DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 23 mai 2007
Nr. 129/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului URUCU MARIAN, fost director al Direcţiei comerciale din cadrul Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia (CNLO), pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni:
- încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinări sale, prev. de art. 12 lit. a din Legea 78/2000,
- utilizarea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, prev. de art. 12 lit. b din Legea 78/2000,
- trafic de influenţă

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în luna ianuarie 2002, inculpatul Urucu Marian, profitând de funcţia deţinută şi având cunoştinţă de Programul general de exploatare pentru anul 2002 al Exploatării Miniere de Cariere Pietroase (subunitate a CNLO ) a achiziţionat direct, la un preţ modic, o gospodărie situată într-o zonă rurală aparţinând unei persoane despre care ştia că urmează să fie afectată de lucrările miniere ale exploatării anterior menţionate şi prin urmare, strămutată. La o zi după ce a intrat în posesia gospodăriei, inculpatul a încheiat cu CNLO o convenţie de reconstrucţie, în baza căreia a beneficiat de reconstrucţia unui imobil în cartierul Primăverii din municipiul Târgu Jiu, precum şi de un lot aferent de teren în suprafaţă de 1.000 mp.
Inculpatul a achiziţionat, la data de 24.01.2002, gospodăria din comuna Fărcăşeşti, sat Timişeni (judeţul Gorj), la un preţ de 150.000.000 ROL şi a beneficiat de reconstrucţia unui imobil în valoare de 2.036.000.000 ROL – de peste 10 ori mai mare - în baza convenţiei încheiate cu CNLO, la 25.01.2002. De menţionat este faptul că Programul general de exploatare conţinea informaţii de serviciu nepublice.
Pentru a o determina pe persoana de la care a achiziţionat gospodăria să încheie contractul de vânzare-cumpărare, inculpatul a pretins că, în calitatea pe care o deţine, are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul CNLO sau din cadrul societăţilor care prestau servicii pentru companie, pentru a-i determina pe aceştia să-i angajeze fiul, ca inginer, la una din aceste societăţi. Inculpatul a condiţionat angajarea de încheierea contractului de vânzare-cumpărare pentru ca, ulterior, să poată beneficia de reconstrucţia imobilului achiziţionat.
Prin această activitate infracţională inculpatul a beneficiat de un folos necuvenit, în sumă de 1.886.000.000 ROL.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Gorj.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 26 mai 2010
hotărâri definitive din 26 mai 2010