calitate de manager general, acesta oferindu-se să furnizeze un produs denumit combustibil lichid pentru focare tip II. Combustibil era produs de SC NAC INDUSTRII SRL, la care asociat unic era inculpatul Moise Adrian, iar director tehnic inculpatul Toma Marian, producător care a împuternicit firma ofertantă să livreze acest produs. În toată documentaţia depusă, ofertantul a susţinut că produsul oferit, deşi denumit combustibil lichid pentru focare tip II, are caracteristicile fizico-chimice ale produsului combustibil lichid uşor tip III, solicitat de achizitor. La data de 23 martie 2006, SC MARIUS BUSINESS CENTER SRL a fost declarată societate câştigătoare a licitaţiei, întrucât a avut preţul cel mai mic. A fost acceptat produsul oferit de această societate, după ce unitatea achizitoare prin ofiţer specializat a certificat că produsul corespunde calitativ. Firma ofertantă - SC MARIUS BUSINESS CENTER SRL - a susţinut că acciza ce urmează a fi plătită este de 307,59 euro/tonă, echivalentă accizei pentru motorină. Dar producătorul - SC NAC INDUSTRII SRL - deţinea o autorizaţie pentru un produs care se acciza cu 6,81 euro-tonă, aferentă păcurei.
În documentele încheiate - contracte, grafice de livrare, etc. - a fost trecută denumirea produsului solicitată de societatea furnizoare, mai exact combustibil lichid pentru focare tip II, mai puţin în graficele de livrare, unde a fost trecută în principal denumirea combustibil lichid tip III. La insistenţele furnizorului, în graficele de livrare, inculpaţii au schimbat denumirea produsului printr-un act adiţional la contract, astfel încât produsul să fie denumit drept combustibil lichid pentru focare tip II, a cărui provenienţă putea fi justificată de furnizor. Inculpatul Nistor Traian, deşi a fost avertizat că, în acest fel, va ajuta furnizorul şi producătorul să facă o evaziune fiscală, a acceptat schimbarea denumirii în grafice şi în toate documentele de livrare a produsului (facturi, avize etc.).
În final, cei trei inculpaţi civili au plătit o acciză de 6,81 euro/tonă, deşi produsul, aşa cum s-a dovedit prin rapoarte de constatare şi expertiză, era accizabil cu 307,59 euro/tonă, provocând bugetului de stat un prejudiciu de 1.270.446,59 euro.
Pentru recuperarea prejudiciului, în cursul urmăririi penale a fost instituit sechestru asigurător asupra conturilor bancare ale inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În cauză s-au efectuat mai multe constatări tehnice, expertiză, inclusiv o cercetare administrativă de către Direcţia de prevenire şi investigare a corupţiei şi fraudelor din Ministerul Apărării.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 31 octombrie 2012