DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
5 aprilie 2007
Nr. 83/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată, a inculpaţilor:
MOCANU NICOLAE, primar al comunei Popeşti jud. Iaşi, pentru săvârşirea:
- a trei infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, prevăzute de art. 181 din Legea nr. 78/2000 şi a unei infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene prevăzută de art. 182 din Legea nr.78/2000
- fals intelectual
- fals în înscrisuri sub semnătură privată
- abuz în serviciu contra intereselor publice

STOICA IONEL, reprezentant al SC „Media Rom Grup” SRL Iaşi, pentru săvârşirea:
- a două infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, prevăzute de art. 181 din Legea nr. 78/2000,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată
- înşelăciune

Săvârşirea acestor infracţiuni a produs un prejudiciu în valoare de 38.700 euro fondurilor Uniunii Europene şi 8.382,56 RON Consiliului Local Popeşti judeţul Iaşi.

În fapt, în vederea obţinerii unei finanţări din fonduri europene prin programul PHARE, Consiliul Local Popeşti, reprezentat de inculpatul Mocanu Nicolae, primar al comunei Popeşti (judeţul Iaşi), la iniţiativa şi cu concursul Centrului de Resurse pentru Comunităţile de Romi, a întocmit un proiect în care se urmărea îmbunătăţirea situaţiei romilor de pe raza comunei. Proiectul avea în vedere realizarea unei staţii de procesare a rumeguşului şi a uneia de colectare şi procesare a deşeurilor, care să asigure locuri de muncă pentru familiile de romi din zonă. De asemenea, proiectul a prevăzut realizarea unor cursuri pentru formare profesională pentru aproximativ 20 romi care urmau să deservească utilajele de procesare a rumeguşului.
Din probatoriu a rezultat că accesarea şi finanţarea proiectului s-a făcut prezentarea de acte cuprinzând date nereale, inexacte sau incomplete după cum urmează: În cursul urmăririi penale s-a constatat că argumentele care stăteau la baza proiectului nu aveau corespondent în realitate, nici în ceea ce priveşte populaţia de 1200 romi care ar fi locuit pe raza comunei şi nici în ce priveşte existenţa efectivă de resurse abundente de hârtie, plastic, sticlă, rumeguş, şi gatere care prelucrau materialul lemnos şi produceau cantităţi importante de rumeguş, pentru asigurarea indicatorilor de eficienţă preconizaţi.
Lucrările de construcţii în cadrul proiectului au fost atribuite prin licitaţie firmei SC „Media Rom Grup” SRL Iaşi reprezentată de Stoica Ionel. Probatoriul a arătat că, deşi o parte din lucrările angajate nu au fost deloc executate, plăţile aferente s-au efectuat, pe baza unor situaţii de lucrări false. În plus, utilajele achiziţionate s-au dovedit a fi de provenienţă second hand, şi nu noi, cum prevedea contractul încheiat între firma constructoare şi Consiliul Local.
Conform documentelor aflate în dosarul cauzei a mai rezultat faptul că beneficiarul proiectului nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin cererea de finanţare, privind şcolarizarea a 15-20 persoane. De fapt, cursurile prevăzute nu s-au desfăşurat în realitate, actele depuse în acest sens fiind false sub aspectul menţiunilor pe care le conţin.
În concluzie, din cercetări a rezultat că, prin situaţii de lucrări false şi din pricina unor neclarităţi existente în caietul de sarcini, în cadrul proiectului s-au efectuat cheltuieli neeligibile în sumă de 38.700 euro, iar prin săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în convenţii cu privire la şcolarizarea personalului muncitor, a fost determinată o plată necuvenită din fondurile primăriei Popeşti, în sumă de 3.382,56 RON. După implementarea proiectului în condiţiile de mai sus, inculpatul Mocanu Nicolae, primarul comunei Popeşti jud. Iaşi, a donat în mod abuziv, asociaţiei de romi ce urma să beneficieze de proiect, clădirea şi terenul pe care erau prevăzute să se desfăşoare activităţile din cadrul proiectului, producând Consiliului Local Popeşti un prejudiciu de 5.000 RON.
În vederea recuperării prejudiciului, a fost aplicat sechestrul asigurător pe bunurile imobile ale învinuitului Stoica Ionel.
În ceea ce-l priveşte pe învinuitul Mocanu Nicolae, nu au fost identificate bunuri mobile sau imobile asupra cărora să poată fi instituit sechestrul.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Judecătoriei Iaşi.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 27 martie 2012