DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 11 mai 2007
Nr. 119/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
1. OVIDIU SOARE - general maior (rezervă), fost şef al Inspectoratului pentru Apărarea Constituţiei şi Securitate Economică, din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- luare de mită,
- instigare neurmată de executare la infracţiunea de înşelăciune
- instigare la infracţiunea de fals intelectual,
- complicitate la infracţiunea de folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţii, într-un scop contrar intereselor societăţii
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni,
- omisiunea sesizării organelor judiciare, privind siguranţa naţională a României, în varianta normativă, transmiterea de informaţii cu caracter secret ori confidenţial, prin orice mijloace, în afara cadrului legal;

2. DUMITRACHE GHEORGHE - colonel (rezervă), fost şef Sector „A” din cadrul Secţiei de Informaţii Prahova din cadrul SRI, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- trafic de influenţă,
- dare de mită,
- încercarea de a determina mărturia mincinoasă,
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni;

3. GEORGESCU ALEXANDRU TUDOR - asociat la SC MIDOCAR SRL Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de
- folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţii într-un scop contrar intereselor societăţii;

4. DUMITRESCU EMIL zis “Cico”– fost consilier de stat la Administraţia Prezidenţială pentru săvârşirea infracţiunii de
- trafic de influenţă.

Din probele administrate de procurori au rezultat următoarele:

1. În perioada 1996-2002, inculpatul colonel (rezervă) Dumitrache Gheorghe a lucrat la Secţia de Informaţii a judeţului Prahova având funcţia de şef sector, fiind subordonat pe linie profesională inculpatului general maior (rezervă) Ovidiu Soare, care a condus la nivelul structurii centrale din cadrul SRI Diviziunea A şi ulterior Inspectoratul pentru Apărarea Constituţiei şi Securitate Economică. Din anul 2002, inculpatul colonel (r) Dumitrache Gheorghe a fost avansat la unitatea condusă de Ovidiu Soare, din Bucureşti, unde a lucrat până în anul 2005.
În perioada descrisă, între cei doi foşti ofiţeri SRI s-au stabilit relaţii care excedau cadrului deontologic şi profesional, fiind implicaţi în activităţi de traficare a influenţei, luare de mită etc., în sensul că cei doi pretindeau şi primeau de la mai mulţi oameni de afaceri sume importante de bani şi bunuri materiale în schimbul protecţiei acordate, atât în domeniul economic cât şi în domeniul activităţii organelor judiciare, dar şi de justiţie.
Inculpatul Dumitrache Gheorghe i-a oferit inculpatului Soare Ovidiu (şeful său) foloase de ordin material reprezentate de bunuri şi servicii, încorporate în construirea a două imobile în localitatea Călineşti, judeţul Prahova, (aparţinând inculpatului Soare Ovidiu). În schimb, acesta din urmă, şi-a protejat subalternul în cadrul serviciului, prin demersuri oficiale pentru avansarea lui în funcţii şi grade superioare. Datorită susţinerii de care a început să beneficieze, inculpatul Dumitrache Gheorghe a început să desfăşoare, începând din anul 1996, activităţi de protejare a unor oameni de afaceri din judeţul Prahova, intervenind, la cererea acestora, la factori de decizie din SNP Petrom, Lukoil SA, dar şi la ofiţeri de poliţie şi magistraţi. Intervenţiile erau legate de iniţierea şi derularea unor afaceri comerciale profitabile, dar şi de obţinerea de soluţii favorabile în cazul unor dosare penale pe care cei în cauză le aveau pe rol. În aceleaşi scopuri, inculpatul Dumitrache Gheorghe l-a atras în această activitate infracţională şi pe făptuitorul Balici Radu – general de brigadă (în prezent decedat). Pentru traficarea influenţei, cei doi au pretins şi primit, în mod repetat, de la doi oameni de afaceri suma de 1.496.675.579 ROL şi 102.600 USD, cu precizarea că inculpatul Dumitrache Gheorghe a primit majoritatea bunurilor ce reprezintă această sumă, sub forma unor materiale de construcţii încorporate în construcţia vilei sale din municipiul Ploieşti.
Pentru aceste motive s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurator asupra acestui imobil.

