DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 20 din 4 februarie 2013, Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a menţinut sentinţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală care a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatului OVIDIU SOARE - general maior (rezervă), fost şef al Inspectoratului pentru Apărarea Constituţiei şi Securitate Economică, din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 8 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- trei infracţiuni de luare de mită,
- complicitate la infracţiunea de folosire, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată şi
- omisiunea sesizării organelor judiciare, privind siguranţa naţională a României, în varianta normativă, transmiterea de informaţii cu caracter secret ori confidenţial, prin orice mijloace, în afara cadrului legal.

Instanţa a interzis inculpatului Soare Ovidiu, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatului DUMITRACHE GHEORGHE, colonel (rezervă), fost şef Sector „A” din cadrul Secţiei de Informaţii Prahova din cadrul SRI, la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 8 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de: trafic de influenţă, dare de mită, încercarea de a determina mărturia mincinoasă.
Instanţa a interzis inculpatului Dumitrache Gheorghe, timp de 2 ani după executarea pedepsei principale, următoarele drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.

Condamnarea inculpatului GEORGESCU ALEXANDRU TUDOR - asociat la SC MIDOCAR SRL Bucureşti, la pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 3 ani, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţii într-un scop contrar intereselor societăţii.

Achitarea inculpatului DUMITRESCU EMIL, fost consilier de stat la Administraţia Prezidenţială pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Constată că partea vătămată SC MIDOCAR SRL Bucureşti nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Respinge pretenţiile civile formulate de partea civilă Ministerul Economiei şi Finanţelor prin A.N.A.F Bucureşti.
Dispune confiscarea de la inculpatul Soare Ovidiu a sumei de 5.000 lei RON (50.000.000 lei ROL).
Dispune confiscarea de la acelaşi inculpat a sumei de 4.500 lei RON (45.000.000 lei ROL).
Dispune confiscarea de la inculpatul Soare Ovidiu a sumei de 52.575.28 lei RON, sumă cu care partea vătămată SC MIDOCAR SRL Bucureşti nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Dispune confiscarea de la inculpatul Dumitrache Gheorghe a sumei de 78.349,47 lei RON (783.494.757 lei ROL).
Obligă pe inculpatul Soare Ovidiu la cheltuieli judiciare către stat, în sumă de 11.000 lei RON.
Obligă pe inculpatul Dumitrache Gheorghe la cheltuieli judiciare către stat, în sumă de 11.000 lei RON.
Obligă pe inculpatul Georgescu Alexandru Tudor la cheltuieli judiciare către stat, în sumă de 5.000 lei RON.

DEFINITIVĂ

Inculpaţii au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari la data de 10 mai 2007 (comunicatul nr. 119/VIII/3 din data de 11 mai 2007).


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 11 mai 2007