Începând din anul 1999, inculpatul Dumitrache Gheorghe, în încercarea de a-şi asigura protecţia şefului său, a început să determine mai mulţi ofiţeri SRI, dar si oameni de afaceri, să participe cu bani şi materiale de construcţii la ridicarea a două imobile în localitatea Călineşti, judeţul Prahova – imobile ce urmau să aparţină şefului său Soare Ovidiu. Banii şi contravaloarea materialelor de construcţii însumau 518.200.000 ROL şi 1000 euro, bani pe care Soare Ovidiu nu i-a mai restituit. În schimb Dumitrache Gheorghe a fost preluat la unitatea centrală din Bucureşti condusă de Soare Ovidiu şi avansat.
În acest mod, cei doi au săvârşit infracţiunea de luare şi dare de mită, motiv pentru care, asupra celor două imobile s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurator.
Persoanele care au oferit aceste sume de bani şi bunuri i-au denunţat pe cei doi inculpaţi, motiv pentru care aceste persoane nu răspund penal.

2. În timpul cercetărilor la DNA, cei doi inculpaţi au încercat să obstrucţioneze aflarea adevărului, în sensul că inculpatul Dumitrache Gheorghe a oferit 15 milioane ROL unui martor denunţător ca să nu formuleze autodenunţul. Tot în timpul cercetărilor, inculpatul Soare Ovidiu a falsificat un proces verbal de predare-primire a unui autoturism (marca Volkswagen Golf 4, 4 motion făcut pe comandă specială în Germania) pe care în realitate îl primise „cadou”, fără întocmirea de documente legale şi fără să plătească, de la SC Midocar SRL Bucureşti, prin decizia inculpatului Georgescu Alexandru Tudor, administratorul societăţii, care a dispus astfel ilegal de bunul societăţii amintite.
Precizăm că inculpatul Soare Ovidiu a primit autoturismul respectiv de la SC Midocar SRL Bucureşti în anul 2003, folosindu-l până în 2006, perioadă în care societatea a livrat către SRI peste 200 de autoturisme Audi şi Volkswagen.

3. În sarcina inculpatului Soare Ovidiu s-a mai reţinut că, în perioada 2002-2003, a coordonat cazul informativ cu criptonimul Distileria, instrumentat de Secţia de Informaţii a judeţului Prahova din cadrul SRI, care era în subordinea sa. Inculpatul a dispus împreună cu alţi ofiţeri închiderea cazului, fără informarea organelor judiciare, aşa cum prevede Legea nr.51/1991, privind siguranţa naţională a României, deşi din acest caz rezultau suficiente indicii de săvârşire a mai multor fapte penale de natură economică, financiară, bancară, dar şi de corupţie. Din informaţiile respective, rezulta posibila implicare şi a unor persoane cu funcţii importante de decizie în structurile politice şi instituţionale. Mai mult, în sarcina inculpatului Soare Ovidiu s-a reţinut că a divulgat fără drept informaţii clasificate din acest caz, informaţii care au ajuns în final chiar la persoanele urmărite informativ.
Procurorii DNA s-au sesizat din oficiu în vederea începerii cercetărilor pentru pretinsele fapte despre săvârşirea cărora existau informaţii, formându-se o cauză penală separată.

4. În anul 2002, un om de afaceri (denunţător) i-a oferit inculpatului Dumitrache Gheorghe circa 60.000 USD pentru a-l ajuta să recupereze o cantitate de 2.000 de tone de produse petroliere care fusese sechestrată de organele judiciare. Menţionăm că la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti se afla în instrumentare o cauză penală referitoare la infracţiuni economico-financiare, în care se dispusese luarea măsurii sechestrului asigurator asupra unor cantităţi de produse petroliere. După ce a rezultat că, în pofida banilor daţi ofiţerului SRI, schimbări în dosar nu au intervenit, omul de afaceri a început să facă demersuri în acelaşi scop, adică traficarea influenţei, pe lângă inculpatul Dumitrescu Emil zis „CICO” (care, în anul 2002 îndeplinea funcţia de consilier de stat la Administraţia Prezidenţială). Acesta din urmă i-a promis şi el omului de afaceri că va interveni pe lângă magistraţi pentru ridicarea sechestrului. În schimb, inculpatul Dumitrescu Emil (Cico) a pretins o sumă sub forma unui procentaj din valoarea de circa 2.000.000 USD, cât reprezenta contravaloarea mărfii sechestrate. Urma ca inculpatul să primească banii după ce omul de afaceri şi-ar fi recuperat marfa sechestrată din dispoziţia procurorilor. Inculpatul Dumitrescu Emil (Cico) a promis că va face intervenţii la procurorul general al României, la ministrul Justiţiei, la şeful IGP şi la procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti ş.a. Presupusele intervenţii au rămas fără rezultat, motiv pentru care inculpatul Dumitrescu Emil (Cico) nu a mai primit suma de bani pretinsă de la omul de afaceri.

În aceleaşi dosar a mai fost cercetat şi învinuitul Doru Crin Trifoi, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, despre care existau indicii că a intervenit la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în acelaşi dosar penal în care intervenise şi Dumitrescu Emil (Cico). Intervenţia ar fi fost făcută în favoarea lui Lauruc Mihai, arestat preventiv, care a şi fost pus în libertate în urma respectivei intervenţii. Cu privire la învinuitul Doru Crin Trifoi, dar şi la alte persoane, s-a dispus măsura disjungerii cauzei pentru infracţiunea de favorizare a infractorului.

CONCLUZII

Referitor la inculpatul Dumitrache Gheorghe

Din cele expuse rezultă că acesta a pretins şi primit în total pentru sine sau pentru alte persoane, de la doi martori denunţători, sumele de 149.667 RON (din care se va scade suma de 3.501 RON restituită unuia dintre aceştia), precum şi 102.600 USD.
Mai rezultă că inculpatul, singur sau împreună cu alte persoane, a oferit mită inculpatului Soare Ovidiu 8.620 lei RON şi 1.000 euro.
În baza art. 118 lit. c din C.p. urmează ca instanţa să dispună confiscarea de la inculpat a sumelor de bani primite sau oferite de inculpatul Dumitrache Gheorghe în cadrul acestei activităţi infracţionale, care sunt în cuantum total de: 158.287 lei RON; 102.600 USD şi 1.000 euro.
În vederea asigurării confiscării de la inculpat a acestor sume s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra imobilului său din municipiul Ploieşti.

Referitor la inculpatul Soare Ovidiu

Se constată că acesta a pretins şi primit, în mod repetat, de la inculpatul Dumitrache Gheorghe şi de la martorii denunţători, sub formă de mită, bunuri şi servicii în sumă totală de 51.820 lei RON şi 1.000 euro.
Tot acelaşi inculpat, în calitate de complice al inculpatul Georgescu Alexandru Tudor, a mai produs prejudicii SC MIDOCAR SRL Bucureşti, dar şi bugetului de stat în cuantum de 125.350 RON, respectiv 11.328,86 RON, cu precizarea că SC MIDOCAR SRL nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În baza art. 118 lit. C din C.p. instanţa urmează a dispune confiscarea de la inculpatul Soare Ovidiu a 177.170 RON, precum şi a 1.000 euro, şi obligarea acestuia în solidar cu inculpatul Georgescu Alexandru Tudor la plata către bugetul de stat a sumei de 11.328,86 RON.
S-a dispus în cauză luarea măsurii sechestrului asigurător asupra imobilelor proprietatea inculpatului Soare Ovidiu din localitatea Călineşti, jud. Prahova.

La propunerea procurorilor, împotriva inculpaţilor Soare Ovidiu şi Dumitrache Gheorghe, ÎCCJ a dispus iniţial măsura arestării preventive. Ulterior, măsura a fost înlocuită cu interdicţia de a părăsi localitatea.

Dosarul a fost înaintat pentru judecare către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 04 februarie 2013